Εκείνος που φέρνει μαντάτα. Αυτός είναι ο αγγελιοφόρος. Στους πολέμους ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους συμμάχους ή ανάμεσα στους μαχητές και τους αμάχους. Κλασική περίπτωση στην Ιστορία που κατέστησε το όνομά του μύθο, είναι ο Αθηναίος αγγελιοφόρος Φειδιππίδης.
Αυτόν τον ρόλο στους καιρούς μας έχουν αναλάβει οι πολεμικοί ανταποκριτές και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αντικατέστησαν τους ταχυδρόμους που μετέφεραν ειδήσεις. Κρατούσαν ζωντανές τις ελπίδες και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε μακρινούς τόπους. Ανάμεσα σε ξενιτεμένους και εκείνους που έμειναν πίσω.
Ο αγγελιοφόρος είναι μια λέξη που έχει δύο όψεις. Ενδόμυχα οι άνθρωποι προσδοκούν να ακούσουν καλά νέα. Ακόμη και μέσα από το σκοτάδι να προκύπτει η προσδοκία πως πλησιάζει το χάραμα. Δεν είναι τυχαίο που ο κόκορας χαρακτηρίζεται, σε παραμύθι στην Αυστραλία, μαντατοφόρος του φωτός.
Να ακούω καλά το όνομά σου. Είναι μια ευχή στην Ηπειρο, να έρθουν καλά μαντάτα. Για όλα. Το κακό εξορκίζεται. Οι πρόσφατες ημέρες εγκυμονούσαν ελπιδοφόρα μαντάτα. Οχι ως ευχή αλλά ως βιωτή μαραθώνια. Ο θάνατος ανέλαβε τον ρόλο του αγγελιοφόρου της ζωής. Πρώτα απ’ όλα, ο θάνατος του Αναστασίου, αρχιεπισκόπου Αλβανίας. Είναι μοναδική η στιγμή που ο θάνατός του δείχνει έναν άλλο δρόμο στους ζωντανούς. Πέρα από το μίσος για τους διαφορετικούς. Οποιοι και αν είναι αυτοί. Αντέτασσε τον μνησιπήμονα πόνο στη μνησικακία. Να γίνει ο πόνος αφετηρία για καλυτέρευση. Να γίνει το παθός μαθός. Να γίνει οδηγός συμπεριφοράς. Να διδάσκει την καταλλαγή.
Ο θάνατος του Αναστασίου έφερε κοντά πολλούς. Ακούστηκαν διάφορα. Εγκάρδιοι λόγοι. Ενθαρρυντικοί. Που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν όσους υπηρετούν τον ανθρωπισμό. Δυστυχώς, δεν έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα από τον χώρο της πολιτικής. Ισως να είναι και η φύση της. Απουσιάζει ο μνησιπήμων πόνος. Δεν υπάρχει η συντριβή των ηγετών για τους πολίτες. Ενα ομιλούν παράδειγμα είναι η αντίδραση σε ανθρώπινες συμφορές. Που οφείλονται και σε παραλείψεις όσων ασκούν κάθε μορφή διοίκησης. Ο πόνος των οικογενειών δεν έχει γίνει πόνος για την πολιτική εξουσία. Δεν αποτέλεσε αφετηρία για κάθαρση.
Ο Αναστάσιος ήταν έμφορτος αγάπης. Οχι σαν μια λέξη κούφια από περιεχόμενο. Που ανασύρεται στα κηρύγματα, για εντυπωσιασμό. Διακονούσε τον άνθρωπο. Στην πράξη. Ως αντίδωρο της ύπαρξης που του δόθηκε. Κι αυτό το άκουσα και στην προτεσταντική εκκλησία του Αποστόλου Παύλου στο Στρασβούργο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτηρίστηκε αγγελιοφόρος της Αγάπης. Και δικαίως. Γιατί κομίζει έναν λόγο για όσα παιδεύουν τους ανθρώπους της εποχής μας. Για το περιβάλλον, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον πόνο των περιθωριοποιημένων. Για όσους υφίστανται την αδικία των ισχυρών.
Μακάρι να σηκωθούν ψηλά και οι πολιτικοί μας. Να μιλήσουν για τον πόνο που ενώνει. Να μην επιμένουν μόνο σ’ αυτά που χωρίζουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας