• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 30.7°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.6°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 31.4°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.1°C / 31.0°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 28.9°C
  1 BF
  9%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 30.8°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 30.9°C
  0 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.9°C
  2 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.7°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  10%

Υιική -και θυγατρική- στοργή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ξύνουν τα νυχάκια τους οι Ευρωπαίοι. Βαρέθηκαν τη μονοτονία της συνύπαρξης, νοστάλγησαν τη δόξα των πολέμων, είναι πληκτικό να πρέπει κάθε Χριστούγεννα να ψήνεις γαλοπούλα; Αυτή η παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα που μας αλλοιώνει τις παραδόσεις είναι αβάσταχτη, λένε.

Οπότε πάρτε ένα Brexit κι ό,τι άλλο ήθελε προκύψει από τις επινοήσεις των πολιτικών που βάρυναν πρόωρα, γιατί να μπλέκουν με τα δύσκολα; Βρίσκουν εχθρούς και βαράνε τις σάλπιγγες, μαζεύουν τον θυμό των πολιτών σε ψήφους, παίρνουν την εξουσία και συνεχίζουν να χρωματίζουν, να πλάθουν, να τελειοποιούν τους εχθρούς, άλλη δουλειά δεν ξέρουν.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα. Οπως μου έλεγε και μια φίλη Γαλλίδα πριν από χρόνια, τότε που είχε ψηφίσει κι εκείνη Οχι στο Ευρωσύνταγμα, δεν ήταν που δεν το ήθελε, όχι. Δηλαδή ναι. Το ήθελε, αλλά δεν ήταν αρκετά τέλειο. Ηταν πολύ νεοφιλελεύθερο ή κάπως έτσι.

Οπότε προτίμησε το Οχι, αφού τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα. Εκτοτε δεν της δόθηκε η ευκαιρία να το αναπτύξει αυτό το τέλειο Σύνταγμα που ήθελε, ούτε και σε κανέναν άλλον.

Τώρα που θα πρέπει να διαλέξει πρόεδρο ανάμεσα στη Μαρίνα και τον άλλον, που καθόλου δεν της αρέσει, ίσως ψηφίσει πιο μονοσήμαντα. Συμβιβάζεται κανείς. Αλλά πάλι, ποιος ξέρει; Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Ωστόσο επιχαίρουν με πένθιμο ύφος, αυτό το υποκριτικό, δήθεν θλιμμένο, οι εχθροί της Ενωσης, αχ βρε παιδί μου, η Ευρώπη δεν τραβάει. Μεγάλη παρακμή. Τιμωρείται η λιτότητα, η γερμανική πολιτική. Κι αυτοί οι Γερμανοί, τι το ήθελαν; Αν και δεν κατάλαβα ποτέ τι σημαίνει να είσαι κατά της λιτότητας όταν δεν έχεις λεφτά.

Είμαι λίγο άσχετη με τα οικονομικά θέματα. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος που δεν μας τον εξηγούν όλοι αυτοί οι πολύ μορφωμένοι άνθρωποι οι οποίοι είναι τώρα βουλευτές, γραμματείς, φαρισαίοι, ευρωβουλευτές. Κρίμα να μας αφήνουν στο σκοτάδι.

Και στην Ιταλία φαίνεται οι Ιταλοί δεν ψήφισαν μονοσήμαντα, ήθελαν κάτι καλύτερο, ή ίσως επιστροφή στις ρίζες, όπως εμείς. Εμείς με τις ρίζες έχουμε πάθος.

Κολλημένοι στις ένδοξες αναμνήσεις. Επέτειοι, μαχητικότης, θλίψη και θυμός, κι άντε πάλι τα ίδια. Νοσταλγούμε την εποχή των παππούδων, τότε πολεμούσε ο κόσμος, έβρισκε διέξοδο η τεστοστερόνη. Τόσοι άντρες μαζεμένοι σε μια ήπειρο ειρηνική επί δεκαετίες μπορεί και να ασφυκτιούν.

Ή μπορεί να γαντζώνονται στις αναμνήσεις της γενιάς που πολέμησε, αυτής που σβήνει σιγά σιγά ολοσχερώς. Να μη θέλει να αφήσει τους γονείς να πεθάνουν ήσυχα, να θέλει να ξαναζήσει τη δόξα των συγκρούσεων που ξέρει μόνο από τις διηγήσεις τους.

Ολη αυτή η επιθετική νοσταλγία για εθνικές ταυτότητες στην Ευρώπη, τώρα πίσω πίσω, ίσως είναι απονενοημένη πρόκληση στον χρόνο, άρνηση της φθοράς των γονιών. Ενα είδος υικής και θυγατρικής στοργής. Ποιος ξέρει; Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

 

 

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μανία με την τελειότητα
Αν δολοφονούνται όσοι απλώς διατυπώνουν την ιδέα της ειρήνης και, αντίθετα, οι ακραίοι επικρατούν και αναδεικνύονται δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες να μπορέσουμε κάποτε να κάνουμε κριτική στο ειρηνευτικό σχέδιο...
Μανία με την τελειότητα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ανθρωποφάς
Δεν θα ήταν λογικό να μπουν αυτά τα ζητήματα ξεκάθαρα σε ένα τραπέζι και να μάθουμε κάτι περισσότερο ως πολίτες, από το να βριζόμαστε για το ποιος δικαιούται να ονομάζεται ήρωας πάνω από τη χαμένη ζωή ενός...
Ανθρωποφάς
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η Ευρώπη ποτέ δεν πεθαίνει
Μπορεί και να μη χρειαζόμαστε καν την υπενθύμιση οικείων κακών που δεν είναι πια οικεία, ήταν των παππούδων μας. Εκείνη η παράξενη Ευρώπη του Μεσοπολέμου, κουρασμένη, ζαλισμένη, να μη θέλει να πολεμήσει ξανά...
Η Ευρώπη ποτέ δεν πεθαίνει
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι σιδερώστρες στην κρεβατοκάμαρα
Οι ξενιτεμένοι νέοι κάθε πρωί φεύγουν νωρίς, το βράδυ γυρίζουν συνήθως αργά, μερικοί πολύ αργά. Στα δωμάτια έχουν ο καθένας όρθια τη σανίδα σιδερώματος. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να πατήσουν λίγο τον γιακά του...
Οι σιδερώστρες στην κρεβατοκάμαρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τοξικότητα
Νιώσατε ποτέ, πείτε με το χέρι στην καρδιά, στον εαυτό σας προπάντων, ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να ταπεινώσουν τους Ελληνες; Ταξιδεύοντας, σπουδάζοντας, πουλώντας ή αγοράζοντας, συζητώντας ή διεκδικώντας;
Τοξικότητα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Εν τω μεταξύ
Ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν χωρούν στους όρους Δύση και Ανατολή είτε στο άλλο δίπολο, καπιταλισμός/ σοσιαλισμός. Κόσμων που δεν ορίζονται απόλυτα με κανένα εργαλείο, ούτε από την πολιτική, ούτε από την...
Εν τω μεταξύ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας