Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κράτησαν τα αιολικά, παρά το «ναυάγιο» του καλωδίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κράτησαν τα αιολικά, παρά το «ναυάγιο» του καλωδίου

  • A-
  • A+

Το πρόσφατο ναυάγιο της συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με τη EuroAsia Interconnector στο μείζον θέμα της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική οδηγεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αναζητήσει λύσεις εντός δύο μηνών ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω το έργο και να μην κινδυνέψει η Κρήτη με πιθανό μπλακ άουτ μετά το 2020.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μία από τις επιλογές που εξετάζονται από τη ΡΑΕ είναι η ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και μια άλλη, η αναζήτηση επενδυτών μέσω διαγωνισμού.

Και οι δύο επιλογές συνεπάγονται υψηλό κόστος για το Δημόσιο, το οποίο θα είχε αποφευχθεί αν είχαν υλοποιηθεί κάποιες συμβάσεις του 2011.

Εκείνη τη χρονιά, δύο εταιρείες είχαν πάρει άδειες για αιολικά πάρκα στην Κρήτη (τα οποία ξεσήκωσαν αργότερα θύελλα αντιδράσεων), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα αναλάμβαναν την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου διασύνδεσης.

Από το 2011 μέχρι σήμερα το καλώδιο δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Πώς γίνεται σήμερα οι δύο εταιρείες οι οποίες δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να είναι εκ νέου υποψήφιες για το ίδιο έργο;

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

To 2011, χρονιά κατά την οποία έγινε η αδειοδότηση των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (συμφερόντων Περιστέρη) και ΕΛΙΚΑ (συμφερόντων Κοπελούζου), ο ηλεκτρικός χώρος της Κρήτης ήταν ήδη κορεσμένος και ο μόνος τρόπος για να δοθούν οι συγκεκριμένες άδειες για τα αιολικά πάρκα ήταν η κατασκευή καλωδίου από ιδιώτη και μάλιστα με ίδιο κόστος και ίδια κεφάλαια.

Οι άδειες αυτές, 500 MW η κάθε μία, κατατμήθηκαν σε μικρότερα έργα των 30 έως 50 MW. Μόνο σε μία ημέρα (14 Μαρτίου 2011) εκδόθηκαν 26 πανομοιότυπες διαφορετικές άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στην Κρήτη (ΡΑΕ αρ. 177/2011 έως αρ. 203/2011).

Ενα από τα παραδείγματα τέτοιων συμβάσεων είναι και η απόφαση 193/2011 που δίνει άδεια για 25 χρόνια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 39 ΜW στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη θέση Φρούδια-Λυγιά-Πλατύβολο στον Δήμο Σητείας.

Η συγκεκριμένη άδεια αποτελούσε τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 954 ΜW.

Στους ειδικούς όρους της άδειας διαβάζουμε: «Για την υλοποίηση της διασύνδεσης με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, ευθύνη έχει ο φορέας υλοποίησης, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης του έργου της ανεξάρτητης διασύνδεσης, η άδεια ανακαλείται».

Μάλιστα προβλέπεται ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ καλώδιο διασύνδεσης, οι δύο αδειοδοτημένες εταιρείες και πάλι έχουν την υποχρέωση να κατασκευάσουν το καλώδιο.

Αδειες κατά παρέκκλιση

Το κόστος διασύνδεσης θα αποσβενόταν από την επένδυση των αιολικών, τα οποία ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αδειοδοτήθηκαν κατά παρέκκλιση και εκτός της λίστας που υπήρχε για άλλα έργα ΑΠΕ.

Με αυτόν τον τρόπο θα δινόταν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και θα απελευθερωνόταν ενεργειακός χώρος στο νησί.

Την εποχή που έγινε η αδειοδότηση, δεν υπήρχαν ακόμα σχέδια για διασύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ, επομένως η κατασκευή καλωδίου από τον ιδιώτη ήταν δεδομένη.

Το καλώδιο δεν υλοποιήθηκε, ωστόσο οι άδειες δεν ανακλήθηκαν μέχρι σήμερα, όπως όριζε η σύμβαση. Ο ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική έχει εκπονήσει μελέτη και έχει εντάξει το έργο στο δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2028.

Τον Μάρτιο του 2017, η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου αποφάσισαν να συγχωνεύσουν σε ένα κοινό έργο τα δύο μεγάλα αιολικά σχέδια για την Κρήτη, με στόχο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από την πλατφόρμα Γιούνκερ (για την αναζήτηση χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων).

Ετσι, ενώ αρχικά η ισχύς των έργων που ανέπτυσσαν οι δύο εταιρείες ανερχόταν σε 2.000 MW, μετά τη συγχώνευση και οι δύο εταιρείες θα προχωρούσαν στην ανάπτυξη συνολικά 950 MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός προσέγγιζε τα 2,4 δισ. Εξάλλου, η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής αναφέρεται και στο γιγαντιαίο πρότζεκτ Eurasia Interconnector, της σύνδεσης με καλώδιο ηλεκτρισμού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, μέσω Κρήτης, έργο για το οποίο δείχνει ενδιαφέρον και η Ε.Ε.

Το σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο ελληνικών εταιρειών, του ΑΔΜΗΕ (στον οποίο στρατηγικός επενδυτής είναι η κινεζική StateGrid) και του Eurasia Interconnector φαίνεται ότι λήγει άδοξα.

Η πιθανή υλοποίηση εξ ολοκλήρου του έργου από τον ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακριβώς εξαιτίας της κινεζικής παρουσίας στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Εξάλλου, μια άλλη κινεζική εταιρεία, η China Energy, έχει εξαγοράσει το 50% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου, που περιλαμβάνει τις άδειες για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη.

Αυτές οι άδειες θα ανακληθούν, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ, Ν. Μπουλαξή («Καθημερινή» 15/7/2018).

Ανεξάρτητα από τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν το έργο αναληφθεί από τον ΑΔΜΗΕ, το κόστος θα μπορέσει να βγει μόνο από τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος, οι οποίες θα επιμεριστούν σε όλους τους καταναλωτές.

Και στο τέλος παραμένει το ερώτημα: Πώς μπορούν κάποιες εταιρείες να κρατούν τις άδειές τους (με εγγυημένες τιμές για τα αιολικά), χωρίς να έχουν υλοποιήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (διασύνδεση Αττικής - Κρήτης), ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να συμμετάσχουν και στην υλοποίηση των ίδιων αυτών υποχρεώσεων μέσω άλλων σχημάτων;

ΑΠΟΨΕΙΣ
Καθαρή ενέργεια από υβριδικές ΑΠΕ
Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη που εγγυήθηκε τη βιωσιμότητα των νησιών. Σήμερα, στις νέες συνθήκες, η ΔΕΗ αποτελεί και πάλι την εγγύηση για την ανάπτυξη της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα νησιά στο πλαίσιο των νέων...
Καθαρή ενέργεια από υβριδικές ΑΠΕ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εκβιαστές και εκβιαζόμενοι
«Δεν την πήραμε τη δόση του ενός δισ. ευρώ» φωνάζουν τα δεξιά μέσα ενημέρωσης και δυσκολεύονται να κρύψουν τη χαρά τους για το στραπάτσο, όπως λένε, που έπαθε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Αναρωτιέται κανείς...
Εκβιαστές και εκβιαζόμενοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πρέσπες και πραγματικότητα
Ας μεταφέρουμε το χρόνο στο παρελθόν όταν η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπήρχε. Ποια δεδομένα είχαμε για να προσεγγίσουμε το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ; Καμία λύση δεν ήταν δυνατή έξω...
Πρέσπες και πραγματικότητα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η καυτή πατάτα
Αν κάτι τρομάζει την αντιπολίτευση σε Σκόπια και Αθήνα περισσότερο από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι η μη επικύρωσή της. Τι θα γινόταν, όμως, αν από κάποιο απρόβλεπτο πολιτικό ατύχημα η...
Η καυτή πατάτα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
«Μάθετε από την ταπεινότητα μας!»
Διακόπτεται λοιπόν το πρωτάθλημα λόγω Εθνικής… Μακάρι να το διέκοπταν, ναι από τώρα δεύτερη αγωνιστική, λόγω…ανάγκης, επίσης εθνικής-ποδοσφαιρικής, ανασύστασης!
«Μάθετε από την ταπεινότητα μας!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας