• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου

 • A-
 • A+

Συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό είχαν χθες στην Αθήνα υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής διοίκησης με Γερμανούς ειδικούς, σε συνέχεια της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Γιαν Χέκερ, σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, στις αρχές Αυγούστου, στην οποία είχαν συμφωνήσει να ενισχυθεί η επικοινωνία και η συνεργασία των δύο χωρών σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για τα θέματα διαχείρισης του προσφυγικού.

Ο κύριος Κουμουτσάκος επικαλείται την ανάγκη να αναδειχτεί η ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού στην κατεύθυνση κοινής πολιτικής ασύλου, υποδοχής και απελάσεων. Αποτελεί ωστόσο ζητούμενο το περιεχόμενο και η κατεύθυνση των σχεδιαζόμενων πολιτικών, σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν στην ευρωπαϊκή ατζέντα λιγότερο ή περισσότερο ξενοφοβικές πολιτικές, ενώ η νομιμότητα των πολιτικών της Γερμανίας αμφισβητείται όχι μόνο από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας Αθηνών - Βερολίνου στο προσφυγικό και μεταναστευτικό και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η αύξηση των ροών, ως διάσταση της γεωπολιτικής πραγματικότητας, αποτελεί δεδομένο που καθορίζει τις ενέργειές μας. Σε αυτό το επισφαλές περιβάλλον, η ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος και των κοινών πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε την αύξηση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη σε γεωπολιτικούς λόγους. «Οι λόγοι δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Εχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», σημείωσε με νόημα, αλλά χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο δείγμα ωριμότητας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει να εγκαταλείπει τη βασική αντιπολιτευτική ρητορική της που απέδιδε την αύξηση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών στη δήθεν πολιτική ανοιχτών συνόρων που τάχα εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ή προσωπικά στην πρώτη (αναπληρώτρια) υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ωστόσο, η ανάδειξη της Τουρκίας ως κατά βάση υπεύθυνης για τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια μάλλον εύκολη και βολική προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, που επιχειρεί να καλύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ε.Ε. να παρέχει διεθνή προστασία στους ανθρώπους που τη χρειάζονται αλλά και την καθοριστική της ευθύνη για τη δημιουργία του κύματος των εκτοπισμένων λόγω των πολέμων και της οικονομικής ανισότητας. Αν μη τι άλλο, η επίκληση της «γεωπολιτικής πραγματικότητας» μοιάζει εργαλειακή και χωρίς μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η διακηρυγμένη εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας δεν μπορεί παρά να προβληματίζει για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατα, το διοικητικό δικαστήριο του Μονάχου έκρινε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα Αφγανού πρόσφυγα η απέλασή του από τα αυστρογερμανικά σύνορα στην Ελλάδα, δυνάμει της αμφιλεγόμενης διοικητικής διευθέτησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Αύγουστο του 2018. Το δικαστήριο υποχρεώνει τη Γερμανία να δεχτεί τον πρόσφυγα στο έδαφός της και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Deutche Welle, «εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας» απέλασης.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική περίπτωση», χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει πειστικά πού έγκειται η εξαίρεση. Γεγονός παραμένει ότι τα γερμανικά δικαστήρια έχουν κρίνει και σε άλλες περιπτώσεις παράνομες τις διαδικασίες απέλασης που εφαρμόζει η Γερμανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μαζικές απελάσεις Αφγανών στο Αφγανιστάν, ενώ οι σοβαρότερες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει τόσο τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας που επιφέρει η ελληνογερμανική διοικητική διευθέτηση όσο και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιφέρει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, την οποία εξακολουθούν να στηρίζουν σθεναρά τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα, παρά τον προσωρινό, υποτίθεται, χαρακτήρα της.

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την παρασκηνιακή συμφωνία των τότε υπουργών Τόμας ντε Μεζιέρ και Γιάννη Μουζάλα για μηνιαίο ανώτατο όριο στις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, που βύθισε σε παρατεταμένη απελπισία και καθεστώς αβεβαιότητας χιλιάδες πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
Την ώρα που ξεκινά σήμερα η σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, ηχεί παράταιρη η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή στη Βουλή, που συνοδεύτηκε από μια...
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Φαιδρή ομολογία Κουμουτσάκου
Eικόνα πλήρους σύγχυσης και διγλωσσίας δίνει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στα σύνορα.
Φαιδρή ομολογία Κουμουτσάκου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
Οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού και η συνακόλουθη αδυναμία επαρκούς εξατομικευμένης προσέγγισης και μέριμνας σε άτομα που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματά τους.
Δεν αρμόζουν στη χώρα μας καταστάσεις εξαίρεσης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από τη γεωπολιτική ξανά στη μικροπολιτική
Μαζικές αντιδράσεις είχε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από απογοητευμένους δεξιούς και ακροδεξιούς, τις ακραία ρατσιστικές αντιλήψεις και προσδοκίες των οποίων...
Από τη γεωπολιτική ξανά στη μικροπολιτική
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κουμουτσάκος σε «γραμμή» Βίκτορ Ορμπαν
Σε πλήρη δικαιολόγηση της ακραία αντιπροσφυγικής, αντιμεταναστευτικής και αντιευρωπαϊκής στάσης των χωρών του Βίζεγκραντ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.
Κουμουτσάκος σε «γραμμή» Βίκτορ Ορμπαν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας