Δρόμος επιστροφής στην «κανονικότητα» για την κυβέρνηση και ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Πρώτον, επειδή η «κανονικότητα» (ναι, με εισαγωγικά) είναι αυτή που έχει οδηγήσει θεμελιώδεις θεσμούς, όπως η Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία κ.ά., σε πλήρη απαξίωση. Δεύτερον, αν υπήρχε κανονικότητα (χωρίς εισαγωγικά) δεν θα διαταρασσόταν η λειτουργία τους από τις επιθυμίες του μεγάρου Μαξίμου και δεν θα είχε δημιουργηθεί το σημερινό εκρηκτικό κλίμα κατά του πρωθυπουργού και των ακολούθων του.
Η κατάσταση κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε ομαλότητα. Με αφορισμούς, ανασχηματισμούς και αναδιανομή ρόλων δεν διορθώνεται τίποτα. Και επειδή δεν είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να ξεκινήσει από αύριο να ενεργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ενεργεί μέχρι σήμερα, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να σεβαστεί έναν από τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας: να μεταβεί στο διπλανό μέγαρο και να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στην (έστω κατά τινα τρόπον υπηρεσιακή) Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από εκεί και πέρα οι εφημερεύοντες συνταγματολόγοι ας βρουν τις ημερομηνίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή των εκλογών∙ οι οποίες λογικό είναι να γίνουν χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αφού θα έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα θλιβερά για την κοινωνία και τη δημοκρατία έχουν γίνει. Ας τον ακολουθήσει και ο μέχρι τώρα παραστάτης του Κωνσταντίνος Τασούλας και να αναζητηθεί υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για το προεδρικό μέγαρο. Προσωπικότητες υπάρχουν.
Ως εγγύηση για την εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της υπόθεσης των Τεμπών, των υποκλοπών κ.λπ., αν και αυτονόητο (για τη χώρα μας δεν ισχύει), καλό είναι η νέα ηγεσία του κόμματος να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια όσα πρόσωπα εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές. Καλό επίσης θα είναι να συμφωνήσουν τα κόμματα να μη γίνουν πανηγυρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και να περιοριστούν στη μετάδοση των απόψεών τους μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης με σεμνότητα και σεβασμό στην κατάσταση πένθους που βιώνει η χώρα.
Και δεν αρκούν αυτά. Με συναίσθηση των ευθυνών τους εκείνοι οι ηγέτες της σημερινής αντιπολίτευσης που έχουν κοινές ή παραπλήσιες θέσεις να συμφωνήσουν εκ των προτέρων, δηλαδή σήμερα κι όχι την επαύριο των εκλογών, στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Η συμφωνία να γίνει στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την εξασφάλιση ανάδειξης πραγματικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, επιλογή νέας ηγεσίας στην Ελληνική Αστυνομία, μέτρα για την ακρίβεια και τον περιορισμό της ασυδοσίας της ολιγαρχίας, ανασύνταξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αυστηρή εξωτερική πολιτική για την αντιμετώπιση των γνωστών κινδύνων, διοίκηση στην ΕΡΤ που θα λειτουργεί στη βάση των κανόνων δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ κ.ά.
Ναι, χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, επειδή έκτακτες είναι και οι συνθήκες τις οποίες βιώνει ο τόπος∙ αλλά από χρόνια και επώδυνη νόσο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας