• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 19.7°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.0°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  0 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.1°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  4 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  67%

Για το νερό και για το φιλότιμο

 • A-
 • A+

Με την ευκαιρία που ψηφίστηκε από τη Βουλή νόμος που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών υδάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πολλά γράφτηκαν και λέχθηκαν για το νερό.

Πάλι καλά. Μερικές φορές χρειάζεται να λέγεται και να ξαναλέγεται το αυτονόητο, γιατί συχνά το ξεχνάμε, μέσα στην αγωνία μας να αποδείξουμε κάτι, την ευπείθεια και την προσαρμοστικότητά μας συνήθως.

Είναι προφανές ότι ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε προχθές δεν έχει νομική ισχύ, γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το νερό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, γιατί είναι δημόσιο αγαθό, δηλαδή ανήκει σε όλους, ανεξάρτητα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους: φυλή, φύλο, εθνικότητα, ηλικία, περιουσιακή κατάσταση.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, που σήμερα θεωρούνται «αξιοποιήσιμες» και περνάνε στα προς πώληση κτήματα του Δημοσίου, δεν κατέχουν ούτε διαχειρίζονται το νερό, απλώς φροντίζουν και διαχειρίζονται το δίκτυο που πηγαίνει το νερό από τις δεξαμενές σε κάθε γωνιά της περιοχής που καλύπτει η καθεμιά.

Είναι υποχρεωμένες να συντηρούν και να βελτιώνουν τεχνικά το δίκτυο αυτό, για τον λόγο αυτό οι χρήστες του δικτύου πληρώνουν τίμημα, που οφείλει να είναι χαμηλό. Δεν προβλέπεται κέρδος για τις εταιρείες.

Ο νέος νόμος χωρίς νομική ισχύ ψηφίστηκε προχθές για να ικανοποιήσει επιθυμία των δανειστών μας. Κι ενώ θα φαινόταν ότι η επιθυμία τους ήταν απλά να ταπεινωθούμε, για ακόμα μια φορά, ισοπεδώνοντας κάθε αρχή δικαίου και ηθικής για να τους ευχαριστήσουμε, στην πραγματικότητα ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σε άλλες χώρες –του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου– η ιδιωτικοποίηση του νερού απέφερε μεγάλα κέρδη σε εταιρείες ενώ οδήγησε στον μαρασμό ολόκληρων περιοχών. Ποιος δεν έχει δει εικόνες με αποστεωμένα παιδάκια που περπατάνε πολλές μέρες κάτω από τον ήλιο για να φτάσουν στην πηγή και να γεμίσουν το λαγήνι τους.

Ποιος δεν έχει δει αχανείς εκτάσεις ξεραμένης γης που σκάει δώθε κείθε ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες. Ολα αυτά δεν είναι αποτελέσματα φυσικής λειψυδρίας.

Είναι αποτελέσματα της εκμετάλλευσης του νερού από μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, διοχέτευσαν το νερό όπου ήθελαν, δηλαδή σε τεράστιες «δικές τους» καλλιεργημένες εκτάσεις με υπεραπόδοση.

Ετσι πλούτισαν οι εταιρείες, με την ανοχή ή την υποστήριξη κυβερνήσεων του καλού κόσμου, του Πρώτου και δυτικού, που δεν δίστασε στη συνέχεια να σπεύσει να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, ελεημοσύνη πες, στα θύματα της κλοπής.

Θα έλεγε κανείς ότι εμείς δεν είμαστε χώρα του Τρίτου Κόσμου, ανήκουμε στη Δύση και μάλιστα στον «σκληρό» πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και άλλα παραμύθια. Μπορεί, μάλιστα, να μοιάζει ακραίο το σενάριο του επικείμενου μαρασμού ανθρώπων και καλλιεργειών με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ακραίο έμοιαζε και το σενάριο φτωχοποίησης των Ελλήνων. Ακραία έμοιαζαν τα σενάρια με τους πεινασμένους μαθητές στα σχολεία, ακραίοι οι συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη, ακραία τα νοσοκομεία χωρίς γάζες και χωρίς γιατρούς.

Ολα αυτά τα ακραία σενάρια εξελίχθηκαν σε ζοφερή πραγματικότητα, μέσα σε λιγότερο από εφτά χρόνια που επιχειρείται η «σωτηρία» της Ελλάδας. Ισως, με την ευκαιρία του νερού, να ήρθε η ώρα για να συνειδητοποιήσουμε ότι φτάνει πια, δεν θέλουμε άλλη σωτηρία.

Σημείωση: Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού ότι, όσο είναι αυτός υπουργός, το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί δείχνει αλαζονεία ή «αυταπάτη». Ο άνθρωπος ή δεν έχει καθόλου φιλότιμο ή δεν θυμάται τι ρόλο παίζει. Πάντως η δήλωσή του κατά κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς, εμείς ή το νερό μας.

Θα είμαστε ασφαλείς μόνο όταν ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κριθεί αντισυνταγματικός και καταργηθεί –έστω και παρά τη θέληση των δανειστών– ή αλλιώς όταν φιλοτιμηθούμε εμείς και πάρουμε το νερό στα χέρια μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το νερό νεράκι
Σοβαρές καταγγελίες από κοινωνικούς φορείς που αντιστέκονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος στην πατρίδα μας, μας δείχνουν ότι το καθεστώς του πόσιμου νερού ως αγαθού δεν έχει απλώς περιοριστεί, αφού το...
Το νερό νεράκι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αέρα! Αέρα!
Αργήσαμε αλλά το κάναμε. Οχι. Λάθος. Το κάναμε αν και αργήσαμε. Πολύ. Μιλάω για τη ΔΕΗ που -επιτέλους!- την προσφέρουμε ή την ξεπουλάμε για να πάει μπροστά η οικονομία μας, να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, να...
Αέρα! Αέρα!
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αυτοί που ιδιωτικοποιούν το νερό
Το ταμείο (βίαιων) ιδιωτικοποιήσεων έχει βαλθεί να κατασπαράξει όλο σχεδόν τον εθνικό πλούτο. Οφείλουμε να διασώσουμε το νερό, τα παλαιά μας ύδατα, τη ζείδωρη ροή τους, την ψυχαναλυτική ισχύ τους, την...
Αυτοί που ιδιωτικοποιούν το νερό
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πρωτοβρόχια στη Θεσσαλονίκη
Πρωτοβρόχια. Φέτος ο καιρός μάς τα έκανε μούσκεμα από τόσο νωρίς. Ομως, η Θεσσαλονίκη, φρεσκοπλυμένη από τις ξαφνικές βροχές, δεν μοιάζει διατεθειμένη να αλλάξει τον γιορταστικό της χαρακτήρα. Εδώ, οι παρέες...
Πρωτοβρόχια στη Θεσσαλονίκη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καταλήψεις και εξαπάτηση
Περισσότερα από 70 άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, επειδή κατέλαβαν τρία εγκαταλειμμένα κτίρια στη Θεσσαλονίκη και τα μετέτρεψαν σε στέγη για τους πρόσφυγες. Αυτή η λογική «δικό μου είναι ό,τι...
Καταλήψεις και εξαπάτηση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στους δρόμους του «όχι»
Είδαμε φέτος τον υπουργό Παιδείας, χωρίς τα ωραία πορτοκαλί και πράσινα μπλουζάκια που φορούσε στη Βουλή και τον έκαναν να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Με το νέο του λουκ, καλοραμμένο σακάκι, λευκό...
Στους δρόμους του «όχι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας