• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.9°C / 3.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.0°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.5°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.8°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.8°C / 1.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  2 BF
  55%
Dreamstime

Κοιτάζοντας την άβυσσο...

 • A-
 • A+

Οσοι με λύσσα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν την «Αριστερά» (τους) ως κυβέρνηση στο ελληνικό κράτος, όλοι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και ετέρους πως ό,τι πράττει η κυβέρνηση είναι για τη σωτηρία τάχα της χώρας (και ας ψηφίζουν το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο), αγνοούν ίσως, ή δεν τους ενδιαφέρει, ότι ακολουθούν έναν ολισθηρό δρόμο που οδηγεί σε ολοκληρωτικού τύπου νοοτροπία.

Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί απ' αυτούς έχουν καλή πρόθεση· πιστεύουν ότι μια αριστερή κυβέρνηση, έστω και υπό διεθνή επιτροπεία, ακόμη κι αν συνεργάζεται μ' ένα ακροδεξιό κόμμα, μπορεί να κάνει σωστά πράγματα για τη χώρα και τον χειμαζόμενο λαό της.

Περιφρονούν, όμως, την Ιστορία που διδάσκει ότι όποιος συναγελάζεται με τα τέρατα καταντά τέρας ο ίδιος (εκτός εάν ουδέποτε αντιλήφθηκαν ή υποψιάστηκαν ότι η εξουσία είναι τέρας). Είναι αλήθεια· εάν κοιτάζεις συνεχώς την άβυσσο και η άβυσσος θα μπει μέσα σου.

Στην αρχή λες, δεν πειράζει -άσ' τους να προσπαθούν αφού έχουν τόσο ανάγκη να δουν την «Αριστερά» στην εξουσία· με ποιο τίμημα όμως;

Με την πάροδο του χρόνου, βεβαίως, αντιλαμβάνεσαι ότι όλοι αυτοί, προκειμένου να τελεσφορήσουν οι προσπάθειές τους, μετέρχονται τα ίδια μέσα -ακριβώς! με όσους κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια: διορισμοί ημετέρων, αποκλεισμός αντιπάλων, διαβολή τους, ενορχηστρωμένες επιθέσεις σε όσους δεν συμφωνούν, εχθρική στάση απέναντί τους, καρατόμησή τους, όπου «τους παίρνει».

Και άλλα, εξόχως αντιδημοκρατικά, δυστυχώς. Κάθε έμφρων αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα παίρνουν επικίνδυνη τροπή για την πολιτική και τον πολιτισμό.

Παύει η εποικοδομητική σύγκρουση των ιδεών, υποχωρεί η ηθική (η ανθρωπιά) -το μόνο που ενδιαφέρει πλέον είναι η απόλυτη κυριαρχία, με όποιο μέσον και άρα με όποιο κόστος (που όμως δεν φαίνεται να τους ενοχλεί).

Τάσσονται αναφανδόν με τον Μακιαβέλι (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) και όχι με τον Γκάντι π.χ., που είχε τη γνώμη ότι ο σκοπός ήταν στα μέσα. Πώς θα ήταν δυνατόν να επιτευχθούν δίκαιοι σκοποί με άδικα μέσα; Ελα, ντε.

Οικοδομείται οσημέραι μια δημοκρατική εκτροπή και οι περισσότεροι σφυρίζουμε κλέφτικα. Εάν δεν γίνει μια ριζοσπαστική επαναξιολόγηση, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σύντομα προ φριχτών εκπλήξεων.

Δεν είναι δυνατόν να φέρονται οι της κυβέρνησης σαν χαζά παιδιά χαρά γεμάτα κι εμείς να επικροτούμε. Είναι βαθύπλοκη η εξουσία· αδιαφορεί για τον άνθρωπο και μεταλλάσσει όσους την ασκούν.

Καθόλου πια δεν μας συγκινούν τα ιστορικά παραδείγματα; Τόσο χοντρόπετσοι γίναμε; Τόσο πολύ τυφλωθήκαμε;

Ωρες και ώρες (μέρες, μήνες) ξοδεύουμε ερμηνεύοντας (sic) τα ταρατατζούμ των εκλογών, των ανασχηματισμών και λοιπών ιλαρών και ψευδών κυβερνητικών πράξεων· ε, καμιά φορά γράφουμε και κάτι για τους συνταξιούχους, που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν μετά τη βίαιη υφαρπαγή εκ μέρους της κυβέρνησης της μισής -και πλέον- σύνταξής τους.

Η «Αριστερά» να επικρατήσει· όλα τ' άλλα περιττεύουν. Για ποια Αριστερά τότε μιλάμε όταν αυτή έχει απεμπολήσει τις αρχές και αξίες της, το ήθος της, το αγωνιστικό (ενίοτε θαυμαστό) παρελθόν της;

Ας ελέγξουν το πάθος τους οι υποστηρικτές της· ας μη διαγράψουν την υποστήριξή τους -μπορούν όμως να συγκρατήσουν την αγαπημένη τους κυβέρνηση από τον κατήφορο.

Ας μην επικρατήσει δηλαδή το μένος αλλά ό,τι προστατεύει την κοινωνία και προάγει τον πολιτισμό και τις κοινωνικές σχέσεις. Τα σημεία, όμως, δεν είναι καλά.

Οσοι, καλά και σώνει, επιδίδονται στην παντί τρόπω και σθένει επικράτηση της συγκυβέρνησης «αριστερών» - ακροδεξιών, φαίνεται να ανήκουν στους μη ακούοντες, στους μη βλέποντες· αλλά μάλλον και ακούν και βλέπουν μόνο ό,τι οι ίδιοι επιθυμούν.

ΥΓ. Το μόνο γουστόζικο από τον ανασχηματισμό, είναι τα όργανα που άρχισαν, ειδικά στο υπουργείο Παιδείας με Λιάκο, Ζουράρι, Γαβρόγλου και λοιπούς. Να δούμε ποιος θα επικρατήσει. Η ασυνέχεια ή η συνέχεια του Ελληνισμού;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
Ο ανορθολογισμός φουντώνει και οδηγεί στον θάνατο πολλούς από εκείνους που τον ασπάζονται και τον υπερασπίζονται, από τους αρνητές των εμβολίων και γενικότερα του κορονοϊού παραδείγματος χάριν -εμφανίζεται...
Η ευτέλεια και ο ανορθολογισμός
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν να μπουν οι ίδιοι στην κοινωνία και μάλιστα στις μικρές, θεωρούμενες ασήμαντες εκφάνσεις της. Τα μεγάλα...
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, έτσι λένε τα περισσότερα δημοκρατικά Συντάγματα - τώρα, πώς γίνεται και αυτός ο λαός πένεται και ασφυκτιά, είναι τρομαγμένος και δειλός, αυτό είναι, ως γνωστόν, αλλουνού...
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα μείζονα της Αριστεράς προβλήματα
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, «η ελληνική Αριστερά, και όχι μόνο η ελληνική, έχει μπροστά της δύο μείζονα ζητήματα που πρέπει να λύσει· εάν δεν τα καταφέρει, θα αποδειχτεί ότι θα παραμείνει μια ιστορική...
Τα μείζονα της Αριστεράς προβλήματα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα αυτονόητα ΙΙ
Για πολλούς Ευρωπαίους, ιδίως του Νότου, αριστερούς, δημοκράτες ή πιο σωστά ανθρώπους με κοινωνική και προσωπική ευαισθησία, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια ελπίδα και μια προοπτική. Γι' αυτούς που βρίσκονταν...
Τα αυτονόητα ΙΙ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στο θέατρο του παραλόγου
Ηθελα να πω ότι είναι απλά τα πράγματα, αρκεί να ειπωθούν απλά, με περίσκεψη, με γενναιότητα και ευκρίνεια. Δεν υπάρχουν στην κοινωνία πιο αριστεροί από άλλους· υπάρχουν λιγότερο φανατικοί. Αυτό μόνο. Η...
Στο θέατρο του παραλόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας