«Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», λέει θυμόσοφα η λαϊκή παροιμία. Τουτέστιν, το ότι κάποιος ενδύεται τη φορεσιά μιας κοινωνικής ομάδας ή ενός επαγγελματικού κλάδου δεν σημαίνει ότι αυτόχρημα και κατ’ ανάγκη φέρει τις χαρακτηριστικές ιδιότητες και τα χαρίσματα που της προσιδιάζουν. Ολα όσα ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση όσων διημείφθησαν μεταξύ του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά και ενός πρώην αστυνομικού είναι αποκαλυπτικά. Ασφαλώς, όταν εκφέρουμε λόγο, πρέπει να φροντίζουμε ώστε αυτός να κινείται εντός των ορίων της ευπρέπειας και της ευγένειας. Διπλή και τριπλή προσοχή απαιτείται όταν ο λόγος εκφέρεται δημόσια και μάλιστα από δημόσιο πρόσωπο.
Αναμφίβολα λοιπόν, ο κ. Παππάς έσφαλε ως προς αυτό. Για το περιστατικό εκφράστηκε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), αναφερόμενη σε προπηλακισμό των αστυνομικών εκ μέρους του κ. Παππά. Αλλά και η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ είναι εξίσου προβληματική σε αρκετά σημεία της.
Αραγε, δεν γνωρίζουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι το σημείο που αναφέρουν «[οι αστυνομικοί] οι οποίοι, ως είναι ευρέως γνωστό, πράττουν τα μέγιστα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όχι λόγω των οικονομικών τους απολαβών, που είναι πενιχρές, αλλά εξαιτίας του ήθους και της αυταπάρνησης που αποδεδειγμένα τους διακατέχει», αποτελεί θέση στην οποία χωρούν πολλά και κραυγαλέα αντιπαραδείγματα; Δεν έχουν ακουστά οι συντάκτες της ανακοίνωσης για επίορκους αστυνομικούς, είτε χαμηλόβαθμους είτε υψηλόβαθμους; Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κανένα περιστατικό κατάχρησης εξουσίας από πλευράς των αστυνομικών; Αγνοούν το γεγονός ότι δεν περνά μήνας, πολλές φορές εβδομάδα, που να μην αποκαλυφθεί κάποια παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται και εν ενεργεία αστυνομικοί;
Ξεχνούν ότι κατά την πρόσφατη περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης (αλλά και μετέπειτα) στα εκλογικά τμήματα όπου ψήφισαν μαζικά αστυνομικοί, το ποσοστό που είχε λάβει το κόμμα της Χρυσής Αυγής ήταν δυσανάλογα υψηλό; Αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εποχής ότι στις εκλογές του 2012, σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα εκλογικά τμήματα όπου ψήφιζαν αστυνομικοί, το ποσοστό της Χρυσής Αυγής κυμάνθηκε από 17,2% έως 23,04%.
Την ίδια στιγμή, σε γειτονικά εκλογικά τμήματα όπου δεν ψήφισαν αστυνομικοί το ποσοστό του κόμματος αυτού διαμορφώθηκε κοντά στο 5%. Και αυτό επαναλήφθηκε σχεδόν αναλλοίωτο και στις εκλογές του 2015, παρ’ όλο που είχαν μεσολαβήσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι εξελίξεις που πυροδότησε αυτό το τραγικό γεγονός. Ομως, το πιο προβληματικό, έως ανατριχιαστικό, είναι η κατάληξη της ανακοίνωσης: «Εμείς θα είμαστε, όπως πάντοτε, δίπλα στον Ελληνα αστυνομικό», διατρανώνει η ΠΟΑΣΥ. Πάντοτε με τον αστυνομικό; Πάντοτε και αδιακρίτως; Οχι με τον πολίτη, τον οποίο έχουν ορκιστεί να υπηρετούν;
*(Ph.D)2, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας