Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιασε δουλειά το... ηθικόμετρο!

Συζήτηση στην Ολομέλια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου των σχεδίων νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιασε δουλειά το... ηθικόμετρο!

  • A-
  • A+

«Οχι» στη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε με την πρότασή της στο δικαστικό συμβούλιο (σήμερα θα αποφασίσει) η εισαγγελέας. Ενας από τους λόγους που την έκαναν να εισηγηθεί αρνητικά είναι ότι υπάρχει «έλλειψη ηθικής βελτίωσης»! Μάλιστα. Το ηθικόμετρο στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης.

Πώς οδηγήθηκε σ’ αυτήν την εκτίμηση; Μα, επειδή ο Αρειος Πάγος έχει πει ότι η μετάνοια ή η μεταμέλεια δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση άδειας -δεν προβλέπεται από τον νόμο- η εισαγγελέας ντριμπλάροντας τον εαυτό της κατέληξε σ’ αυτήν την περίτεχνη διατύπωση.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που υπαγορεύτηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Οι περισσότεροι έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι, μάλιστα, που κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να πάρουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα, τους νέους συσχετισμούς και να προσαρμοστούν για να μην υποστεί βλάβες η επαγγελματική πορεία τους. Μερικοί εξ αυτών δίνουν από τώρα εξετάσεις.

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση που επικρατεί:

◼ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να υπογράψει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πιέζεται από την κυβέρνηση να το κάνει, πιέζεται από τη Ν.Δ. να μην το κάνει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν δεν υπογράψει παραβιάζει το Σύνταγμα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι οφείλει να μην υπογράψει γιατί η κυβέρνηση απέρχεται και δεν είχε το δικαίωμα να ρυθμίσει την τελευταία στιγμή ένα τόσο σοβαρό θέμα. Συνεπώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να μην εγκρίνει την κατά τη γνώμη της αντιθεσμική ενέργεια. Αν όμως ο επικεφαλής του κράτους δεν χαλάει το χατίρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιου πρωθυπουργού, ποιο είναι μήνυμα που εισπράττουν οι από κάτω; «Πάντα με το γκουβέρνο μπρε» που έλεγε ο Πάπας του εγχώριου αστισμού Μποδοσάκης.

◼ Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δικαστές και εισαγγελείς που κρύβονται στην ασφάλεια της ανωνυμίας, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα μπορούν άμεσα όλα τα μέλη της «17 Νοέμβρη» που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια πραγματικής ποινής να υποβάλουν αίτημα για υπό όρους αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου διέψευσε με στοιχεία τα ρεπορτάζ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία γιατί αυτός είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στελέχη της Δεξιάς, έχει αιμομικτικές σχέσεις με τις ένοπλες οργανώσεις. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ποιο μήνυμα στέλνει στους δικαστές και εισαγγελείς; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

◼ Η αξιωματική αντιπολίτευση (και όλα τα μέσα που τη στηρίζουν) είναι κατά του θεσμού των αδειών στους ισοβίτες της «17 Νοέμβρη». Εξέφραζε τη βαριά ενόχλησή της κάθε φορά που δινόταν άδεια στον Κουφοντίνα (ξέχασε προφανώς πως όταν ήταν κυβέρνηση έπαιρναν κανονικά άδειες οι καταδικασμένοι για την ίδια υπόθεση), έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις σχετικές ρυθμίσεις και θα επαναφέρει το καθεστώς των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Για την ώρα δεν μας έχει πει κάτι για τη θανατική ποινή, αλλά με τόσους ακροδεξιούς στις τάξεις της ποτέ δεν ξέρεις.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μια ρεβανσιστική Δεξιά θα μπει στον πειρασμό να τιμωρήσει δικαστές και εισαγγελείς που τη μακρά περίοδο της αριστερής παρένθεσης σκέφτονταν ανεξάρτητα, συμπεριφέρονταν ανιδιοτελώς και εφάρμοζαν τους νόμους;

Κοντολογίς: Αν υπάρχει «έλλειψη ηθικής βελτίωσης» στον Κουφοντίνα, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελέας, αναρωτιέμαι τι είδους Δικαιοσύνη είναι αυτή που δυσκολεύεται να πράξει το καθήκον της, δηλαδή να αποφασίζει χωρίς φόβο και πάθος.

Ανάγωγα

«Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος μ’ αυτό που συνέβη... Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή». Ποιος τόλμησε να εκστομίσει τόσο σοβαρές κατηγορίες; Μήπως ο Μελανσόν; Λάθος. Μήπως ο Ιγκλέσιας των Podemos; Οχι. Μήπως κάποιος αριστεριστής που καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα; Ξανά λάθος. Μήπως είναι από παλιά ομιλία του Τσίπρα; Τζίφος. Σίγουρα κάποιος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας, κάποιος φανατικός ευρωσκεπτικιστής είπε αυτές τις ανίερες κουβέντες. Κάθε άλλο. Πρόκειται για τον Μακρόν. Τα ύστερα του κόσμου...

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
Η αλαζονεία έχει αγκυροβολήσει στα μυαλά των κυβερνώντων. Το θράσος περισσεύει στον καθημερινό λόγο των παραγόντων της παράταξης. Η σοβαρότητα έχει δραπετεύσει.
Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
Δύο στελέχη της κυβέρνησης που δεν προέρχονται από τις τάξεις της συντηρητικής παράταξης και βρίσκονται στην επικαιρότητα ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πριν καταλήξουν στη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν...
Περιπλανώμενοι, αλλά καθόλου δυστυχισμένοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει
Προχτές αργά το βράδυ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, άφησαν όμως και πολλά υπονοούμενα.Μια συζήτηση για τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να γίνεται με υπαινιγμούς και μισόλογα.
Ολα στο φως, μπας και μάθουμε τι τρέχει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας διαψεύδει και τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Το κάνει από υποχρέωση. Φαντάζεστε να μην τα διέψευδε; Θα ξεκινούσε μια παραλυτική φιλολογία...
Ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
Το «μαξιλάρι» υπάρχει και παραϋπάρχει, κι ας έλεγαν προεκλογικά οι δεξιοί ότι είναι απάτη, ότι πρόκειται για πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί όταν έρθουν στην κυβέρνηση θα βρουν καμένη γη.
Θαύμα! Η Δεξιά βρήκε το «μαξιλάρι»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας