Ξεκίνησαν κατευθείαν λέγοντας ότι φταίει ο σταθμάρχης, ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Το προετοίμαζαν όλη την πρώτη ημέρα αμέσως μετά το δυστύχημα, βγάζοντας το μονταρισμένο ηχητικό υλικό στις 10 το βράδυ της Τετάρτης 1ης Μαρτίου, ούτε καν 24 ώρες μετά τη σύγκρουση. Το μονταρισμένο υλικό ερχόταν να επιβεβαιώσει όσα είχε πει λίγες ώρες πιο πριν με διάγγελμά του περί ανθρώπινου λάθους και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκεφτείτε το όμως λίγο, τις πρώτες ώρες που ήμασταν όλοι σε κατάσταση σοκ, κάποιοι σκέφτηκαν να πάρουν τα ηχητικά από τη Λάρισα, να τα μοντάρουν και να τα διοχετεύσουν στα ΜΜΕ προκειμένου να υποστηρίξουν το αφήγημά τους για τον σταθμάρχη. Ποιοι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο;
Συνεχίζω. Στη δεύτερη φάση προσπαθούσαν, τις πρώτες εβδομάδες εννοώ, να μας πείσουν ότι υπήρχε και λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση. Το τοπικό κέντρο της Λάρισας το βάφτιζαν τηλεδιοίκηση και ας το αρνούνταν, on camera, οι εργαζόμενοι εκεί.
Στην τρίτη φάση περάσαμε με τη συνέντευξη Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Εκεί, πέραν της τραγικής life style συνέντευξης, ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος, ήξερε ακριβώς τι (δεν) υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία διαβεβαιώνοντάς μας ότι δεν φορτώθηκε κανένα επικίνδυνο φορτίο.
Μετά περάσαμε στην τέταρτη φάση, όταν και κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Και με τι ποσοστά, ε; Με ολόκληρο 41%. Ο λαός μίλησε, το θέμα (ε)τελείωσε, ξεχάστε τα Τέμπη, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται.
Βιαστικό συμπέρασμα όπως αποδείχτηκε. Μέχρι τότε, βλέπετε, είχαμε μόνο το δυστύχημα με τις όποιες πολιτικές ευθύνες. Ομως άρχισε σιγά σιγά να διακρίνει ο κόσμος μια προσπάθεια συγκάλυψης, καραμπινάτης συγκάλυψης. Αρχίσαμε όλοι να μαθαίνουμε και να συνειδητοποιούμε το μπάζωμα, την περίεργη έκρηξη κ.ο.κ.
Στον χρόνο πάνω γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα (και σε άλλες πόλεις) με τον κόσμο να ζητάει δικαιοσύνη. Απτόητη η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνέχιζαν να μας περιφρονούν. Μαζί και την κοινή λογική. Ο πρωθυπουργός στο ίδιο μοτίβο επέμενε ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό στο εμπορικό τρένο, το είπε σε δύο συνεντεύξεις του κατηγορώντας όσους αναρωτιούνταν για κάτι διαφορετικό ως συνωμοσιολόγους και ψεκασμένους.
Τον Οκτώβριο του 2024 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο. Τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Σαράντα χιλιάδες θεατές στο Στάδιο και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο στις οθόνες τους για το live streaming. Ούτε τότε κατάλαβαν τη δυναμική του κόσμου. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν τις λοιδορίες. Είχαμε περάσει ήδη σε νέο στάδιο, στο στάδιο αποδόμησης των γονέων των νεκρών παιδιών.
Και φτάσαμε στον Ιανουάριο φέτος, στις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Εδώ τρόμαξαν πραγματικά. Και άρχισαν τις σπασμωδικές κινήσεις, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη-φιάσκο του κ. Μητσοτάκη στον Αντώνη Σρόιτερ. Αλλά το σύστημα, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, άρχισε να ανασυντάσσεται. Εμφανίστηκαν μέχρι και βίντεο. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα, της αντεπίθεσης του συστήματος. Γιά οργανωθείτε να δούμε τι θα κάνουμε, πώς θα αντιδράσουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας