Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμαρτίες γονέων και το προνόμιο στην «κατινιά»

Δίκιο έχεις, αρθρογράφε. Από το μπότοξ και το συνολάκι της υπουργού εξαρτάται το ασφαλιστικό μας όχι το βουνό των εισφορών που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία...

Dreamstime

Αμαρτίες γονέων και το προνόμιο στην «κατινιά»

  • A-
  • A+

Οσοι και όσες δουλεύουμε, χρόνια τώρα με άντρες, γνωρίζουμε ότι πάντα υπάρχει τουλάχιστον ένας κομπλεξικός άντρας που την αυστηρότητα, την εργατικότητα, την έκφραση διαφωνιών αλλά και τα νεύρα μιας γυναίκας συναδέλφου την αποδίδει στην έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης (sic) και ποτέ στη δική του έλλειψη σοβαρότητας, επαγγελματισμού και στο πλήθος των δικών του απωθημένων.

Αντίθετα, όταν ένας άντρας είναι αυστηρός, διακρίνεται για την εργατικότητά του και διατυπώνει χωρίς περιστροφές τη γνώμη/διαφωνία του, τότε είναι σπουδαίος επαγγελματίας και αν βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία το πέτυχε αξιοκρατικά.

Ουδείς θα αναρωτηθεί από πόσα κρεβάτια πέρασε και πόσες κατουρημένες ποδιές φίλησε.

Αυτά τα... κάνουν οι γυναίκες γιατί κορωνίδα στο αξιακό τους σύστημα είναι η «κατινιά» (τουλάχιστον) κ.λπ. Αυτό θέλουν να πιστεύουν οι απανταχού κομπλεξικοί (αλλά και κομπλεξικές για να είμαστε δίκαιοι) για να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες. Δυστυχώς.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και υπέροχοι άντρες στις ζωές μας. Είχα και έχω την τύχη να δουλεύω με άντρες που ήταν κύριοι, χωρίς κόμπλεξ, χωρίς απωθημένα. Συνάδελφους γενναιόδωρους, αρωγούς στα πρώτα αλλά και στα μετέπειτα επαγγελματικά βήματά μου, με κατανόηση στις γυναίκες συναδέλφους που ήταν και μητέρες ή φρόντιζαν ηλικιωμένους γονείς.

Εχω δουλέψει, συνυπάρξει με υπέροχες γυναίκες που ούτε ανταγωνιστικές ούτε ζηλόφθονες είναι. Αντίθετα, είναι πολύ γενναιόδωρες, ακόμα κι αν δουλεύουμε σε «ανταγωνιστικά» μαγαζιά και μπορεί να ρίχνουμε «γκέλα» (σ.σ στη δημοσιογραφική αργκό «ρίχνω γκέλα» όταν έχω... αποκλειστικό θέμα) και ανταλλάσσουμε μηνύματα τύπου: «Μπράβο σου. Φοβερό θέμα, αλλά άκουσα γκρίνια από τους δικούς μου».

Και είναι πολλές οι φορές που έχω ζητήσει χείρα βοηθείας σε συναδέλφισσες από άλλα μαγαζιά γιατί το παιδί είναι άρρωστο, γιατί έμπλεξα στην εφορία, γιατί έχω οδοντίατρο και τρέχω και δεν φτάνω...

Αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη όταν ο προϊστάμενος είναι ένας κομπλεξικός που δεν ξέρω τι κουβαλάει στην ψυχή και στο μυαλό του ώστε να θέλει να κάνει τη ζωή κόλαση στους υφισταμένους του. Συνήθως τα «θύματά» του είναι γυναίκες και ευτυχισμένοι άντρες, που έχουν ισορροπημένη προσωπική ζωή.

Δεν έχω εντρυφήσει στις αρχές και στις πρακτικές του καλού management, όπως άλλοι προβεβλημένοι αρθρογράφοι, αλλά αυτό που ξέρω βιωματικά είναι ότι η καλή συνεργασία, η ειλικρίνεια, η γενναιοδωρία, η ανωτερότητα και το ήθος δεν είναι θέμα φύλου.

Ξέρω επίσης ότι σε αρκετά υπουργεία, τώρα και στο παρελθόν, άντρες υπουργοί είναι «στα «μαχαίρια» με άντρες υφυπουργούς κ.λπ. Ξέρω επίσης φαλακρούς και ασπρομάλληδες που όταν έγιναν υπουργοί έκαναν εμφύτευση μαλλιών, άρχισαν να βάφουν την κόμη τους και εμπλούτισαν την γκαρνταρόμπα τους με ακριβά κουστούμια.

Αλλά ο πολιτικός δεν πρέπει να κρίνεται ούτε από το μαλλί ούτε από το μπότοξ.

Η μέγιστη «κατινιά» είναι να διαφωνούμε για την εξωτερική πολιτική και τα επιχειρήματά μου να είναι «άντε ρε μύωπα».

Να με συγχωρήσετε για τη φλυαρία, οφείλεται εν πολλοίς στην οργή μου για το «αρθρο-γνώμη» γνωστού συναδέλφου σε φιλελεύθερο site που αποφάσισε να ασκήσει κριτική στη Ράνια Αντωνοπούλου και να μας πει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του υπουργείου Εργασίας (δικαίωμά του) επειδή είχαν μαζευτεί πολλές γυναίκες, που υπουργοποιήθηκαν με ταγάρια και τώρα είναι μες το μπότοξ (χωρίς την άδεια του αρθρογράφου).

Και τώρα που έφυγε η Ράνια, ο πρωθυπουργός πρέπει να βάλει κάποιο αρσενικό (του άντρα του πολλά βαρύ, μην του μιλάτε το πρωί) να βάλει μια τάξη εκεί μέσα και να σώσει και τον υφυπουργό Πετρόπουλο...

Γιατί, λέει, δεν παίζουμε με σοβαρά πράγματα, όπως τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας....

Δίκιο έχεις, αρθρογράφε. Από το μπότοξ και το συνολάκι της υπουργού εξαρτάται το ασφαλιστικό μας, όχι από το βουνό των εισφορών που χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία «πετυχημένοι» επιχειρηματίες και του δικού μας χώρου.

Παρά την οργή μου, θέλω από καρδιάς ως γονιός να ευχηθώ στις κόρες των απανταχού «σεξιστών» να μη βρεθούν αντιμέτωπες στην επαγγελματική –και όχι μόνο ζωή τους– με κομπλεξικούς, μισογύνηδες άντρες, όπως οι μπαμπάδες τους.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτικός σεξισμός και ιταλικά αντισώματα
Η τεχνολογία εξελίσσεται, η υποτιθέμενη πρόοδος συνεχίζεται, αλλά κάποιες πρακτικές των ρατσιστών και σεξιστών δεν λένε να εκλείψουν. Στο στόχαστρο μπήκε η νέα υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα.
Πολιτικός σεξισμός και ιταλικά αντισώματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Οι κλαδικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα ουδέποτε υποστήριξαν ότι ξαφνικά η Ελλάδα από τη μια μέρα στην άλλη μετατρέπεται σε εργασιακό παράδεισο και οι μισθοί θα επιστρέψουν στα προ μνημονίου επίπεδα....
Οι κλαδικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από πού ενημερώνονται οι βιομήχανοι;
Καλές οι διαπιστώσεις, καλές οι… προτάσεις, αλλά έχει σημασία ποιος τις κάνει. Ο ΣΕΒ, λοιπόν, ζητάει στήριξη της ελληνικής οικογένειας για να αυξηθούν οι γεννήσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην...
Από πού ενημερώνονται οι βιομήχανοι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κορίτσι στο Κογκρέσο
Δεν με μεγάλωσαν οι γονείς μου για να με βρίζει ο κάθε κύριος Τεντ… Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, απαντά σε κάποιον ρεπουμπλικανό που την αποκάλεσε σκύλα ή κάτι εξίσου άθλιο.
Το κορίτσι στο Κογκρέσο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών
Ενα μικρό κειμενάκι, αφιερωμένο στα κορίτσια της πόλης. Εκείνες που δεν έφυγαν διακοπές, όχι μόνο λόγω κορονοϊού αλλά κι επειδή δεν έχουν οι γονείς τους λεφτά.
Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η παραγωγικότητα της λούφας
Εργασία δεν είναι πια ο αριστοτεχνικά κατακερματισμένος, αξιοποιημένος μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου εργάσιμος χρόνος του φορντικού μοντέλου. Είναι και ο χαμένος, παραγωγικά νεκρός χρόνος του χαζέματος, της...
Η παραγωγικότητα της λούφας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας