Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσσαλονίκη: δύο κόσμοι... χωριστά
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσσαλονίκη: δύο κόσμοι... χωριστά

  • A-
  • A+

Τι ήταν η -δολοφονική- επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη; Ηταν αυτό που φαίνεται και είδαν όλοι.

Αυτό που δέχθηκε το δικαστήριο μετά την ακροαματική διαδικασία. Αυτό που είχαμε καταλάβει ως θεατές των αποτροπιαστικών πλάνων.

Αυτό που έλεγε το παρ’ ολίγον θύμα: «Ενα οργανωμένο σχέδιο». Μάλλον από αχρείαστη συστολή ο δήμαρχος, και για να ξορκίσουμε, κυρίως, τον φόβο οι υπόλοιποι, δεν λεγόταν η φράση ολόκληρη «ένα οργανωμένο (δολοφονικό) σχέδιο».

Είναι υπερβολή το συμπέρασμα αυτό; Πέρα από την καταδικαστική απόφαση, ας ακούσουμε την περιγραφή όπως την κάνει ο ίδιος για πρώτη φορά στο δικαστήριο: «Είδα τον 20χρονο ο οποίος προσπάθησε να με κλοτσήσει, δέχτηκα μια κλοτσιά. Πόνεσα, αυτή ήταν δυνατή, είναι αθλητής πολεμικών τεχνών. Αυτή η κλοτσιά είναι μελετημένη, εάν σε έπιανε καλά -μου είπε φίλος που ξέρει πολεμικές τέχνες- θα σου έκανε την κοιλιά κομμάτια».

Κι ακόμη, «όταν έπεσα κάτω αισθάνθηκα να με κλοτσάνε, να με πατάνε», «έρχονταν και έφευγαν».

Μια πλήρης περιγραφή επίθεσης από αγέλη σαρκοβόρων.

Κι ύστερα ήρθαν τα σχόλια. Χαιρέκακα. Μνησίκακα. Βρομερά και ελεεινά, χειρότερα από όσα είχαν εκστομισθεί στον Λευκό Πύργο. Λες για να συμπληρώσουν το ρεπερτόριο.

Σαν λυσσασμένα θρασύδειλα αγρίμια που κραυγάζουν και χαίρονται επειδή δεν είχαν τολμήσει να πάρουν μέρος στο κυνήγι του τροπαίου.

Αναμένοντας περισσότερα στοιχεία από την ανάκριση που συνεχίζεται, ας κρατήσουμε ότι και οι περισσότεροι κομματικοί σχηματισμοί ονομάτισαν την ενέργεια ως φασιστική και καταδίκασαν την επίθεση χωρίς κανένα αστεράκι.

Δηλαδή, εννόησαν το Διακύβευμα. Την Ουσία που μένει, πέρα και από την επικράτεια του εφήμερου. Οτι σήμερα δεν συζητάμε φιλοσοφικά για τη Βία, τον καπιταλισμό και τον φασισμό, αλλά για ένα Γεγονός, το οποίο παραλίγο να γίνει αμετάκλητο.

Οσοι έβαλαν αστεράκια άνοιξαν μαύρες διαστημικές τρύπες στις σημαίες τους.

Χρησιμοποιήθηκε, τέλος, η μέθοδος της… απάλυνσης. Η υπεράσπιση, δήθεν, της Θεσσαλονίκης από τις «κακολογίες».

Προβληματική υπεράσπιση. Προϋποθέτει γερή δόση αμνησίας. Των δολοφονιών, της εθνικοφροσύνης, των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, των ανελέητων κυνηγητών από παρακρατικούς τραμπούκους, του πλιάτσικου στο δημόσιο ταμείο (το ξεχάσαμε;).

Αλλά δεν μπορούν να σβήσουν τον αντίλαλο από τις δηλώσεις του έκπτωτου περιφερειάρχη πριν και μετά την επίθεση; Ε, αυτή η Θεσσαλονίκη χρειάζεται την καταισχύνη που της αξίζει.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τεθεί και το μοναδικό «ναι μεν αλλά». Αλλά, λοιπόν, υπάρχει και η άλλη Θεσσαλονίκη.

Δημιουργική και αγαπησιάρα. Σκεβρωμένη από την υγρασία και χρωματιστά εκρηκτική. Αγωνιά να προστατέψει ομορφιές και να βρει καινούργιες.

Είναι πληγωμένη δεκαετίες τώρα από ακροδεξιά και νεοναζιστικά «κοπάδια» και «αγέλες», αλλά επιμένει να καλλιεργεί τους κήπους της με στωικότητα που εκπλήσσει, παρά τα διαρκή κορφολογήματα από την πρωτεύουσα. Εχει την αργκό και τις συνήθειές της, τις γεύσεις και τη μουσική της, τη λογοτεχνία της και τη ζωγραφική, μπουζούκια και ηλεκτρικές κιθάρες, κώδικες, τύμπανα συναγερμού. [Θαρρώ ότι έχει επιζήσει γιατί παίζει τον (αυτο)σαρκασμό στα δάχτυλα. Είναι ο μόνος οπλισμός της.]

Η Θεσσαλονίκη της εθνικοφροσύνης, των τραμπούκων και του τυφλού δολοφονικού εθνικισμού δεν έχει καμιά διαφορά από όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου που διαθέτουν τους αντίστοιχους δολοφόνους τους.

Εχουν βέβαια τον δικό τους προπαγανδιστικό στρατό, καλογυαλισμένο και καλοταϊσμένο, αλλά γι’ αυτό ακριβώς πνευματικά νωθρό.

Ουρλιάζει στα αθλητικά ραδιόφωνα δήθεν τις ποδοσφαιρικές λαβωματιές της πόλης κι από κοντά κονδυλοφόροι και ιεροκήρυκες διδάσκουν ρατσισμό και τυφλό μίσος.

Αυτή η πλευρά της πόλης δεν περηφανεύεται καν για τις πρόσκαιρες «νίκες» της. Ζουν πνιγμένοι στην αιθάλη της αμνημοσύνης που γεννιέται από την ντροπή.

Η άλλη Θεσσαλονίκη, πάλι, είναι περήφανη ακόμη και για τις ήττες της. Αυτή η άλλη Θεσσαλονίκη είναι σαν την άλλη Αθήνα ή την άλλη Νέα Υόρκη, δεν έχει πολλές επιτυχίες να διηγηθεί αλλά τα θύματα και οι κοινωνικοί αγώνες έχουν σκαλίσει το πρόσωπό της και την έχουν κάνει μοναδικά όμορφη.

Το Σικάγο έχει τους νεκρούς του, εμείς στην Εγνατία κουβαλάμε πάνω στην πόρτα τον Τούσση.

Η άλλη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργός και της Ιστορίας και της Μυθολογίας της πόλης. Κι απαρτίζεται από την εικόνα που έχουν και δημιουργούν για τον εαυτό τους και την πόλη οι άνθρωποι αυτής της πλευράς και όλες οι ομάδες τους, ανομοιογενείς μεταξύ τους, με διαφορετικές και διακριτές ιδεολογικές και αισθητικές διαφορές αλλά με έναν κοινό τόπο, το φράγμα, το όριο, εκεί που όλοι ενώνονται. Ζούμε διηγούμενοι την ιστορία.

Η επίθεση στον δήμαρχο αποπειράθηκε να καταργήσει τις γραμμές. Δοκίμασε τις αντοχές μας. Λεφούσι έπεσαν οι «ναιμεναλλάδες».

Τούτο όμως έκανε περισσότερο ευδιάκριτο το σύνορο (και κατέδειξε πόσο διαμπερή είναι τα όρια από την ακροδεξιά μεριά).

Δεν είμαστε δύο πόλεις, είμαστε δύο κόσμοι, όπως σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Γι’ αυτό σταθήκαμε ευθύς ο ένας δίπλα στον άλλο.

Διότι τούτο είναι η προϋπόθεση της πολυχρωμίας και πολυφωνίας, της διαφορετικότητας του καθενός και καθεμιάς.

Μπροστά σ’ αυτό το μέτωπο οι συμμορίες είναι αδύναμες. Γιατί είμαστε μυριάδες στα Τείχη, από την πλευρά που ορίζει και το αποτυπωμένο από αιώνες επίγραμμά τους: «τείχεσιν αρρήκτοις Ορμίσδας εξετέλεσε τήν δε πόλιν... χείρας έχων καθαράς» (από αίμα).

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η φασιστική αγριότητα πάνω από την πόλη
Μαινόμενοι ακροδεξιοί, με υβρεολόγιο που εκκινούσε από σιχαμερά σχόλια για τo Radikal Pride και συνέχιζε με συνθήματα ακροδεξιάς κοπής για το Μακεδονικό, έδωσαν τον ρυθμό. Κι έτσι σάρωσε η φασιστική βία...
Η φασιστική αγριότητα πάνω από την πόλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να θρυμματιστεί κάθε φασιστική πρόκληση στη Θεσσαλονίκη
Οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι φοιτητές, οι αντιστασιακοί, οι μετανάστες, η Εβραϊκή Κοινότητα, όλοι μαζί να ορθώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος...
Να θρυμματιστεί κάθε φασιστική πρόκληση στη Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παραιτήθηκε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα
Εβαλε πλάτη στον δήμαρχο όταν αυτός δέχτηκε επίθεση από τους ακροδεξιούς στον Λευκό Πύργο, αλλά η ίδια έμεινε ακάλυπτη, όχι πια σε επιθέσεις αντιπάλων αλλά μέχρι πρότινος συνοδοιπόρων. Παραιτήθηκε λοιπόν χθες,...
Παραιτήθηκε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οι Αρχές να μη φτάσουν μόνο στα στρατιωτάκια... Ξέρουμε πού οδηγεί ο φασισμός»
«Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε...» Σχεδόν μία εβδομάδα από την άγρια επίθεση που δέχτηκε, ο Γ. Μπουτάρης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ, μιλά για την...
«Οι Αρχές να μη φτάσουν μόνο στα στρατιωτάκια... Ξέρουμε πού οδηγεί ο φασισμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει»
«Μου επιτέθηκαν σαν άτομο –και σαν δήμαρχο- και ήταν οργανωμένοι φασίστες. Δεν θέλω σ’ αυτή την αίθουσα να αναφέρω ονόματα. Τα δύο ονόματα που ξέρω και τα είδα με τα μάτια μου είναι τρανταχτά». Η εκτός...
«Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντίσταση στον τρόμο και στη βαρβαρότητα
Προκαλούν αποστροφή τα μαύρα σκοτάδια που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την εγκληματική επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη. Δεν θα πειράζαμε ποτέ ούτε μία τρίχα του κεφαλιού άλλου ανθρώπου. Δεν θα οπλίζαμε ποτέ τα...
Αντίσταση στον τρόμο και στη βαρβαρότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας