Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» η ευνοϊκή μεταχείριση του «Ωνασείου»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» η ευνοϊκή μεταχείριση του «Ωνασείου»

  • A-
  • A+

Με τον νόμο 4565/2018 κυρώθηκε η «σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) και του Ελληνικού Δημοσίου».

Με τη σύμβαση αυτή το ίδρυμα πραγματοποιεί μια πολύ σημαντική δωρεά ποσού 70 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή της κτιριακής υποδομής και την παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού για τη δημιουργία μονάδας μεταμοσχεύσεων, καθώς και μιας σύγχρονης παιδοκαρδιολογικής και παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής.

Ομως το επονομαζόμενο «Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο», που ιδρύεται λόγω της «έλλειψης ενός σύγχρονου και πλήρως στελεχωμένου μεταμοσχευτικού κέντρου στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, όσο και η προβλεπόμενη νέα παιδοκαρδιοχειρουργική μονάδα, δεν εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας ούτε ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα σύστασης και λειτουργίας τέτοιων κέντρων.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι υποβαθμίζονται οι υπάρχουσες εντός του ΕΣΥ αντίστοιχες μονάδες με πλούσια εμπειρία και παρελθόν, όπως του «Ευαγγελισμού», όπου έγινε η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς και λειτούργησε για μερικά χρόνια το πρώτο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς στη χώρα μας, αλλά και του Παίδων «Η Αγία Σοφία», του μεγαλύτερου και πληρέστερου από πλευράς ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής, όπου στεγάζεται και το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, με 180 υψηλού επιπέδου πολύπλοκες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ετησίως μέχρι τα τέλη του 2011, και το οποίο σήμερα, ηθελημένα υποστελεχωμένο και συρρικνωμένο, πραγματοποιεί λιγότερες από 70.

Επίσης, αγνοείται το γεγονός ότι οι επεμβάσεις αυτές -και ιδιαίτερα των παιδιών- απαιτούν υποστήριξη από το σύνολο των λοιπών ιατρικών ειδικοτήτων και παιδιατρικών εξειδικεύσεων και για τον λόγο αυτό πουθενά στον κόσμο δεν λειτουργούν απομονωμένα παιδοκαρδιοχειρουργικά ή/και μεταμοσχευτικά κέντρα, αλλά μόνο εντός των μεγάλων γενικών νοσοκομείων.

Η εμπειρία από το κλείσιμο το 2011 του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι διδακτική και οδυνηρή: παιδιά πηγαινοέρχονταν από το «Ωνάσειο» στο «Παίδων» έπειτα από επεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπλοκές και συνοδά προβλήματα (πνευμονολογικά, νευρολογικά κ.λπ.), ενώ καταγγέλθηκαν μέχρι και θάνατοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Ωνάσειο» δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των επεμβάσεών του.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι με τη δημιουργία μιας ακόμη παιδοκαρδιοχειρουργικής μονάδας στην Αθήνα η βόρεια Ελλάδα παραμένει χωρίς αντίστοιχη κάλυψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι πανάκριβες -και όχι χωρίς κινδύνους- αεροδιακομιδές από όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα για νοσηλεία.

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί επίσης η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του «Ωνασείου», στην οποία -σύμφωνα με τον νόμο και την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου- μετέχει το κράτος, με τακτική επιχορήγηση ανερχόμενη στο 20% του προϋπολογισμού του ΩΚΚ, της οποίας το ύψος, όπως αναφέρεται στον νόμο, «δεν μπορεί να εκτιμηθεί διότι εξαρτάται από το ύψος των κατ’ έτος δαπανών του ΩΚΚ». Πάντως «εκτιμάται να ανέλθει στο ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ περίπου».

Αυτό είναι μάλλον παράδοξο αν ληφθεί υπόψη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση της κύρωσης της εν λόγω σύμβασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσε ότι o φορολογούμενος έχει πληρώσει για το ΩΚΚ το 2016 και το 2017 από 60 εκ. ευρώ, σύνολο 120 εκ. ευρώ.

Με γρήγορους υπολογισμούς προκύπτει, λοιπόν, ότι το 20% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης του ΩΚΚ θα είναι 12 εκ. ευρώ -υπερβαίνοντας κατά πολύ τα 5,4 εκ. ευρώ που εκτιμά η ειδική έκθεση του ΓΛΚ. Πλέον αυτών των 120 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Π. Πολάκη, το ΩΚΚ έχει εισπράξει 70 εκ. ευρώ, επομένως συνολικά 190 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτή προήλθε, όπως είπε, από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ - «με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης - από τον κωδικό των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ του επιστράφηκε και το clawback που είχε καταβάλει το 2013 κακώς, αφού αντιμετωπιζόταν ως ιδιωτική κλινική».

Σημειώνεται εδώ ότι το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κλείνοντας ο Π. Πολάκης μίλησε για «σκληρή διαπραγμάτευση με προμηθευτές και τέσσερις τράπεζες που συνεχίζεται» από την πλευρά της κυβέρνησης για τα χρέη του «Ωνασείου» που ανέρχονται σε 120 εκ. ευρώ και δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2014. Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί «κούρεμα» μέχρι και 50% του χρέους από μία τράπεζα, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Υγείας ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρέος των 120 εκ. ευρώ θα αποπληρωθεί συνολικά με τα 70 εκ. ευρώ που έχει εισπράξει το ΩΚΚ.

Πέραν της τακτικής επιχορήγησης του κράτους, ο νόμος αφήνει επιπρόσθετα περιθώριο και για έκτακτες επιχορηγήσεις προς το ΩΚΚ, ενώ τα υπόλοιπα έξοδά του καλύπτονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από νοσήλια που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δωρεές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΩΚΚ δεν δημοσιεύει ισολογισμό, συνεπώς τα όποια οικονομικά στοιχεία συλλέγονται αποσπασματικά από άλλες πηγές.

Συμπερασματικά, από την ανάγνωση του νόμου για την κύρωση της δωρεάς, προβάλλει επιτακτικό το ερώτημα γιατί η πολιτεία επιφυλάσσει αυτή την ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση στο ΩΚΚ, ενώ αφήνει τις αντίστοιχες δημόσιες μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας να συρρικνώνονται, χωρίς καμία μεταβολή στο ήδη παρωχημένο και δυσκίνητο σύστημα λειτουργίας τους, χωρίς κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι γιατροί και χωρίς σταθερή χρηματοδότηση.

Τα δημόσια νοσοκομεία, με συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, βρίσκονται στο κατώφλι της κατάρρευσης, ενώ παλεύουν με τη γενναιότητα του έμπειρου προσωπικού τους και με τα ελάχιστα μέσα που τους διατίθενται να ανταποκριθούν στο τεράστιο βάρος της περίθαλψης ασθενών, ημεδαπών και μεταναστών, χωρίς σταθερή χρηματοδότηση και απορφανισμένα από προσωπικό, αφού οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί βεβαίως δεν έχουν τα επιστημονικά, οικονομικά και άλλα κίνητρα εξέλιξης, που ο νομοθέτης προβλέπει στον νέο νόμο επιλεκτικά μόνο για τους «εκλεκτούς» του «Ωνασείου», παρέχοντας μόνο σ’ αυτό, ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας, εξέλιξης και αποδοχών του προσωπικού του και σταθερή χρηματοδότηση.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Χθες χημικά, σήμερα χειροκροτήματα
Τώρα που όλα κρέμονται από μία κλωστή, οι θιασώτες την ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας σωπαίνουν, τώρα οι υπέρμαχοι των ΣΔΙΤ προβάλλουν πλέον το σύνθημα: «Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Θεματοφύλακας της...
Χθες χημικά, σήμερα χειροκροτήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τηγανίζει την ώρα που το ΕΣΥ στενάζει
Παρά την αύξηση των ΜΕΘ και τις λιγοστές -μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις- δυνατότητες της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δυστυχώς ξεπήδησαν με οδυνηρό τρόπο οι ελλείψεις στον...
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τηγανίζει την ώρα που το ΕΣΥ στενάζει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Για όταν πέσουν οι μάσκες...
Περίσσεψαν τα μηνύματα αναγνώρισης του τεράστιου έργου που προσφέρουν το υγειονομικό προσωπικό και το δημόσιο σύστημα Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου.
Για όταν πέσουν οι μάσκες...
ΥΓΕΙΑ
ΕΙΝΑΠ: Με εμβαλωματικές λύσεις δεν γίνεται υγεία
Να προχωρήσει στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και να σταματήσει τις υπογραφές ολιγόμηνης διάρκειας συμβάσεων καλεί την κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο...
ΕΙΝΑΠ: Με εμβαλωματικές λύσεις δεν γίνεται υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «αόρατος εχθρός» της πανδημίας και ο «ορατός εχθρός» που παράγει υγειονομική κρίση
Aπαιτείται εγρήγορση και αντίσταση στην αδιακρίτως επιβαλλόμενη κοινωνική καραντίνα...Βασικός στόχος είναι ο κοινωνικός έλεγχος – και όπως πολύ σωστά έχει λεχθεί, «στόχος είναι το μυαλό μας».
Ο «αόρατος εχθρός» της πανδημίας και ο «ορατός εχθρός» που παράγει υγειονομική κρίση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προβάλλει ως απότοκος της επιδημίας, κρύβει φυσικά πολλούς επιμέρους κινδύνους, σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος μιας χειρότερης...
Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας