• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Πόλεμος πατήρ πάντων

 • A-
 • A+

Μετανάστες, λαθρομετανάστες, παράνομοι ή παράτυποι, αυτοί που οικειοθελώς εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι άλλοι, οι πρόσφυγες, που φεύγουν κυνηγημένοι από τους πολέμους, εξωτερικούς ή εμφύλιους, όλοι οι πόλεμοι εμφύλιοι είναι, και όλοι μαζί είναι και πόλεμοι εναντίον της μνήμης. Γιατί διασπούν τη συνέχεια μιας ζωής, της κάθε ζωής που παίρνει τους δρόμους.

Οχι για να κάνει ένα αμερικανικό ρόουντ μούβι, όχι για να περιπλανηθεί στις αρκάντ του Παρισιού, τις περίφημες στοές της γαλλικής πρωτεύουσας ή των άλλων μεγαλουπόλεων, αλλά για να σωθεί.

Αναφέρθηκα στις παρισινές στοές, που ζωντάνεψε στα μυθιστορήματά του ο Μπαλζάκ και θεωρητικοποίησε ο Μπένγιαμιν για να πω ότι οι εικόνες για την περιπλάνηση που είχε στο κεφάλι του κάθε Ευρωπαίος διανοούμενος σήμερα δεν αντέχουν, σπάνε, ξεχαρβαλώνονται γιατί δεν μπορούν να χωρέσουν αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.

Ο πόλεμος που μαίνεται δεν είναι πια μόνο ο λογοτεχνικός πόλεμος ανάμεσα στην τράπεζα και στην εφημερίδα, ανάμεσα στον δανδή, στον γκάνγκστερ και στην εταίρα που χωρούν σε ένα πλαίσιο που είναι νοσηρό αλλά φαντάζει ακόμα ανθεκτικό.

Είναι πόλεμοι από αυτούς που ελπίζαμε να μην ξαναζήσουμε. Πόλεμοι ακόμα πιο τρομεροί γιατί έρχονται να σκοτώσουν την ελπίδα. Πολύ κοντά μας, μπροστά στην πόρτα μας, κομμάτι ήδη της ζωής μας.

Τα ανθρώπινα κοπάδια που ξεβράζουν τα κύματα του Αιγαίου στις ακτές της νότιας Ευρώπης, στις ελληνικές ακτές πολύ περισσότερο από όλες τις άλλες, προσπαθούν να ξεφύγουν από τέτοιους πολέμους που δύσκολα βρίσκουμε τα λόγια για να μιλήσουμε, τις σκέψεις, τις αποφάσεις για να τους αντισταθούμε.

Πόλεμοι που δύσκολα χωρούν σε αυτό που μέχρι χτες ήταν οι πνευματικές, πολιτικές, βιωματικές αποσκευές μας. Μπορεί να έχουν και πάλι από πίσω το κυνήγι του κέρδους που φορά το προσωπείο του αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τη μισαλλοδοξία μεταμφιεσμένη σε θρησκευτική πίστη και τον σοβινισμό που υπερασπίζει τις πατρίδες που καταστρέφει.

Αλλά είναι πόλεμοι όχι μεταφορικοί, συμβολικοί, συμβατικοί αλλά φρικτά πραγματικοί, ασύμμετροι και ασύλληπτοι. Μπορεί να έχουν τη φτώχεια, την αρρώστια, τη δίωξη για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους, σαν πρώτη αιτία, μοναδική ή συνδυασμένη με όλες τις άλλες.

Αλλά οι άνθρωποι, όλο και πιο πολλοί, που φτάνουν μέχρι την Ελλάδα στα πλωτά φέρετρα των δουλεμπόρων, προσπαθούν να γλιτώσουν από έναν πόλεμο χωρίς εισαγωγικά και χωρίς όρια. Που είναι και ο μεγάλος πατέρας όλων των άλλων δεινών που προηγούνται ή έπονται από τη δική του έλευση.

Ζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, μια νέα Μεγάλη Μετανάστευση των Λαών. Με τον πόλεμο, τον φόβο, την καταστροφή σαν πρώτες κινητήριες δυνάμεις. Τώρα όπως και τότε. Η Μεγάλη Μετανάστευση των Λαών τους πρώτους μ.Χ. αιώνες άλλαξε και σφράγισε τη ζωή της Ευρώπης μέχρι και σήμερα.

Αλλεπάλληλες και συχνά αντιμαχόμενες ομάδες λαών έφτασαν σε διαδοχικά κύματα και διέλυσαν πολιτείες, τρόπους παραγωγής και πολιτικά συστήματα βάζοντας τα θεμέλια για άλλα.

Η σημερινή μεγάλη μετανάστευση, που έχει και αυτή πίσω της λιμούς και πολέμους που όμως έχει στον μεγαλύτερο βαθμό ξεκινήσει η ίδια η Δύση, εγκυμονεί για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο, μεγάλες και καθοριστικές αλλαγές που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αρνούνται να δουν, ξορκίζουν. Ρίχνοντας και πάλι το ανάθεμα στην Ελλάδα, που εδώ και πεντέμισι χρόνια είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, το κακό αντικείμενο, η μόλυνση που τους απειλεί.

Ας μας πει ο πρωθυπουργός: υπάρχει ή δεν υπάρχει η ρωγμή που θα μας επιτρέψει μια ανάσα; Οποια κι αν είναι η απάντηση πρέπει να τη μάθουμε επειγόντως. Δεν μπορεί να ζει κανείς μέσα σε μια τόσο ρευστή χώρα, σε ένα φλούξους που δεν είναι καλλιτεχνική πρωτοπορία αλλά μια δυστυχισμένη ζωή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο δρόμος προς τη ζωή
Πίσω από την προσφυγιά υπάρχουν οι πόλεμοι, που η Ευρώπη και ο Δυτικός κόσμος είτε εξαπέλυσαν... αυτοπροσώπως είτε, ακόμα και όταν δεν είχαν άμεση εμπλοκή, θεώρησαν ότι μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς ίδιον...
Ο δρόμος προς τη ζωή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τράνζιτ
Πίστευαν μέχρι πριν από λίγο ακόμη -και μάλλον πιστεύαμε- πως ήταν τράνζιτ. Περαστικοί από τον τόπο της υποχρεωτικής άφιξης στον δρόμο προς τον τόπο ή τους τόπους επιλογής. Τώρα μαθαίνουμε ότι τα καραβάνια...
Τράνζιτ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Εν τω μεταξύ
Ανάμεσα σε δύο κόσμους που δεν χωρούν στους όρους Δύση και Ανατολή είτε στο άλλο δίπολο, καπιταλισμός/ σοσιαλισμός. Κόσμων που δεν ορίζονται απόλυτα με κανένα εργαλείο, ούτε από την πολιτική, ούτε από την...
Εν τω μεταξύ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πότε θα ανήκουμε και στον εαυτό μας;
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δυο γνωστά σλόγκαν: Το ένα είναι η «πολυδιάσταστη εξωτερική πολιτική». Το άλλο το «ανήκομεν εις την Δύσιν». Θα αξιωθούμε άραγε κάποτε να...
Πότε θα ανήκουμε και στον εαυτό μας;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η επιδημία
Η Ελλάδα δεν σχεδίασε και δεν υποκίνησε την επιδημία των πολέμων που ερημώνουν την περιοχή. Δεν γυρεύει κυνικά οφέλη από αυτούς. Μετέχει, ωστόσο, σε διεθνείς οικονομικούς και στρατιωτικούς θεσμούς που δεν...
Η επιδημία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα νησιά δεν είναι φυλακές
Στα ευλογημένα νησιά του Αιγαίου. Εκεί έκαναν επίταξη για να στήσουν μόνιμες φυλακές για τους απελπισμένους που ξεβράζει η θάλασσα. Οι φυλακές ψυχών και σωμάτων στα νησιά μας είναι η ντροπή μας και μπορούν να...
Τα νησιά δεν είναι φυλακές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας