• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλου (δεξιά), συνοδευόμενου από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Bίτσα (αριστερά) στo κέντρo προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα

EYROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού;

 • A-
 • A+

Την επίσκεψη του επιτρόπου της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, δέχτηκαν, χθες, πρόσφυγες που μένουν σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά και στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον κ. Αβραμόπουλο να αναφέρεται στη μέριμνα της Ελλάδας και της Ευρώπης για την ασφάλειά τους, καθώς «αυτές είναι οι αρχές του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού».

Παραμένει βέβαια ζητούμενο τι εννοεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλώντας για την ασφάλεια των προσφύγων, όταν η πολιτική της δημιουργεί κυρίως ανασφάλεια, συχνά απόγνωση και απελπισία, για τους πολλούς που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και για πολύ περισσότερους στο μέλλον, που βλέπουν την Ευρώπη να αδημονεί να τους κρατήσει έξω από τα σύνορά της.

Η φιλοξενία στα διαμερίσματα της Λιβαδειάς και σε άλλους δήμους αποτελεί πράγματι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι όντως καινοτόμα για την Ελλάδα τα σχέδια ένταξης που αναγγέλθηκε ότι θα κατατεθούν σύντομα στη διαβούλευση.

Θετική είναι και η βελτίωση των συνθηκών στη Ριτσώνα, όπου βέβαια είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν διερμηνείς του ΔΟΜ, κάτι που αποτελεί εξαίρεση, καθώς η καθυστέρηση στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις στις δομές.

Αλλά αυτά αφορούν τους λίγους που καταφέρνουν να περάσουν στην Ευρώπη. Κεντρικός στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η παρεμπόδιση των περισσότερων, ο εξαναγκασμός τους να μείνουν πάση θυσία σε χώρες που χαρακτηρίζονται στα χαρτιά «ασφαλείς»: τη σημερινή Τουρκία, τη Λιβύη, σύντομα αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις.

Τα δισεκατομμύρια της Ε.Ε. δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς τις χώρες αυτές σήμερα, ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο ήταν άμεσα διαθέσιμα και κατέληγαν όλα στον σκοπό τους. Χρειάζεται χρόνος.

Γι’ αυτό και δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από υπεκφυγή το νέο αφήγημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πως τάχα σκοπός της ευρωτουρκικής συμφωνίας ήταν να μένουν στην Τουρκία οικειοθελώς οι πρόσφυγες, επειδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα την είχαν μετατρέψει σε «ασφαλή τρίτη χώρα».

Μπορεί σε τρία, σε πέντε, πιθανότατα σε δέκα χρόνια. Σίγουρα όχι στις δύο ημέρες που μεσολάβησαν από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι την έναρξη της ισχύος της, από τις 18 ως τις 20 Μαρτίου 2016.

Σίγουρα όχι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, στη διάρκεια των οποίων έχει, αντιθέτως, υποχωρήσει ραγδαία το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα.

Οι απελάσεις δεν είναι βέβαια διορθωτικός μηχανισμός της συμφωνίας, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βίτσας. Σε συνδυασμό με τους φράκτες, τη FRONTEX, τις άτυπες βίαιες αστυνομικές επαναπροωθήσεις στον Εβρο και αλλού, τις τουρκικές επιχειρήσεις αναχαίτισης των σκαφών των προσφύγων στη θάλασσα, τη βίαιη εκδίωξή τους από τα σημεία εξόδου, τα τουρκικά παράλια, αλλά, ναι, και το λιμάνι της Πάτρας, οι απελάσεις αποτελούν κεντρικό μηχανισμό της αποτρεπτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Εκεί στοχεύουν οι ευρωπαϊκές πιέσεις για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις οποίες σιγοντάρει, μην ξεχνιόμαστε, στην Ελλάδα η Ν.Δ., έτοιμη μάλιστα να θυσιάσει το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα να μπορεί να καταφύγει κανείς στη δικαιοσύνη εναντίον μιας απόφασης της διοίκησης, όπως σχεδόν προανήγγειλε χθες στη συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις ίδιες πιέσεις επανέλαβε στη Ριτσώνα ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας για την ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των προαναχωρησιακών κέντρων.

Κανείς, φυσικά, δεν μίλησε για την ανάγκη να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, κάτι που ζητά το σύνολο των οργανώσεων δικαιωμάτων.

Τέτοιες αρχές στην Ευρώπη είχαμε να τις δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ανθρωπισμός στα λόγια
Η στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας όχι μόνο δεν υψώνει τείχη στον εθνικισμό και τον ρατσισμό, όπως διατείνεται, αλλά αφήνει ανοιχτές τις πύλες στον πλήρη ανορθολογισμό της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και...
Ανθρωπισμός στα λόγια
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
Την ώρα που ξεκινά σήμερα η σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, ηχεί παράταιρη η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή στη Βουλή, που συνοδεύτηκε από μια...
Δεσμεύσεις με αστερίσκους
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή. Τα στοιχεία φυσικά τη διαψεύδουν, εξ ου και καταφεύγει σε διάφορες αλχημείες.
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
Συναισθηματικά φορτισμένο ήταν χθες το κλίμα στον ζεστό χώρο του δικτύου μεταναστριών Μέλισσα, που φιλοξένησε εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργάνωσαν σχετικοί φορείς.
Συγκίνηση στη «Μέλισσα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
Η ανάδειξη της Τουρκίας ως κατά βάση υπεύθυνης για τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια μάλλον εύκολη και βολική προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.
Η «γεωπολιτική πραγματικότητα» του κ. Κουμουτσάκου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου
Δεν προχωρά πέρα από τη διαπίστωση του αυτονόητου η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στην ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής...
Ο κ. Τόσκας και η διαπίστωση του αυτονόητου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας