Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι σημαίνει ψηφίζουμε ευρωπαϊκά;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει ψηφίζουμε ευρωπαϊκά;

  • A-
  • A+

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές. Ισως οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. «Να ψηφίσουμε ευρωπαϊκά» μας καλούν διανοούμενοι και κόμματα απ’ όλη την Ευρώπη. Να ψηφίσουμε ευρωπαϊκά, εντάξει, αλλά τι σημαίνει αυτό; Προφανώς εννοούν ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε κόμματα που είναι εναντίον της Ευρώπης και θέλουν να επιστρέψουμε στην εποχή των εθνών-κρατών. Ας πούμε εντάξει για να ανοίξει η συζήτηση. Στην πράξη όμως τι γίνεται;

-Ψηφίζουμε ευρωπαϊκά αν επιλέξουμε τα συντηρητικά κόμματα, που είναι μεν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης αλλά με τις πολιτικές που ακολούθησαν προκάλεσαν έκρηξη των ανισοτήτων, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, φτωχοποίησαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, κανάκεψαν τους πλούσιους, συρρίκνωσαν τις μεσαίες τάξεις, επέτρεψαν τη δημιουργία φορολογικών παραδείσων για να παρκάρουν τα λεφτά τους οι ελίτ, υιοθέτησαν κομμάτια της ατζέντας της Ακρας Δεξιάς, ανέχτηκαν τον ρατσισμό, δαιμονοποίησαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;

-Ψηφίζουμε ευρωπαϊκά αν επιλέξουμε τα συντηρητικά κόμματα που δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν αυτοκριτική για όσα διέπραξαν την περίοδο της κρίσης; Αυτά επέβαλαν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας.

Αυτά εκβίασαν κυβερνήσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του ΔΝΤ. Αυτά αντιδρούσαν κάθε φορά που μια μη φιλική σ’ αυτά κυβέρνηση τολμούσε να αρθρώσει κριτικό λόγο για τις επιλογές των γραφειοκρατών και των τεχνοκρατών. Αυτά χαιρέτισαν κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα εναντίον κυβερνήσεων που έκαναν την αποκοτιά να αμφισβητήσουν τις ιερές συμφωνίες για την οικονομική πολιτική.

Αυτά δεν έβγαλαν κιχ όταν δεξιές κυβερνήσεις αρνήθηκαν επιδεικτικά να εφαρμόσουν τις συμφωνίες για το μεταναστευτικό. Αυτά τροφοδότησαν τις απαράδεκτες λογικές ότι ο ατίθασος και ράθυμος Νότος ζει εις βάρος του πειθαρχημένου και εργατικού Βορρά, διχάζοντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτά καθιέρωσαν υπερεθνικές εξουσίες χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτά ευλογούν την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Αυτά αντιστέκονται σθεναρά όταν κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση προτάσεις για την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και των ανέργων.

Αυτά πολεμούν τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτά αποθεώνουν τις ομαδικές απολύσεις, τη μερική απασχόληση και την κακά αμειβόμενη εργασία. Αυτά θεωρούν ότι η παραβίαση των συνθηκών πρέπει να γίνεται ανεκτή όταν δράστες είναι οι μεγάλες χώρες και οι σύμμαχοί τους. Δικό τους δημιούργημα είναι η σημερινή Ευρώπη που δεν αρέσει.

-Ψηφίζουμε ευρωπαϊκά αν επιλέξουμε τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα; Μα, πρόκειται για τα κόμματα που ξέχασαν την ιστορία τους και πούλησαν τις παραδόσεις τους. Πρόκειται για τα κόμματα που συνθηκολόγησαν με τη Δεξιά χωρίς να δώσουν μάχη. Πρόκειται για τα κόμματα που προσχώρησαν στην άποψη ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και κατηγορούσαν όσους διαφωνούσαν για λαϊκισμό, αντιευρωπαϊσμό και εξτρεμισμό.

Πρόκειται για τα κόμματα που όταν ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοσαν πολιτικές που θα τις ζήλευαν και οι συντηρητικοί. Πρόκειται για τα κόμματα που συναίνεσαν στο να περιοριστούν δραματικά το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που ήταν και δικά τους επιτεύγματα.

Πρόκειται για τα κόμματα που ήταν άκαμπτα όταν η αντιπαράθεση αφορούσε τα κριτήρια σύγκλισης για τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά πολύ ελαστικά όταν μιλούσαμε για την απασχόληση, την παιδεία και την υγεία. Πρόκειται για τα κόμματα που δεν δίστασαν να συμμαχήσουν με τη Δεξιά και να κυβερνήσουν μαζί της, ακόμη και σε ρόλο φτωχού συγγενή, και έβαλαν πλάτη για να αντιμετωπιστεί με δυναμικό τρόπο κάθε απόπειρα αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής.

Πρόκειται για τα κόμματα που ανέχτηκαν να συνυπάρχουν στις κοινωνίες η ταπεινωτική φτώχεια με τον προκλητικό πλούτο. Πρόκειται για τα κόμματα που προτίμησαν να συναγελάζονται με τους νεοφιλελεύθερους παρά να συνομιλούν με την Αριστερά. Πρόκειται για τα κόμματα που εξωράιζαν την υπάρχουσα πραγματικότητα, διαδίδοντας την ουτοπία της κανονικότητας. Το πλήρωσαν πανάκριβα. Σε άλλες χώρες εξαφανίστηκαν, σε άλλες περιθωριοποιήθηκαν. Η σημερινή Ευρώπη που δεν αρέσει είναι και δικό τους δημιούργημα.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που κατάφεραν να απαλλαγούν από τις σοσιαλφιλελεύθερες ηγεσίες και ανέδειξαν σε θέσεις ευθύνης νέα πρόσωπα τα οποία άλλαξαν ριζικά τη γραμμή. Διέκοψαν κάθε σχέση με τη συντηρητική παράταξη, υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, δεν υιοθέτησαν τη λογική των ίσων αποστάσεων από τη Δεξιά και την Αριστερά και ξεκίνησαν συνεργασία με τη ριζοσπαστική Αριστερά, ακόμη και στο κυβερνητικό επίπεδο.

Οι πολίτες επικρότησαν τη νέα κατεύθυνση. Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι τα κορυφαία παραδείγματα. Συνεπώς, για να έχει νόημα η έκκληση «ψηφίζουμε ευρωπαϊκά», οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε τα συντηρητικά κόμματα και τη συμβιβασμένη Σοσιαλδημοκρατία, γιατί οι δικές τους πολιτικές ευνόησαν την Ακρα Δεξιά, οι δικές τους πολιτικές ενίσχυσαν το ρεύμα του αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού, οι δικές τους πολιτικές έχουν πολώσει τις κοινωνίες. Και, παρά τις συντριμμένες πόζες που παίρνουν, τάχα μου ότι νοιάζονται για τα βάσανα των πολλών και ανησυχούν για την άνοδο της Ακρας Δεξιάς, αυτές τις πολιτικές συνεχίζουν να υπηρετούν.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κολονάτη ελαφρότητα!
Ευτυχώς, όπως μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, από τις 10 Ιουλίου τα πράγματα έχουν αλλάξει θεαματικά παντού. Στο πρωθυπουργικό γραφείο επέστρεψε η τάξη και η ευπρέπεια.
Κολονάτη ελαφρότητα!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μαδώντας τη μαργαρίτα για τη Novartis
Οταν έσκασε το σκάνδαλο Novartis έγινε ένας κακός χαμός. Οι φερόμενοι ως ενεχόμενοι μίλησαν για άθλια σκευωρία, κατήγγειλαν την τότε κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα και οι πιο θυμωμένοι υποσχέθηκαν ότι...
Μαδώντας τη μαργαρίτα για τη Novartis
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
Το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας...
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θαύμα: από πτώμα, γίγαντας σε 30 μέρες
Αυτή η κυβέρνηση, που νοιάζεται μόνο για την ουσία και καθόλου για την επικοινωνία (κι ας ξέφυγε από τον πρωθυπουργό το αντίθετο -συγγνωστή φραστική αστοχία), πέτυχε σε τριάντα μέρες να μετατρέψει ένα πτώμα...
Θαύμα: από πτώμα, γίγαντας σε 30 μέρες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μητσοτακισμός όπως βοναπαρτισμός!
Μόνο σε ένα πεδίο ήταν απολύτως έτοιμη από καιρό η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας: στο στήσιμο του κομματικού κράτους. Παρά τον ευφημισμό που χρησιμοποιούν οι ντουντούκες της Δεξιάς (επιτελικό κράτος) δεν γίνεται...
Μητσοτακισμός όπως βοναπαρτισμός!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σοσιαλισμός; Ποιος και με ποιους;
Ξεκίνησε κατακαλόκαιρο η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνταξη του κόμματος. Δεν θα είναι εύκολη συζήτηση γιατί αναγκαστικά θα πλαισιωθεί από την κριτική για τις δύο εκλογικές ήττες και την αυτοκριτική της...
Σοσιαλισμός; Ποιος και με ποιους;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας