Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ημέρα της σαλάτας

Ημέρα της σαλάτας

  • A-
  • A+

Ο φίλος μου ο Κώστας, λάτρης της σαλάτας, όχι μόνο να την τρώει αλλά και να τη φτιάχνει, με έχει διδάξει την τριλογία της σαλατικής τέχνης: ο σαλατοποιός πρέπει να είναι τσιγκούνης στο αλάτι, σπάταλος στο λάδι και τρελός στο ανακάτεμα.

Με ιδιαίτερη συμπάθεια επομένως διάβασα στην «Εφ.Συν.» της Πέμπτης για την αυριανή ημέρα, που είναι και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ότι σε μία από τις πολλές εκδηλώσεις για το περιβάλλον, αύριο στις 11 το πρωί, η Greenpeace καλεί μικρούς και μεγάλους, στην παραλία του Φλοίσβου, «να τα κάνουμε σαλάτα».

Αυτό είναι το έμβλημα της εκδήλωσης, δάνειο από τη γνωστή μεταφορική έκφραση μπάχαλου, στην υπηρεσία της αυθεντικής σαλάτας, που όχι μόνον είναι ωραία, αλλά, συγχρόνως, είναι «υγιής και ασφαλής διατροφή, που σημαίνει υγιές και ασφαλές περιβάλλον».

Αισθάνομαι βέβαια ότι υπεισέρχομαι λάθρα στην τακτική, τα Σαββατοκύριακα, γαστρονομική σελίδα της αγαπητής μου Καίτης Βλάχου και κάπου σαν να της παίρνω την μπουκιά από το στόμα. Αλλά έχω τουλάχιστον το άλλοθι ή την πρόφαση ότι η σημερινή μου «σαλάτα» δεν έχει ανταγωνιστικές γαστρονομικές βλέψεις. Απλώς βγαίνει στο τραπέζι σε συνάρτηση με το περιβάλλον και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του, επειδή έτυχε σε μία από τις εκδηλώσεις της να τιμάται και η ταπεινή σαλάτα.

Αλλο ζήτημα, αν σε θέματα περιβάλλοντος, ενίοτε έως πλειστάκις, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι, νυν, πρώην και αεί, τα κάνουμε σαλάτα και μετατρέπουμε το φυσικό περιβάλλον σε περιβάλλον της παρέας, όπου εμείς έχουμε (μετά τη σαλάτα να περάσουμε και στο φρούτο…) το πεπόνι, εμείς και το μαχαίρι και το μοιράζουμε όπως μας βολεύει, βολεύει και την παρέα και πετάμε και την πεπονόφλουδα, μήπως την πατήσει κανένας αφελής ή κανένα κορόιδο (που πάντα βρίσκεται∙ γεμάτος αφέλεια και κοροϊδία ο κόσμος) και μετά… Natura 2000 να φύγουμε.

Οπου το θεωρώ, για παράδειγμα, εντελώς φυσικό, στα πολλά συστατικά της περίφημης σαλάτας του Καίσαρα να υπάρχουν και κρουτόν, καθ’ όσον σαλάτα του Καίσαρα χωρίς να πέσει κύβος είναι ποντίκι χωρίς το laptop.

Αλλά τα κάνουμε θάλασσα, ως λαός με ιστορία και παράδοση θαλασσινή και με μιαν Οδύσσεια και μιαν αφρογεννημένη Αφροδίτη στις αποσκευές μας, όταν, όπως επισημαίνει το σημερινό, μεγάλο αφιέρωμα στις «Νησίδες», στις παράκτιες περιοχές μας (μήκος ελληνικών ακτών, αθροιστικά, όσο η περίμετρος της Αφρικής…) εκείνο που μας διακρίνει από τους υπόλοιπους… βαρβάρους είναι ότι εμείς δεν τις προστατεύουμε.

Εκεί πάντως που προαλείφεται η σαλάτα γίγας των πεντέμισι εκατομμυρίων τεμαχίων –μια σαλάτα πάει να πει από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο– είναι τα, κατά κόσμον, λεγόμενα αυθαίρετα, που από μωρό τα θυμάμαι να μπαινοβγαίνουν σε διάφορες σαλάτες δίκην ρόκας, ραφανίδος (ραπανάκι) ή αβοκάντος, με αλατάκι (πρόστιμα) ή ανάλατα, και που τώρα, λέει, περί μήνα Σεπτέμβριο, το θέμα θα τακτοποιηθεί άλλη μία φορά, αλλά ήδη, λέει, «μελετάται να δοθεί νέα παράταση μετά τον Οκτώβριο», άλλη μία φορά. Μόνο που το ρεπορτάζ («Εφ.Συν.» 2/6) δεν αναφέρει… ποιον Οκτώβριο… 

ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μάγοι της γαστρονομίας
Στη Γαλλίδα σεφ Ευγενία Μπραζιέ (Eugénie Brazier) ήταν αφιερωμένο το doodle της Google, 12 Ιουνίου, 123η επέτειο από τη γέννησή της (1895). Τη μαγειρική της αγάπησαν μεταξύ άλλων οι Ντε Γκολ, Ζισκάρ ντ’Εστέν,...
Μάγοι της γαστρονομίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πεισματάρης φοίνικας
Ολο αυτό το διάστημα, το δεντράκι με πείσμα και υπομονή τρύπησε τον πάτο του βαρελιού, την πλάκα του πεζοδρομίου και... γειώθηκε, βρήκε γη και ρίζωσε. Ριζωμένο πια, θέριεψε, γίνηκε δεντρούκλα πρώτης γραμμής,...
Πεισματάρης φοίνικας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
Για μια απλή απαρίθμηση μόνο ειδών και ονομασιών σαλάτας δεν θα έφτανε όλος ο χώρος της Τρίτης Ματιάς· θα χρειαζόταν και… τέταρτη! Στη βιβλιογραφία της γαστρονομίας άλλωστε οι σαλάτες καταλαμβάνουν έκταση...
Σαλάτα, μια κυρία παρεξηγημένη
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ηταν η μέρα της γαστρονομίας
Η τελευταία μέρα στον Λαύκο ήταν γαστρονομική. Κατεβήκαμε με τον Μάουρο στην παραλιακή Μηλίνα. Καθίσαμε για καφέ. Ηρθε η Μαρία. Γύρισε ο Μάουρο στο χωριό με το λεωφορείο. Με τη Μαρία πήγαμε πεζή στο σπίτι τους...
Ηταν η μέρα της γαστρονομίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πτήση στην Αρκαδία
​Ωραίο διήμερο στην πανέμορφη Αρκαδία. Περάσαμε, λοξοδρομώντας, και από τα Μανταίικα· έρημο χωριό, χωμένο σε μιαν αγκαλιά του Μαίναλου. Ανθρωπο δεν έβλεπες· ούτε πλατεία ούτε καφενείο. Μια εκκλησιά σε κάποιαν...
Πτήση στην Αρκαδία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι φράουλες
«Μου αρέσουν οι φράουλες», της είχε πει κάποτε μια φίλη της. «Μου αρέσουν γιατί μοιάζουν με φιλιά, με ξεδιψάνε. Αλλά δεν τρώω τη μαρμελάδα. Με λιγώνει». Την είχε πειράξει τότε, λέγοντάς της ότι έχει συνέχεια...
Οι φράουλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας