• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  5 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.8°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  90%

Robert Gober, Χωρίς τίτλο (1989-90)

Ενας τοίχος μας χωρίζει

 • A-
 • A+

«Ενας τοίχος μάς χωρίζει», μου έλεγε η Λυγερή, μια νέα κοπέλα με την οποία είχαμε ταξιδέψει παλιότερα στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, μιλώντας για τη διαφορά ανάμεσα στους άστεγους και αυτούς που έχουν -ακόμη- το προνόμιο να είναι στεγασμένοι.

Ενα μεροκάματο όλο και πιο ισχνό χωρίζει τους εργαζόμενους από τους ανέργους. Ενα πιάτο φαγητό από το σπίτι ή το εστιατόριο μας χωρίζει από αυτούς που συνωστίζονται στα συσσίτια.

Ολα αυτά δεν λέγονται ούτε για να πούμε -άλλη μια φορά- πόσο σκληρή είναι η κρίση στην Ελλάδα, που τελικά δεν μια είναι κρίση που θα περάσει, αλλά η νέα μας πραγματικότητα, ούτε για μια εορταστικού τύπου έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματα των αναγνωστών.

Αντιθέτως. Με μια έννοια όσα λέω έχουν την αισιόδοξη πλευρά τους. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι σ' αυτήν την Ελλάδα, που τόσο εύκολα είμαστε έτοιμοι να την κατηγορήσουμε ως μόνη υπεύθυνη για όλα τα στραβά που μας συμβαίνουν, ένα «κακό αντικείμενο» που ξεσπάμε επάνω του, το κακοποιούμε λόγω και έργω, αυτή η αίσθηση, ότι μόνο ένας τοίχος χωρίζει τους έχοντες ακόμη κάτι από τον κόσμο της ανέχειας, αντί να γεννά μόνο κατάθλιψη και παραίτηση, γεννά και αλληλεγγύη.

Εχει ειπωθεί, όχι λανθασμένα, ότι οι οικογενειακοί δεσμοί, με όλες τις καταπιέσεις και τις συγκρούσεις που περιέχει η οικογένεια, είναι αυτοί που κάνουν σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία μας να αντέχει. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι αλλού.

Στο ότι αυτός ο -οικογενειακός στη βάση του- δεσμός αλληλεγγύης ευτυχώς ξεπερνά τα οικογενειακά πλαίσια και διαχέεται στις κοινότητες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία.

Ετυχε να παρακολουθήσω την τύχη κάποιων ειδών πρώτης ανάγκης που νέοι άνθρωποι συγκέντρωσαν για να μοιραστούν σε μετανάστες και πρόσφυγες. Οσα θα μεταφέρω σαφώς δεν διεκδικούν το κύρος κάποιας εμπεριστατωμένης έρευνας.

Εχουν όμως ίσως την αξία ενός μικρού δείγματος. Οι άνθρωποι που φάνηκε ότι είχαν ανάγκη από ρουχισμό και άλλα είδη δεν ήταν μόνον οι δύο αυτές κατηγορίες, προς τις οποίες, όσο μπόρεσα να καταλάβω, η συμπάθεια της κοινωνίας μας, που υποφέρει η ίδια, και οι αντίστοιχες προσφορές εντυπωσιάζουν.

Αστεγοι και πολύτεκνοι, τρόφιμοι του γηροκομείου, παιδιά και νέοι με κινητικά προβλήματα και χωρίς τέτοια προβλήματα έχουν επίσης ανάγκες και δέχονται την αρωγή αυτών που δεν πάσχουν στον ίδιο βαθμό.

Ετσι, αν ένα σλίπινγκ μπαγκ είναι πολύτιμο για τον πρόσφυγα ή τον άστεγο, αυτόν που είναι πρόσφυγας στην ίδια την πατρίδα του, ένα μπουφάν, ένα τζιν ή κάτι άλλο, μπορεί να βρουν σ' αυτόν, σ' αυτήν, έναν επίσης κατάλληλο παραλήπτη. Μην ξεχνάμε ότι όπου γης οι άνθρωποι που έχουν πέσει στην ένδεια δεν θέλουν να το δείχνουν, ούτε να περιφέρονται δακτυλοδεικτούμενοι ώστε να προκαλέσουν τον επί της ουσίας ρατσιστικό μας οίκτο

Κατανοώ ότι τα λεγόμενά μου μπορεί να εκληφθούν ως μια επιδερμική αναφορά σε ευγενή αισθήματα στα οποία κατά τις μέρες των εορτών είθισται να γίνεται έκκληση. Ως μια κατευναστική ρητορική, που έχει στόχο να εξαγιάσει τη στέρηση του ελληνικού λαού -στον οποίο συλλήβδην κάποιοι περιλαμβάνουν βολικά και τους απολύτως προνομιούχους- υπογραμμίζοντας πόσο σπλαχνίζεται τους πιο στερημένους.

Δεν πρόκειται γι' αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η χειμαζόμενη κοινωνία μπορεί ακόμα να λέει αυτό που είπε η κοπέλα από την οποία ξεκίνησα το άρθρο αυτό. Ενας τοίχος μάς χωρίζει από τους άστεγους. Ενα συρματόπλεγμα και ένας πόλεμος από τους πρόσφυγες. Ενας λιμός από τους μετανάστες.

Πράγματα που ακόμα και αν δεν τα ζούμε άμεσα μας αφορούν. Είναι ευτυχώς πολλοί σ' αυτόν τον τόπον που τόσο άσκεφτα κατηγορούμε, που το κατανοούν. Και πράττουν αναλόγως.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα μαύρα πόδια
Δεν είναι περίεργοι ή τρελοί αυτοί που πιάνουν πάτο. Που δεν μπόρεσαν να συνάψουν μία έστω εικονική σύμβαση για καθαριότητα σε ένα δήμο. Με τη γνώση της πόλης που είναι η πατρίδα τους θα μπορούσαν πατώντας στα...
Τα μαύρα πόδια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Νόσος πόλεως
Οι στατιστικές δεν αρκούν για να καταγράψουν αυτό που ζουν σήμερα οι πιο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα. Και αν η ανέχεια, με τόσους ανθρώπους σκαρφαλωμένους μέρα μεσημέρι στους κάδους των σκουπιδιών, δεν έχει...
Νόσος πόλεως
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα παπούτσια
Το μαρμάρινο δάπεδο της εισόδου της τράπεζας ήδη βρεγμένο αντανακλά τα φώτα του δρόμου και τους προβολείς των αυτοκινήτων. Χωρίς τίποτε ανάμεσα σ' αυτήν, στο πανωφόρι που ήταν η μόνη προστασία της, χωρίς...
Τα παπούτσια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα πολλαπλάσια του 13
Η πανδημία δεν μας έκανε υποχρεωτικά σοβαρότερους. Χωριζόμαστε -στην Ελλάδα και αλλού- σε αρνητές και αποδέκτες του εμβολίου, σε οπαδούς αυτού του κόμματος και εκείνης της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τα πολλαπλάσια του 13
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το αέτωμα
Η μουσική ήταν λυπημένη. Αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Χτες στο Μοναστηράκι. Πλούσιοι και πένητες, ξένοι και Ελληνες περπατούν στη λιακάδα. Ψωνίζουν και η φτήνια τρώει τον παρά, φτήνια στα ρούχα, ένα πουλόβερ...
Το αέτωμα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μιλώντας με το άγαλμα
Αν και με τους στεγασμένους ανθρώπους πολύ συχνά δεν έχεις τίποτα να πεις και ωστόσο συνεχίζεις να τους μιλάς, με τους άστεγους υπάρχει πάντα μια αμηχανία να τους πλησιάσεις. Είναι μία από τις παράπλευρες...
Μιλώντας με το άγαλμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας