Ο Τζόκερ γοητεύει ως μπαλαντέρ. Το χαρτί αυτό, που έχει επάνω του ζωγραφισμένο τον μεσαιωνικό γελωτοποιό που φορά το σκουφί με τις μυτερές γωνίες, μπορεί να αλλάζει σαν τον χαμαιλέοντα σε οτιδήποτε άλλο λείπει από τα χαρτιά του παίκτη: Ντάμα ή Ρήγας, Βαλές ή Ασος. Βοηθώντας έτσι την μπλόφα και την παγίδευση του αντιπάλου.
Οταν εμφανίζεται ως κινηματογραφικός χαρακτήρας ο Τζόκερ είναι και πάλι ικανός να υποκρίνεται και να παγιδεύει. Ο ορκισμένος αυτός εχθρός του Μπάτμαν εισβάλλει στην Γκόθαμ Σίτι για να την καταστρέψει παριστάνοντας τον σωτήρα: καθισμένος σε θρόνο που σέρνει ένα άρμα θριάμβου σκορπάει χαρτονομίσματα στα αφιονισμένα πλήθη. Ετσι, κανείς δεν αντιλαμβάνεται το δηλητηριώδες αέριο που θα πνίξει την άρρωστη πολιτεία. Το χαραγμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του είναι και μορφασμός, που παραπέμπει στην επώδυνη καταγωγή του. Ενώ στην πιο πρόσφατη εκδοχή του 2019 με τον Χοακίν Φίνιξ στον ρόλο αναδεικνύεται ο τραυματικός κόσμος στον οποίο γεννήθηκε και ζει.
Ο Τζόκερ όμως υπάρχει και εκτός μυθοπλασίας στο πεδίο όπου εκτυλίσσονται όχι τα συμβολικά αλλά τα πραγματικά «παιχνίδια» θρόνων και κρατών, δηλαδή τα παιχνίδια εξουσίας που έχουν ως βασικό τους θεμέλιο την παραλλαγή και την εξαπάτηση. Ο Τζόκερ αυτός που εισβάλλει στη ζούγκλα των πόλεων μοιάζει με τον κυνηγό που, μεταμφιεσμένος σε άκακο ζώο σε αναπαραστάσεις και τελετές ζωγραφισμένες ή χαραγμένες σε σπήλαια, καιροφυλακτεί για το υποψήφιο θήραμά του.
Οι συνειρμοί αυτοί έρχονται στον νου καθώς σκεφτόμουν κάποιους υποψήφιους Τζόκερ στη χώρα μας και αλλού. Οπως τον κύριο Αχμέντ Αλ Σαράα (τέως Αλ Γκολάνι) που παρουσιάστηκε ως ο ελευθερωτής της Συρίας από το αυταρχικό -για άλλους δικτατορικό-καθεστώς του Ασαντ. Ντυμένος με ευρωπαϊκά ρούχα και μειλίχιος δήλωσε ότι είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξιθρησκίας, του σεβασμού των εθνοτικών διαφορών και όλα όσα ήθελε να ακούσει η Δυτική κοινή γνώμη για να απενοχοποιηθούν οι πολιτικές και οικονομικές ολιγαρχίες της που βιάζονται να ανοίξουν μπίζνες στα ερείπια της βασανισμένης χώρας. Ενας κόσμος που είχε ανεχθεί στο παρελθόν και ανέχεται στο παρόν συμπεριφορές εκτός των κανόνων του διεθνούς αλλά και του ανθρώπινου δικαίου, δεν θα δυσκολευόταν να δώσει χειραψία με τον ευγενή κύριο Αλ Σαράα αφαιρώντας το σκοτεινό παρελθόν του.
Ωστόσο το παιχνίδι χάλασε λιγάκι μια χειραψία που δεν έγινε. Οταν ο νέος άρχων της Συρίας δεν έτεινε το χέρι προς την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που είχε προφανώς το απαράδεκτο για το φανατικό Ισλάμ μειονέκτημα να είναι γυναίκα, δημιουργώντας μια κατάσταση αμηχανίας. Ποιοι θα λάβουν υπ’ όψιν το μήνυμα αυτής της ακυρωμένης δημόσιας χειραψίας, μιας λεπτομέρειας που κάνει το προσωπείο να ραγίζει φωτίζοντας το πρόσωπο ενός θρησκευτικού ολοκληρωτισμού που αναπτύσσεται και χτυπά την πόρτα μας;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας