Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δε με καθορίζει η ηλικία μου αλλά η διάθεσή μου»

Συνάντηση της ομάδας υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ άνω των 50 ετών Proud Seniors Greece

«Δε με καθορίζει η ηλικία μου αλλά η διάθεσή μου»

  • A-
  • A+

Δε με καθορίζει η ηλικία μου αλλά η διάθεσή μου. Ως Proud Senior ο στόχος μου είναι να βοηθήσω και να βοηθηθώ

Αυτά είναι τα λόγια του Κ., μέλος της ομάδας Proud Seniors Greece που πραγματοποίησε ανοιχτή συνάντηση για τα μέλη και κάθε ενδιαφερόμενο την περασμένη Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Τη συνάντηση συντόνισαν τα μέλη της ομάδας Proud Seniors Greece με τη συνδρομή των επιστημονικών συνεργατών της ομάδας. Κατατέθηκαν σημαντικές εμπειρίες για το βίωμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων που μεγαλώνουν και τα εμπόδια που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του με συχνό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της σωματικής ή και ψυχικής του υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Κ. ανέφερε: «Έχω περάσει και πρόβλημα υγείας και ξέρω πώς είναι να σε αντιμετωπίζουν με ρατσισμό και να μη θέλουν να σε εξυπηρετήσουν ή να δείχνουν την ενόχλησή τους φανερά. Όταν μαζεύονται αυτά τα προβλήματα, με τον αποκλεισμό που έχεις δεχτεί ως ομοφυλόφιλος ενώ είσαι και μεγάλος σε ηλικία, τότε ο πόνος σου γίνεται όλο και πιο κρυφός».

Ακούστηκαν ακόμη σκέψεις που αφορούν το τραύμα των προηγούμενων χρόνων που ο καθένας φέρει.

Με τα λόγια του Ν. «Εμείς που έχουμε ζήσει σε δύσκολες δεκαετίες κουβαλάμε ακόμα μέσα μας τα τραύματα. Τραύμα και ενοχή για όσα δεν κατάφερες να εκφράσεις ή για όσους ομοφυλόφιλους ανθρώπους έφτιαξαν μια ζωή συμβατική ζώντας με το φόβο».

Τα αποτελέσματα του αποκλεισμού και του στίγματος που ένας ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωπος έχει βιώσει στη ζωή του συχνά έχουν επιπτώσεις στη διάθεση, όπως αναφέρει ο Κ. «Αυτό που νιώθω τώρα είναι πως δεν έχω διάθεση για ζωή. Έχω ξεπεράσει το μισό αιώνα ζωής και έχω επιβιώσει από δύσκολες συνθήκες. Είχα την τύχη μόνο να έχω καλούς γονείς. Σε αυτήν την ηλικία των 60 ετών και να φύγω δε με νοιάζει.»

Σ' αυτό προστίθενται και τα καθημερινά άγχη που για πολλούς ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους γίνονται ακόμη πιο μείζονα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε: «Τι οικονομίες να κάνεις; Ποτέ δε φαντάζεσαι ότι ως τρανς άνθρωπος θα πας μακριά. Είναι τόσο πιθανό κάποιος να σου επιτεθεί που δε μπορείς να σκεφτείς το μέλλον».

Ο αποκλεισμός λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου γίνονται εμφανή σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπου.

Όπως υπογράμμισε ο Ν., «μπορείς να βιώσεις τον αποκλεισμό και στην εργασία σου και εκεί που έμενα δεν είχα την πολυτέλεια να βρίσκομαι σε ομάδες όπως αυτή που μπορείς να μοιραστείς, να στηρίξεις και να λάβεις στήριξη. Συνέβαινε να με στέλνουν σε απομονωμένες περιοχές για να εργαστώ εξ αιτίας της ταυτότητας φύλου. Ως τρανς άντρας, αυτό που θέλω να πω στους άλλους και στους συναδέλφους μου, είναι το εξής "Τι δεν καταλαβαίνεις; Δε με ακούς ποιος είμαι; Το όνομα με το οποίο συστήνομαι;"»

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα βιώματα που κατατέθηκαν και καταγράφηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των παρευρισκομένων. Τονίστηκε η σημασία που έχει το να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρακτικής φροντίδας για ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και πώς μία ομάδα θα πρέπει να λειτουργεί για να αμβλυνθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους. Χώροι που ο καθένας θα έπρεπε να έχει πρόσβαση όπως τα ΚΑΠΗ, οι Λέσχες Φιλίες, οι Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας και Ψυχικής Υγείας κ.λπ. θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά συμπεριληπτικοί.

Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα για τη δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων που μεγαλώνουν. Τέθηκε το ζήτημα της ανάδειξης και καταγραφής της εμπειρίας του καθενός ώστε οι νεότεροι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και οι μεγαλύτεροι να μπορούν να συνεισφέρουν με τη δική τους εμπειρία στην υποστήριξη των νεότερων.

Για να γίνουν τα παραπάνω εκφράστηκε η αναγκαιότητα για συστηματική δράση και ανανεώθηκε το ραντεβού με σκοπό να συζητηθούν τα πρακτικά βήματα που θα οδηγήσουν σταδιακά στην επίτευξη των στόχων που συζητήθηκαν.

Η ομάδα Proud Seniors Greece καλεί κάθε έναν που θέλει να συμβάλει, να ενημερωθεί από τα κοινωνικά μέσα για το έργο της και να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά ([email protected]) ή τηλεφωνικά (6973355124) για οποιοδήποτε σχετικό λόγο.

► Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα στις ηλεκτρονικές σελίδες της: https://www.facebook.com/groups/ProudSeniors/?fref=ts / https://www.facebook.com/proudseniorsgreece/?fref=ts

* Ψυχολόγος

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η δύσκολη πορεία προς την ψήφιση του νομοσχεδίου
Στις 27/9/2014, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών διατύπωνε την επιθυμία της να θεσπιστεί και στην Ελλάδα η αλλαγή των εγγράφων ταυτότητας χωρίς ιατρικές και ψυχιατρικές προϋποθέσεις, μέχρι το...
Η δύσκολη πορεία προς την ψήφιση του νομοσχεδίου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας
Η χθεσινή στάση της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο κατέληξε σε μια ήττα που θα επηρεάσει έντονα το εσωτερικό της. Στην προσπάθειά του να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο κόμμα του ο Κ. Μητσοτάκης με τη σπασμωδική...
Η πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Από την εθνεγερσία στους ταγματασφαλίτες
Η πρώτη εντύπωση από τη σύνθεση της επιτροπής που θα πλαισιώσει τη Γιάννα Αγγελοπούλου για το επετειακό πάρτι του 2021, επιβεβαιώνει τα προαισθήματα που γέννησε η ίδρυσή της και ο διορισμός της επικεφαλής της....
Από την εθνεγερσία στους ταγματασφαλίτες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετακομίζουν στο υπ. ΠΡΟΠΟ
Τα μεσάνυχτα αναρτήθηκε το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο μεταξύ άλλων προχωράει στην εκχώρηση των πλέον βασικών τομέων του υπ. Δικαιοσύνης στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετακομίζουν στο υπ. ΠΡΟΠΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιθυμία για ιστορία
Η υπενθύμιση του αιτήματος να γραφτεί επιτέλους στην Ελλάδα η ιστορία της σεξουαλικής διαφοράς, κινηματική και μη, έρχεται τη στιγμή που η κεντρική πολιτική σκηνή το θεωρεί αίφνης και λίγο σικ να εμφανίζεται...
Η επιθυμία για ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέγερση του Stonewall στην Αμερική
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, εν μέσω πολλών εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων και αναταραχών στην αμερικανική κοινωνία, ξέσπασε η ιστορική εξέγερση του Stonewall, που γέννησε το κίνημα για την...
Η εξέγερση του Stonewall στην Αμερική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας