Πριν από λίγες μέρες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε το πόρισμα των νομικών και δικαστικών ερευνών σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επισημαίνω πως ο κορυφαίος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος σωστά τόνισε ότι η ανακοίνωση της Εισαγγελέως χαρακτηρίζεται από το υπερτροφικό επικοινωνιακό ύφος της. Δεν ανέγνωσε ένα νομικό κείμενο, στο οποίο καταγράφονται τα αποτελέσματα των δικαστικών ερευνών.
Μπροστά στα νέα δεδομένα του σκανδάλου των υποκλοπών η ελληνική πολιτική κοινωνία θέτει πολλά ερωτήματα που απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την παρέμβασή του έθεσε σε νέες βάσεις τον πολιτικό προβληματισμό για το σχετικό πρόβλημα.
Μπορεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να το διαχειρίστηκε η δικαστική εξουσία με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και να κατέληξε στο «πόρισμα Ζήση», αλλά τώρα αρχίζει η διερεύνησή του ως πολιτικού προβλήματος. Θυμίζω πως ό,τι συμβαίνει σε μια δημοκρατική πολιτική κοινωνία σύμφωνα με τους υφιστάμενους θεσμούς του πολιτικού Διαφωτισμού υπόκειται σε πολλαπλούς μηχανισμούς ελέγχου. Αναφέρω ενδεικτικά τον πολιτικό έλεγχο, τον κοινοβουλευτικό, τον κοινωνικό, τον εσωτερικό έλεγχο της συντεχνίας κ.λπ. Με άλλα λόγια, θέλω να τονίσω ότι η υπόθεση των υποκλοπών ετέθη προς νομικό και δικαστικό έλεγχο σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοκρατικού κράτους δικαίου, αλλά ως πολιτικό πρόβλημα παραμένει ανοιχτό.
Ως πολιτική κοινωνία πρωτίστως οφείλουμε να ορίσουμε το πρόβλημα. Από τη δημοσιογραφική έρευνα έχουμε αποκτήσει μια κάποια εικόνα. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας διστάζουν (ή μήπως δεν μπορούν) να ορίσουν το πρόβλημα. Από την πολιτική γνωσιοθεωρία ξέρουμε ότι, εάν ορίσουμε το πρόβλημα έχουμε προσεγγίσει την επίλυσή του.
Επιγραμματικά τονίζω ότι από τη λύση που θα δώσει η πολιτική κοινωνία στο σκάνδαλο των υποκλοπών εξαρτάται η ποιότητα της δημοκρατικής συγκρότησής της. Το δημοκρατικό μέλλον μας ως χώρας δεν υποθηκεύεται. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας έχουν τη μοναδική ιστορική στιγμή να επινοήσουν ξανά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούμε στον γκρεμό!
*Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας