Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ταινία της Συρίας

3η ΜΑΪΟΥ 1808 κάθε μέρα στη Συρία, 2013, ΤΑΜΑΜ ΑΖΑΜ, ΦΡΑΝΘΙΣΚΟ ΓΚΟΓΙΑ

Η ταινία της Συρίας

  • A-
  • A+

«Οι συνομιλίες επανεκκινούν στον ΟΗΕ, αλλά Ουάσινγκτον και Μόσχα διακόπτουν τον μεταξύ τους διάλογο».

Αυτός ήταν ο τίτλος της γαλλικής «Le Monde» πριν από λίγες ημέρες, τίτλο που είδαμε, με διάφορες παραλλαγές, σε όλες τις εφημερίδες, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Στεγνός και πλήρως περιγραφικός. Τα αναλυτικά ρεπορτάζ, όμως, για την πολύπλευρη εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία ξεχείλιζαν από εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών στις κυβερνήσεις για βοήθεια προς τους αμάχους, για αρωγή προς τους γιατρούς που μάχονται να σώσουν τους τραυματίες στο Χαλέπι.

Ξεχείλιζαν και από νέους αριθμούς νεκρών και τραυματιών, από απολογισμούς πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Ερυθρά Ημισέληνος σε έκθεσή της περιέγραψε κάτι που οι ζώσες γενιές στη «φιλειρηνική» Δύση δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε:

14 εξουθενωμένοι από την κόπωση γιατροί έχουν απομείνει στο ανατολικό Χαλέπι, κάθε μέρα σκοτώνονται μέλη του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται στα ελάχιστα εναπομείναντα και υπολειτουργούντα νοσοκομεία -όσα δεν έχουν γίνει στόχος επίθεσης ακόμα-, πρώτες βοήθειες προσφέρονται στον δρόμο και στα χαλάσματα, οι ασθενείς σκεπάζονται με τους ειδικούς σάκους για τους νεκρούς, γιατί δεν υπάρχουν πια κλινοσκεπάσματα.

Και άλλα, που ο νους δεν βάζει.

Ανάλογη η κραυγή αγωνίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τον Στίβεν Ο’Μπράιαν, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις:

«Το ανατολικό Χαλέπι έχει πέσει σε μια βαθιά άβυσσο ανηλεούς ανθρωπιστικής καταστροφής, που δεν έχει όμοιά της με οτιδήποτε έχουμε δει στη Συρία».

«Σας εκλιπαρώ», είπε, «το σήμα κινδύνου πρέπει να φτάσει σε όλη τη διεθνή κοινότητα».

Αλλά οι ισχυροί, υποτιθέμενοι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αυτοί που ορίζουν τις τύχες του κόσμου και εν προκειμένω της Συρίας, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε να βιάζονται. Ο πόλεμος κάποτε θα τελειώσει.

Και θα τελειώσει την ώρα που θα έχουν εξασφαλίσει, όταν ολοκληρωθεί το πολυμερές παζάρι, ότι όλοι θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη: στόχος μια, όπως λένε οι Αμερικανοί, που ξέρουν καλά από παίγνια, win-win situation.

Πόροι, εδάφη, ευκαιρίες, δικαιώματα, σφαίρες επιρροής (ειδικά αυτές οι δύο λέξεις πολύ μου αρέσουν), όλα πέφτουν υπόρρητα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τα ρητά είναι αυτά που ακούμε στις δημόσιες δηλώσεις: η ανάγκη για πολιτική μετάβαση σε μια δημοκρατική Συρία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νίκη του καλού επί του κακού, η καταπολέμηση του εξτρεμισμού και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ακόμη μια σταυροφορία υπέρ του καλού είναι σε εξέλιξη, αν δεν το έχετε καταλάβει.

Ελπίζεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει - και θα τελειώσει. Είπαμε, ο αφανής και ο φανερός διπλωματικός αγώνας κάποτε θα αποδώσει καρπούς - και τα μαχητικά αεροσκάφη, οι βόμβες, τα πυροβόλα και οι όλμοι δεν είναι παρά ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια των διπλωματών με τις γραβάτες.

Οι νεκροί, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες και τα εγκλωβισμένα παιδιά, επίσης.

Και εμείς, οι απλοί πολίτες, αδύναμοι συνήθως όπως κάθε εκ του μακρόθεν παρατηρητής, όταν όλα τελειώσουν, θα νιώσουμε ανακούφιση: επιτέλους, τελείωσαν τα βάσανα αυτών των ανθρώπων, θα πούμε.

Και ίσως νιώσουμε και θαυμασμό για την οικονομική ή άλλη βοήθεια -ευκαιρία μετά την κρίση θα την πουν οι οικονομολογούντες- που θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των χωριών που ισοπεδώθηκαν. Μπορεί να συμβάλουμε κι εμείς με ό,τι μπορούμε.

Και όταν θα έχει στεγνώσει και στις μνήμες μας το αίμα, κάποιος πραγματικά ευαίσθητος σκηνοθέτης ίσως γυρίσει μια ταινία για τη Συρία, για έναν ηρωικό γιατρό που έσωζε ζωές στα χαλάσματα του Χαλεπίου, ενώ οι βόμβες έσκαγαν πάνω από το κεφάλι του.

Πρωταγωνιστής, κατά πάσα πιθανότητα, ένας λαμπερός και ταλαντούχος σταρ, που θα μας κάνει να κλάψουμε από ειλικρινή θλίψη στις σκοτεινές αίθουσες.

Αλλά δεν ξέρω αν τα δάκρυά μας θα αρκούν για να πλύνουν τις πληγές των θυμάτων ή να πνίξουν τους υπεύθυνους για τις φρικαλεότητες στις ενοχές τους.

 

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πόλεμος πάντων πατήρ
Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία τελείωσε εκεί που είχε αρχίσει. Ολοι κατηγόρησαν όλους, απέδωσαν αμοιβαία ευθύνες, με την επίφαση της επιθυμίας για ειρήνευση στην περιοχή μίλησαν για...
Πόλεμος πάντων πατήρ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δεν πεθαίνουν τα παιδιά…
Εχω κλείσει την τηλεόραση. Τα παιδιά όμως συνεχίζουν να κλαίνε. Τρομαγμένα, ματωμένα, ανυπεράσπιστα. Τα μαλλιά, τα πρόσωπα, τα κορμάκια τους, είναι άσπρα. Η σκόνη τα έχει τυλίξει. Η απελπισία τα έχει τυλίξει....
Δεν πεθαίνουν τα παιδιά…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Παιδιά στην πλατεία
Καλοκαίρι στην πόλη. Σε μια ξένη πόλη, μακριά από την πατρίδα που τα γέννησε και τελικά τα έστειλε μακριά. Φοβάσαι να κοιτάξεις τα πρόσωπά τους, μήπως δεις τον πόνο της απώλειας, τον φόβο του πολέμου, τη φρίκη...
Παιδιά στην πλατεία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Εϊ παιδάκια
Μήπως να μας βοηθούσατε, παιδάκια, καλύτερα, αντί να σας βοηθάμε εμείς; Μήπως σας ζητάμε βοήθεια μαζεύοντας πάμπερς στο Σύνταγμα, να μας θυμίσετε τα βασικά πριν τρελαθούμε; Παιδάκια, μεγαλώστε και μορφωθείτε,...
Εϊ παιδάκια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Γέφυρα τριών γενεών
Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μέρα, 5 Μαρτίου 1946, που ο Ουίνστον Τσώρσιλ σάλπισε, στο Φούλτον του Μιζούρι, την έναρξη του ψυχρού πολέμου, με το περίφημο «Σιδηρούν παραπέτασμα». Στις 22 Μαρτίου 2016...
Γέφυρα τριών γενεών
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Εκεί που φράκαρε η αραβική άνοιξη
Φαίνεται πως η περίφημη «αραβική άνοιξη» στη Συρία «μποτιλιάρισε». Μαζί με τις πολιτικές των ισχυρών που συχνά αποδεικνύονται… ανίσχυροι ακόμα και να προασπίσουν τα «στενά» συμφέροντα των χωρών τους. Βέβαια,...
Εκεί που φράκαρε η αραβική άνοιξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας