Η δημοσίευση προ ολίγων ημερών των τραγικών διαπιστώσεων του ΟΟΣΑ για την οικονομική κατάσταση και τους δείκτες ευημερίας των πολιτών της χώρας μας συνοδεύτηκε από ακόμα μία προσπάθεια της κυβέρνησης με στόχο την ακύρωση της πραγματικότητας μέσω του αποπροσανατολισμού. Μόνο που ο ΟΟΣΑ δεν είναι αντιπολιτευτικός πόλος: απλά καταγράφει όσα προκύπτουν από τις μελέτες του, τα δε συμπεράσματα στα οποία καταλήγει βρίσκονται σε συμφωνία με τη δεινή κατάσταση που βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και με την παρατηρούμενη αλλαγή «κλίματος» στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα προβλήματα, με πρώτο αυτό της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης, πολύ περισσότερο δε, τον σχεδιασμό στρατηγικών που θα επαναφέρουν τη χώρα μας σε μια υπολογίσιμη θέση στο διεθνές στερέωμα.
Με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τις πρώτες μέρες της Μεταπολίτευσης επανέρχεται μετ’ επιτάσεως ένα τρίπτυχο πολιτικό σύνθημα της εποχής εκείνης για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση, σύνθημα το οποίο εκφράστηκε από το τότε ΠΑΣΟΚ, κωδικοποιώντας τις προσδοκίες μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, που μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από το σοκ της επτάχρονης δικτατορίας. Η υψηλή στόχευση που εκφράστηκε μέσω του συνθήματος αυτού επανήλθε κατά τρόπο δραματικό μετά τα όσα ακολούθησαν την είσοδο της χώρας στη δίνη της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης από το 2010 και εξής.
Στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1974, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει εμπεδωθεί η δημοκρατία στη χώρα μας; Η παρουσία υμνητών της επτάχρονης δικτατορίας στην παρούσα κυβέρνηση αποτελεί γεγονός αμελητέο; Η συνεχής διεύρυνση της επιρροής των ακροδεξιών και νεοφασιστικών αντιλήψεων είναι ασυσχέτιστη με την αποδυνάμωση του δημοκρατικού φρονήματος λόγω της απογοήτευσης των «μεσαίων» και «χαμηλών» οικονομικών τάξεων οι οποίες αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου; Στην τελευταία πεντηκονταετία η κοινωνία μας κατέστη δικαιότερη;
Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μειώθηκαν ή αυξήθηκαν; Η Δικαιοσύνη, αυτός ο ύψιστος ελεγκτικός θεσμός της σύγχρονης δημοκρατίας, λειτουργεί κατά τον άψογο τρόπο που επιβάλλει ο θεμελιακός ρόλος του θεσμού αυτού; Συμπληρωματικά προς το προηγούμενο, ο έτερος ελεγκτικός μηχανισμός, τα ΜΜΕ, άραγε κατά πόσο εκπληρώνει την αποστολή του, όπως αυτή περιγράφεται στην επιγραφή «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» που βρίσκεται σε κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ; Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ, συνδυασμένες με αντίστοιχες κατατάξεις της χώρας μας σε θέματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ελευθεροτυπίας, δείχνουν ποιες θα πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας στα επόμενα χρόνια.
(Ph.D)2, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας