Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία των Πρεσπών: Πού ταυτίζεται το ΚΚΕ με τη Ν.Δ.
EUROKINISSI

Συμφωνία των Πρεσπών: Πού ταυτίζεται το ΚΚΕ με τη Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Εδώ και καιρό έχει επισημανθεί η ταύτιση θέσεων του ΚΚΕ με τη Ν.Δ. στον τρόπο αντιμετώπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί τα δύο κόμματα να διαφέρουν στην τοποθέτησή τους απέναντι στο ΝΑΤΟ αλλά δεν διαφέρουν πουθενά στην εθνικιστική προσέγγιση του ζητήματος. Ας δούμε ένα χτυπητό παράδειγμα.

Η Ν.Δ. σχολίασε, στις 17-1-2019, με non paper τη Ρηματική Διακοίνωση της γειτονικής χώρας με την οποία ενημερώθηκε επισήμως η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ. Σχολιασμό της Διακοίνωσης έκανε και ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου (19-20/1/2019).

Λέει η Ν.Δ.: «Η Διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ και ‘‘μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα’’. Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε ‘‘μακεδονικό λαό’’!».

Γράφει ο Ριζοσπάστης: «Η συμφωνία- σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση- διατηρεί ολοζώντανο το ‘‘σπέρμα’’ του αλυτρωτισμού, κυρίως στα σημεία εκείνα όπου κατοχυρώνονται όροι όπως ‘‘μακεδονική ιθαγένεια’’ ("nationality" στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας) και ‘‘μακεδονική γλώσσα’’… Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα στοιχεία αυτά της συμφωνίας με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του ‘‘αυτοπροσδιορισμού’’, που ανοίγει την πόρτα για κάθε λογής επικίνδυνα σχέδια. Το ίδιο πρόβλημα γεννάνε και οι αναφορές στον ‘‘μακεδονικό λαό’’. Αυτό το πρόβλημα δεν αλλάζει ούτε από τη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε την περασμένη Τετάρτη στην Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, για να ενημερώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης».

Λέει η Ν.Δ.: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα… Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνιση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

Γράφει ο Ριζοσπάστης: «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στη Βαλκανική, ούτε βέβαια μακεδονική γλώσσα. Και μόνο το γεγονός ότι ο όρος ‘‘Μακεδόνας’’ συνεχίζει να υπάρχει για τον προσδιορισμό των κατοίκων της συγκεκριμένης χώρας, έστω και με τον ‘‘μανδύα’’ της ιθαγένειας, γεννάει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Το ίδιο και οι αναφορές σε ‘‘μακεδονική’’ γλώσσα. Το βέβαιο είναι ότι η χρήση αυτών των όρων κρατάει ζωντανή τη συζήτηση περί ‘‘μακεδονικού’’ έθνους και επομένως μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος γειτονικών κρατών. Έτσι, από τη μια μπορούν να σηκωθούν ζητήματα αναζήτησης ‘‘ομογενών Μακεδόνων’’ σε γειτονικά κράτη, ενώ από την άλλη π.χ. στην Ελλάδα να σηκωθούν εθνικιστικές κορόνες με το εξίσου ανιστόρητο ‘‘η Μακεδονία είναι μία και ελληνική’’».

Τα σχόλια δικά σας!

ΥΓ. Η δήθεν ανησυχία του Ριζοσπάστη για τον κίνδυνο να τροφοδοτηθεί στο μέλλον ο εθνικισμός σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είναι κάλπικος. Κι αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, ο εθνικισμός μέσα στις χώρες τροφοδοτείται και αναπτύσσεται ανεξάρτητα από συμφωνίες και για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που μπορεί να γίνεται μια διακρατική συμφωνία.

Δεύτερον, αυτά που γράφει ο Ριζοσπάστης επί της ουσίας συνιστούν προσχώρηση στις θέσεις του ελληνικού εθνικισμού για να μην έχει έδαφος, τάχα, να αναπτυχθεί στο μέλλον και για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως τα Κομμουνιστικά κόμματα είναι απέναντι σε κάθε εθνικισμό αναγνωρίζονταν την ισοτιμία ανάμεσα στους λαούς και τα δίκαια των άλλων λαών απέναντι στον δικό τους. Τώρα μαθαίνουμε κάτι άλλο. Ότι ο εθνικισμός των άλλων αντιμετωπίζεται με την επικράτηση του δικού μας εθνικισμού!!!

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η κυβέρνηση των ρεκόρ
Δύο μήνες μετά την άνετη εκλογική νίκη της, η Νέα Δημοκρατία αφοπλίζει το ένα μετά το άλλο τα βαριά πολιτικά όπλα με τα οποία πυροβολούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της εξασφάλισαν τον τριπλό εκλογικό...
Η κυβέρνηση των ρεκόρ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
Το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας...
Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Περί αριστερού ήθους και πλεονεκτήματος
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε χθες μια ανάρτηση στο fb όπου παρουσιάζει τη δική του άποψη για το «ηθικό πλεονέκτημα και ήθος της Αριστεράς». Για να έχει κάποιος αυτά τα χαρακτηριστικά...
Περί αριστερού ήθους και πλεονεκτήματος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι κουτοπονηριές έχουν κοντά ποδάρια
Ηταν θέμα χρόνου να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι σε «αυθόρμητες» διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί όμως οι φανατικοί τα βάζουν με τη Νέα Δημοκρατία;
Οι κουτοπονηριές έχουν κοντά ποδάρια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρέσπες και πραγματικότητα
Ας μεταφέρουμε το χρόνο στο παρελθόν όταν η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρχε. Ποια δεδομένα είχαμε για να προσεγγίσουμε το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ; Καμία λύση δεν ήταν δυνατή έξω...
Πρέσπες και πραγματικότητα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Όταν η ιστορία γράφεται με κομματικές αποφάσεις
Όπως έγραψε και ο Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου, χθες πραγματοποιήθηκε στον Περισσό «Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος, με θέμα την έγκριση της μελέτης: Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ περίοδος 1918 – 1949».
Όταν η ιστορία γράφεται με κομματικές αποφάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας