Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανθρωπισμός στα λόγια

EUROKINISSI

Ανθρωπισμός στα λόγια

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Προηγήθηκε η ρητορική του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού: «Η Ευρώπη είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός. Δεν τους πετάμε τους ανθρώπους στη θάλασσα, όπως λένε μερικοί. Δεν τους σταματάμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν σκοτωθεί, έχουν πληγωθεί, έχουν βιαστεί, έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, έχουν χάσει τα σπιτικά τους, πρέπει να τους βοηθήσουμε. Και αυτό κάναμε».

Ετσι είπε στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μακροπουλιώτης, την ώρα που ο πρόεδρος Γιούνκερ μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ε.Ε., η οποία προδιαγράφεται σήμερα πιο δυσοίωνη από ποτέ.

Αλλά στην αμέσως επόμενη φράση του, ο κ. Μακροπουλιώτης περιέγραψε μια ευρωπαϊκή πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τον ανθρωπισμό και το κράτος δικαίου.

Σημείωσε ότι η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό είχε αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 95%-96% οι ροές και ότι υπάρχει στο τραπέζι «μια σημαντικότατη πρόταση για την Ελλάδα», η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής.

«Περίπου FRONTEX αλλά με πολύ μεγαλύτερη δύναμη», έτσι την παρουσίασε, ένα σώμα καταστολής με τριπλάσιο προϋπολογισμό και δέκα χιλιάδες Ευρωπαίους συνοροφύλακες, που θα περιπολούν τις ακτές και τα χερσαία σύνορα, θα φρουρούν δηλαδή εκείνα τα περάσματα όπου αποδεικνύονται ανεπαρκείς οι φράκτες και οι συμφωνίες με τις τάχα ασφαλείς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, εκεί όπου οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας, της σκληρότητας και του αδιεξόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι συνοροφύλακες θα κρατούν με τη βία έξω από τα σύνορα της Ευρώπης τους ανθρώπους που έχουν πληγωθεί και βιαστεί, που έχουν χάσει τους δικούς τους, που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη, όπως τους δίνει το δικαίωμα η Σύμβαση της Γενεύης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος Μακροπουλιώτης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «πρόσφυγας» και μίλησε για «μεταναστευτικό» ζήτημα.

Πρόκειται για την ίδια αντιφατική ρητορική που εφαρμόζει στο προσφυγικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εναργέστερο εκφραστή της τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και την παροιμιώδη ικανότητά του να αλλάζει το πρόσημο της πολιτικής του ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, ή, πράγμα ακόμα πιο εκπληκτικό, να επιχειρεί να συνδυάσει στην ίδια ομιλία τα πιο ασύμβατα και αντιφατικά επιχειρήματα.

Αυτές οι ρητορικές και πολιτικές ασκήσεις, που δοκιμάζουν βάναυσα τη λογική, αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό και αντικατοπτρίζουν την αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου που οικοδομήθηκε, με δυσκολίες και παλινδρομήσεις, πάνω στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας όχι μόνο δεν υψώνει τείχη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, όπως διατείνεται, αλλά αφήνει ανοιχτές τις πύλες στον πλήρη ανορθολογισμό της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του σοβινισμού, ενός πανευρωπαϊκού αυτή τη φορά σοβινισμού που προδιαγράφει τις χειρότερες σελίδες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
Παραμένει ζητούμενο τι εννοεί η Κομισιόν μιλώντας για την ασφάλεια των προσφύγων, όταν η πολιτική της δημιουργεί κυρίως ανασφάλεια, συχνά απόγνωση...
Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
Την ώρα που ξεκινά σήμερα η σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, ηχεί παράταιρη η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής...
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Υπουργικά ατοπήματα
Έντονη απορία προκαλεί η στάση του Γιάννη Μουζάλα που επέλεξε όχι μόνο να απαξιώσει τους ισχυρισμούς οργανισμών του κύρους της Ύπατης Αρμοστείας και...
Υπουργικά ατοπήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Γερμανικές αναλύσεις εκ του πονηρού
Γιατί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 «ο αριθμός των παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων που κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ήταν τόσο...
Γερμανικές αναλύσεις εκ του πονηρού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρωτοσέλιδη λαθροχειρία
Καθόλου δεν πτοεί όσους έχουν λόγους να επενδύσουν στην καλλιέργεια ξενοφοβίας και γενικευμένης ανασφάλειας το γεγονός ότι βρίσκονται στον αέρα τα...
Πρωτοσέλιδη λαθροχειρία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Μουζάλας και η ποίηση
Ο υπουργός συγκρίνει τις βάρκες των προσφύγων με φορτία κοκαΐνης και αναρωτιέται γιατί δεν επεμβαίνει η Ευρώπη να τις σταματήσει. Εχει άλλωστε...
Ο κ. Μουζάλας και η ποίηση