Η δυσοσμία που εκπέμπεται τις τελευταίες μέρες από τον Παγασητικό Κόλπο λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της σήψης των εκατομμυρίων ψαριών της Λίμνης Κάρλας που κατέληξαν νεκρά στα νερά του, πέρα από την πραγματική, λαμβάνει και μια εξίσου επίκαιρη, συμβολική διάσταση.
«Το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι» λέει η λαϊκή παροιμία κατά τρόπο τόσο ευθύ και ξεκάθαρο, που δεν χωρά καμία περεταίρω εξήγηση ή παρερμηνεία για το τόσο σημαντικό μήνυμα που μεταφέρει. Πριν αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι για να εισέλθουμε στο φθινόπωρο, πριν καλά-καλά ανοίξουν τα σχολεία, πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια για την επικείμενη αλλαγή εποχής, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα «εποχή» για την κυβέρνηση. Η πτώση της αποδοχής της από την ελληνική κοινωνία είναι ραγδαία, τόσο που κινείται πλέον στο ιστορικό χαμηλό εκλογικό ποσοστό της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, όταν έπεσε στο 18,85%, με απώλεια 14,02% σε σχέση με το 33,5% των εκλογών του 2009.
Μόνο που τότε είχε μεσολαβήσει η πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά χρονικά υπαγωγή της χώρας σε έξωθεν οικονομική και θεσμική επιτήρηση, μετά την πανθομολογούμενη αποτυχία των δύο κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), τα οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία για τη μακρά περίοδο από το 1974 έως το 2011, να οδηγήσουν τη χώρα σε τροχιά πνευματικής, οικονομικής και θεσμικής ανάταξης και να γεφυρώσουν το χάσμα σε αυτούς τους τομείς με τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη.
Τώρα τι έχει μεσολαβήσει; Μια πενταετής διακυβέρνηση από την παντοδύναμη στην πολιτική σκηνή και αδιαφιλονίκητα πανίσχυρη στο επικοινωνιακό πεδίο, πολιτικά αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. Μια κυβέρνηση η οποία θα πρέπει πλέον να συνηθίσει στην ιδέα ότι οι δημόσιες εμφανίσεις των αξιωματούχων της, ιδίως σε μη προστατευμένο περιβάλλον, θα συνοδεύονται από αποδοκιμασίες εκ μέρους του λαού. Αποδοκιμασίες που μπορεί να εκδηλώθηκαν αρχικά στο πρόσωπο ενός από τα πλέον προκλητικά μέλη της κυβέρνησης, αλλά δεν πήρε πολύ χρόνο για να εκδηλωθούν και σε βάρος του ίδιου του προέδρου της κυβέρνησης.
Η προαναφερθείσα λαϊκή παροιμία δικαιώνεται για ακόμα μία φορά. Αραγε, υπάρχουν περιθώρια αναστροφής αυτής της πορείας προς την κυβερνητική κατάρρευση; Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των κυβερνώντων, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά ιεραρχικά στρώματα, μάλλον όχι, καθώς δείχνουν να μην έχουν καν αντιληφθεί το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, πόσο μάλλον να σκύψουν πάνω από τις δυσκολίες αυτές και πολύ περισσότερο να ενεργοποιήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για να τις αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Για να δούμε, τι «ψάρια» θα πιάσουν; Παγασητικού;
* (Ph.D)2, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας