Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κουμουτσάκος σε «γραμμή» Βίκτορ Ορμπαν
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κουμουτσάκος σε «γραμμή» Βίκτορ Ορμπαν

  • A-
  • A+

Σε πλήρη δικαιολόγηση της ακραία αντιπροσφυγικής, αντιμεταναστευτικής και αντιευρωπαϊκής στάσης των χωρών του Βίζεγκραντ προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Απαντώντας στην επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι στην ομιλία του ο κύριος Κουμουτσάκος δεν αναφέρθηκε στις χώρες του Βίζεγκραντ, είπε ότι το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου και οι πολιτικές των χωρών του Βίζενγκραντ «ήταν απάντηση στη δική σας πολιτική».

Αποκάλυψε έτσι πού οδηγεί η εργαλειοποίηση της έννοιας της ασφάλειας και το ανιστόρητο δίπολο «δημοκρατική αυστηρότητα – ιδεοληπτική χαλαρότητα» που αναπτύσσει σταθερά στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα, όπως το έκανε και χτες στη Βουλή: «Η αδιαφορία και η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το επιβεβαιώνουν η Μόρια, το Βαθύ και πριν μερικά χρόνια η απαράδεκτη εικόνα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και η δαντική εικόνα στην Ειδομένη. Η ιδεοληπτική χαλαρότητα τελικά συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προσβάλλει τα δικαιώματα τόσο εκείνων που έρχονται, αλλά και το δικαίωμα των Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια σε περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Απέναντι στην ιδεολογική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», σημείωσε.

Αλλά ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά δεν ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα χαλαρότητας, αλλά της αυστηρής αντιπροσφυγικής ατζέντας της ευρωτουρκικής συμφωνίας, την οποία στηρίζει η Ν.Δ. Παρόμοια, η Ειδομένη και ο βαλκανικός διάδρομος υπήρξαν αποτέλεσμα της επιλογής της Ε.Ε. να μη θεσπίσει ασφαλείς και νόμιμους διαδρόμους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επιλογή που της επέτρεψε να τους κρατά έρμαιο και να μπορεί να επιβάλει ανά πάσα στιγμή την ατζέντα της σκληρής καταστολής.

Ο κύριος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «από εξαιρετικά προβληματική έως πραγματικά τραγική, μη βιώσιμη» την κατάσταση που παρέλαβε, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών και εργαζομένων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), σημειώνοντας ότι προστίθεται μεγαλύτερη πίεση λόγω του καιρού, που ευνοεί αύξηση της ροής.

Και χαρακτήρισε το πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα», κτισμένο «επάνω στο σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο του “μπαίνουν - λιάζονται - φεύγουν”, δηλαδή πάνω στην ιδεολογικο-πολιτική φιλοσοφία του χάους που κληροδότησε στους διαδόχους της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου».

Παρέλειψε βέβαια να πει ότι στην πολιτική που θέλει την Ελλάδα χώρα διέλευσης προηγήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά, που έδινε στους Σύρους ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια στην Ευρώπη, ενώ αμέλησε πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της να φτιάξει θέσεις υποδοχής και φιλοξενίας, προτιμώντας μια ιδιαίτερα σπάταλη και αδιέξοδη πολιτική καταστολής, που παραβίασε κάθε έννοια κράτους δικαίου και η οποία αποδείχτηκε ότι είχε αμφιλεγόμενα επικοινωνιακά οφέλη και μόνο.

Την ίδια ατζέντα φαίνεται ότι ευαγγελίζεται και πάλι σε ένα σκέλος της μεταναστευτικής πολιτικής της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναβαπτισμένη στο ψευδεπίγραφο δόγμα της ασφάλειας, όπως την ανέπτυξε χτες ο κύριος Κουμουτσάκος.

Οχι νόμιμους και ασφαλείς διαδρόμους, αλλά σχέδιο εκμηδένισης της ροής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς γείωση στους περιορισμούς της πραγματικότητας και του διεθνούς δικαίου, και αύξηση απελάσεων: ενισχυμένη φύλαξη συνόρων σε συνεργασία με FRONTEX και Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (!), ταχύτερη εξέταση αιτημάτων ασύλου και ταχύτερες απελάσεις, ενίσχυση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου και την Υπατη Αρμοστεία, διεκδίκηση ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων μέχρι την οριστικοποίηση του νέου κανονισμού του Δουβλίνου, αντίμετρα για τις χώρες προέλευσης και για όσες δεν συνεργάζονται στις απελάσεις, πίεση στην Τουρκία για αναχαιτίσεις και καταπολέμηση των διακινητών.

Αλλά και, για όσους τα κατάφεραν μέχρι τώρα, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, προσωπικό ασφάλειας στα κέντρα της ενδοχώρας, και νέο ΚΥΤ στη Σάμο.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Φαιδρή ομολογία Κουμουτσάκου
Eικόνα πλήρους σύγχυσης και διγλωσσίας δίνει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στα σύνορα.
Φαιδρή ομολογία Κουμουτσάκου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από τη γεωπολιτική ξανά στη μικροπολιτική
Μαζικές αντιδράσεις είχε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από απογοητευμένους δεξιούς και ακροδεξιούς, τις ακραία ρατσιστικές αντιλήψεις και προσδοκίες των οποίων...
Από τη γεωπολιτική ξανά στη μικροπολιτική
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
Η ανάδειξη της Τουρκίας ως κατά βάση υπεύθυνης για τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια μάλλον εύκολη και βολική προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Πέτσας δεν βλέπει νεκρούς, τραυματίες και τάγματα εφόδου. Βλέπει μόνο προβοκάτσιες
Την Καθαρά Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε στο τουίτερ: «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδής...
Ο κ. Πέτσας δεν βλέπει νεκρούς, τραυματίες και τάγματα εφόδου. Βλέπει μόνο προβοκάτσιες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή. Τα στοιχεία φυσικά τη διαψεύδουν, εξ ου και καταφεύγει σε διάφορες αλχημείες.
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
Συναισθηματικά φορτισμένο ήταν χθες το κλίμα στον ζεστό χώρο του δικτύου μεταναστριών Μέλισσα, που φιλοξένησε εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργάνωσαν σχετικοί φορείς.
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας