Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος διαψεύδει τον εαυτό του

Η ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Facebok

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος διαψεύδει τον εαυτό του

  • A-
  • A+
Το χθεσινό σχόλιο του καθηγητή στο Facebook δεν μπορεί να αποδοθεί σε απώλεια μνήμης. Ο κ. Διαμαντόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν του ζητήσαμε πιστοποιητικό φρονημάτων όταν τον δεχτήκαμε ως συνεργάτη μας. Ισως τώρα να θέλει να «καθαρίσει» το μητρώο του από τη συνεργασία του με την «Εφ.Συν.» και προσπαθεί εκ των υστέρων να κατασκευάσει μια ηρωική έξοδο από την εφημερίδα μας…

Ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο, ανάρτησε χθες στο Facebook το παρακάτω κείμενο:

«Εφημερίδα των Συντακτών

Διάβασα πως δημοσίευσε ένα χυδαίο σκίτσο, όπου επί της ουσίας οι υποστηρικτικές του ΝΑΙ στο άθλιο “δημοψήφισμα” του 2015 εμφανίστηκαν σαν εθνοπροδότες που πρόθυμα παραχωρούν εθνικά εδάφη (εν προκειμένω το ΝΑΙ κάλυπτε το έδαφος της βόρειας Κύπρου).

Κάποιοι πήγαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, βάσει της αρχής της εφημερίδας να μην λογοκρίνει τους συνεργάτες της...

Πόσο ψέμα!

Αρθρογραφούσα όλο το 2014, κάθε Τρίτη αν καλά θυμάμαι, στην ΕφΣυν, μεταξύ Δουζίνα και Παρασκευόπουλου. Οταν έγραψα “Τα 10 πρόσωπα του Τσίπρα” με κάλεσαν, μου επισήμαναν ότι η αρθρογραφία μου προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις των αναγνωστών και με “παρακάλεσαν” να είμαι πιο ήπιος με τον Σύριζα.

Το επόμενο άρθρο μου τιτλοφορήθηκε “Ευχαριστώ για την φιλοξενία”...

Ευχαριστώ».

Δυστυχώς, ο κ. Διαμαντόπουλος ψεύδεται ασύστολα και η απόδειξη είναι τα ίδια τα κείμενά του στην «Εφ.Συν.».

Πρώτον, πράγματι αρθρογραφούσε το 2014 στην εφημερίδα μας, με βάση τις αρχές μας για την ελεύθερη έκφραση των συντακτών και συνεργατών μας.

Δεύτερον, ουδέποτε τον «καλέσαμε», όπως ψευδώς αναφέρει, για να τον «παρακαλέσουμε» να είναι πιο ήπιος ή οτιδήποτε άλλο.

Τρίτον, μετά το άρθρο του για τα «10 πρόσωπα του Τσίπρα» στις 9/12/14 έγραψε και άλλο άρθρο με τίτλο: «Δεξιά: ελαφρότητα χωρίς ελαφρυντικά» στις 16/12/14. Και τέλος έγραψε στις 23/12/14 το άρθρο με τίτλο απλώς «Ευχαριστώ» όπου ανακοίνωνε την αποχώρησή του. Ποτέ και για κανένα άρθρο του δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παρέμβαση της εφημερίδας μας.

Τέταρτον, μετά το τελευταίο άρθρο του, επικοινώνησε μαζί του ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» για να του ζητήσει να ξανασκεφτεί την απόφασή του και να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας. Εκείνος επέμενε.

Το άρθρο του κ. Θανάση Διαμαντόπουλου με τίτλο «Ευχαριστώ», αφού αναφερόταν σε θέματα της τότε επικαιρότητας έκλεινε ως εξής:

«“Ευχαριστώ”... Λέξη την οποία απευθύνω και στους αναγνώστες, πρωτίστως όμως στους υπεύθυνους αυτής της εφημερίδας. Τη στιγμή που, λόγω της αθυροστομίας μου και της καταγγελτικής μου στάσης προς οτιδήποτε με ενοχλεί, δεν βρίσκω βήμα φιλοξενίας σε έντυπα των οποίων η πολιτική φιλοσοφία είναι πολύ πλησιέστερη της δικής μου, αυτοί έδειξαν απίστευτη ανοχή και αντοχή στις θέσεις μου. Κυρίως στον πυρήνα τους, που ήταν να αναδεικνύει ως απόλυτα εθνοκαταστροφική την υιοθέτηση της υποστηριζόμενης από την εφημερίδα πολιτικής προοπτικής. Αμφιβάλλω αν έχει υπάρξει ποτέ και πουθενά έντυπο με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που να έχει δείξει τόση ανεκτικότητα προς τους –σχεδόν προκλητικά- αλλόγνωμους. Οι οποίοι, ακόμη και αν δεν ελπίζουν πως μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή που διαβλέπουν, επιθυμούν να υπερτονίζουν τη θέση τους, για να μπορούν κάποια στιγμή να λένε “τα είχα πει” (μιας και η ματαιοδοξία της δικαίωσης είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση).

Οι εφημερίδες, ωστόσο, έχουν “εργοδότες”: Τους αναγνώστες τους... Μέχρις ενός σημείου είναι δυνατόν να φιλοξενούν θέσεις και απόψεις που προσβάλλουν τις ευαισθησίες τους. Είναι στην ανθρώπινη φύση να αναζητάει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια, άρα να απεχθάνεται οτιδήποτε ενσπείρει αμφιβολία, οτιδήποτε αναιρεί ή αντικρούει ένα συλλογικό πιστεύω (που εκλαμβάνεται ως αναμφίβολη αλήθεια).

Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, ειλικρινή και από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη διεύθυνση της “Εφημερίδας των Συντακτών”, πρωτίστως στον Νικόλα Βουλέλη και τον Τάσο Παππά, γι’ αυτούς τους μήνες ελευθερίας και ανεξέλεγκτης ελευθεροστομίας που μου προσέφεραν. Η συνεργασία μας υπήρξε ιδιαίτερη τιμή για μένα. Στους δε αναγνώστες της εφημερίδας, τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων ξέρω ότι ιδιαίτερα ενόχλησα με τις τοποθετήσεις μου, ειλικρινά εύχομαι στην κεντρική μας διαφωνία να αποδειχθεί πως αυτοί έχουν δίκιο. Γιατί, εάν έχω εγώ, τότε οι επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις –όσο ποιοτικά ελλειμματική και αν υπήρξε η απερχόμενη κυβέρνηση- προοιωνίζονται μια δραματική επιδείνωση του επιπέδου ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Τέτοια που κανείς δεν θα ήθελε».

Λυπούμαστε ειλικρινά γιατί ένας καθηγητής πανεπιστημίου διαψεύδεται από τον ίδιο τον εαυτό του. Σίγουρα το χθεσινό σχόλιό του δεν μπορεί να αποδοθεί σε απώλεια μνήμης.

Ο κ. Διαμαντόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν του ζητήσαμε πιστοποιητικό φρονημάτων όταν τον δεχτήκαμε ως συνεργάτη μας. Ισως τώρα να θέλει να «καθαρίσει» το μητρώο του από τη συνεργασία του με την «Εφ.Συν.» και προσπαθεί εκ των υστέρων να κατασκευάσει μια ηρωική έξοδο από την εφημερίδα μας...

Η «Εφ.Συν.»

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συντροφικότητα (;) και αλληλεγγύη (;) στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν είναι αγεφύρωτες, σαν κι αυτές που υπήρχαν από την αρχή της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες φασκιώθηκαν για να μην υπονομευτεί...
Συντροφικότητα (;) και αλληλεγγύη (;) στον ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
Με αφορμή την πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει εναλλακτικό κάμπινγκ στον Γράμμο ξεκίνησε μια συζήτηση για τον Εμφύλιο. Οπως συμβαίνει συνήθως, από τον διάλογο δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι...
Τελείωσε ο Εμφύλιος το 1974;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»
Η κατακραυγή της κοινωνίας επικεντρώνεται στους αριστερούς που μπήκαν στην πολιτική πένητες και απέκτησαν θηριώδεις περιουσίες. Η κατακραυγή της κοινωνίας αφορά και κείνους που υποδύονται ρόλους.
«Ενας αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος;»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο ρόλος του ηγέτη σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς
Ποιο είναι το μοντέλο κόμματος που ταιριάζει στη ριζοσπαστική Αριστερά; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ηγέτη; Αυτά είναι δύο θέματα –υπάρχουν κι άλλα– που απασχολούν το στελεχικό δυναμικό και το κομματικό...
Ο ρόλος του ηγέτη σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας