• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.7°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  62%

Πίνακας του Πέτρου Μπάτσιαρη

Aπόκλιση και παρέκκλιση

 • A-
 • A+

Χαίρει η αριστερή φύσις των Ελλήνων, ακόμη κι αν είναι ανύπαρκτη. Τρέμει ο φιλελευθερισμός και η πλουτοκρατία βλέποντας τούτη τη φύση να εκδιπλώνεται στην ατμόσφαιρα. Φταίμε όσοι δεν καταλάβαμε το μέγιστο τούτο γεγονός της αριστερής στροφής της ελληνικής κοινωνίας. Τίποτα δεν καταλάβαμε. Ε, εάν ένα κομμάτι της (και τι κομμάτι) φιλοναζίζει, τι να κάνουμε· τα ‘χει αυτά η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας.

Στιγμές ευφρόσυνες για όσους κατείχαν και επεδείκνυαν το δικό τους αριστερόμετρο, για ‘κείνους που απεχθάνονταν τους διασπαστές και τους αποστάτες, που βδελύσσονταν έναν αντιστασιακό λόγο. Εδώ ο κόσμος μιλάει αριστερά. Ζήτω, λοιπόν, η αριστερή κυβέρνηση. Καλή διακυβέρνηση ευχόμαστε· και εις άλλα με υγεία. Πότε, διάβολε, αποχτήσαμε αριστερή συνείδηση ως κοινωνία και δεν το πήραμε πρέφα; Ελα, ντε.

Πότε ανοίξαμε τα στραβά μας; Πότε ο σοσιαλισμός εισήλθε στα νοϊκά μας κύτταρα; Πότε απελευθερωθήκαμε από τα στερεότυπα του κομματισμού και της χειραγώγησης; Κάτι μας διαφεύγει, αφού ο κόσμος σύμπας χαμογελά. Χαμογελά περήφανα διότι έρχονται μεγάλες στιγμές· στιγμές ανάτασης και οικονομικής ανάπτυξης, στιγμές δόξας για το κίνημα, εδώ και απανταχού. Είναι βέβαιο ότι αύριο κιόλας θα γίνουμε απλοί, θ’ αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες και τους άνεργους, τους ψυχικά και νοϊκά ταραγμένους και θα γίνουμε όλοι μια οικογένεια. Και τι οικογένεια. Αριστερή, παρακαλώ.

Το ότι η εξουσία δεν παλεύεται είναι γνωστό, ειδικά όταν έχει -πλέον!- μαζί της τούς ακόμη πιο ισχυρούς της Ευρώπης. Τα καλά και υπάκουα παιδιά πάντα απολαμβάνουν την εύνοια των μεγάλων.

Με τούτα και με κείνα ήλθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια, ως Ελληνες και ως πατριώτες, και όχι να βγούμε στους δρόμους (με τι όπλα;) αλλά να στρωθούμε στη δουλειά. Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ποιος θα δουλέψει όταν άπαντες σχεδόν έχουμε μάθει στην ευκολία (της εξουσίας); Είναι μια οκνηρία που έχει πειστεί από την κενοδοξία ότι έχει πολιτικό -και ηθικό, παρακαλώ- υπόβαθρο.

Πλέον αποκτάμε την τρομερή βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε στη ζωή μας και ας μην έχουμε υπόβαθρο, ας είμαστε ασταθείς και αδαείς.

Ποιος εχέφρων (σημερινός εχέφρων) αρνείται την εξουσία, ειδικώς όταν αυτή ασκείται από πρώτη φορά αριστερούς, συγγνώμη, από ανθρώπους που ανήκουν στην πρώτη φορά Αριστερά στην κυβέρνηση; Ελάτε τώρα· ουδείς! Λοιπόν, είναι χαρούμενο το πρωινό τούτο του Σεπτέμβρη, γεμάτο υγρή ζέστη και αισιοδοξία· όλα θα πάνε καλά, το μέλλον ανοίγεται διάπλατα μπροστά μας και όποιος δεν το βλέπει κακό του κεφαλιού του.

Βαδίζουμε πλέον με δημόσια έγκριση, χωρίς βαρίδια και οχλήσεις· απελευθερωμένοι, λυτρωμένοι, αδέξιοι, θαρραλέοι. Οποιος έχει αντίρρηση, έξω από το μαντρί, εκεί που καραδοκούν οι λύκοι. Αχ, η σοφία η λαϊκή (δεξιά και αριστερή, ολόιδια είναι) επικρατεί κάθε ιδεολογίας και κάθε ανάλυσης· κι έχει κι ένα ύφος(!), γεμάτο αυτοπεποίθηση και αλαζονεία.

Υπέρτατος κανόνας (σημερινής) συμπεριφοράς: μη βγαίνετε από το μαντρί μόνοι ή με παρέα· εκτός από τους λύκους υπάρχουν και οι ύαινες και οι δημοσιογράφοι. Αλλο και τούτο, ο κόσμος των ζώων μπήκε στη ζωή μας (πρόβατα, λύκοι, ύαινες).

Ζούμε πλέον στην Ελλάδα που δεν αντιστέκεται αλλά που επιμένει να είναι μία και η αυτή, όποια κλίση ή απόκλιση κι αν έχει. Η παρέκκλιση παραμένει απούσα, ευτελισμένη, ταπεινωμένη. Αλλά πάντα έτσι γινόταν με τις παρεκκλίσεις παρ’ ότι για τον Επίκουρο ήταν η αρχή της ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ποιότητα ζωής (όλων)
Οπως έχουμε ξαναγράψει, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η ελπίδα κάπως σωματοποιήθηκε, ο κόσμος διασκεδάζει, απολαμβάνει την απομάκρυνση των ακροδεξιών τύπων που επί δυόμισι χρόνια κυβέρνησαν την έρμη τούτη χώρα....
Ποιότητα ζωής (όλων)
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι δυνάμεις του καλού
Διαφωνώ με ένα σημείο της επιστολής του κ. Δ.Κ. [πλήρη στοιχεία του στην «Εφ.Συν.»], το πνεύμα της όμως διέπει μία ευγένεια και ένας ώριμος προβληματισμός και έκρινα ότι «πρέπει» να τη διαβάσουμε μαζί. Θα...
Οι δυνάμεις του καλού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
Αυτοί που πραγματικά νοιάζονται να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, οφείλουν να μπουν οι ίδιοι στην κοινωνία και μάλιστα στις μικρές, θεωρούμενες ασήμαντες εκφάνσεις της. Τα μεγάλα...
Οι «ειδικοί» και το εκεί έξω
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, έτσι λένε τα περισσότερα δημοκρατικά Συντάγματα - τώρα, πώς γίνεται και αυτός ο λαός πένεται και ασφυκτιά, είναι τρομαγμένος και δειλός, αυτό είναι, ως γνωστόν, αλλουνού...
Το χαμένο λαϊκό αίσθημα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κοιτάζοντας την άβυσσο...
Δεν είναι δυνατόν να φέρονται οι της κυβέρνησης σαν χαζά παιδιά χαρά γεμάτα κι εμείς να επικροτούμε. Είναι βαθύπλοκη η εξουσία· αδιαφορεί για τον άνθρωπο και μεταλλάσσει όσους την ασκούν. Καθόλου πια δεν μας...
Κοιτάζοντας την άβυσσο...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα αυτονόητα ΙΙ
Για πολλούς Ευρωπαίους, ιδίως του Νότου, αριστερούς, δημοκράτες ή πιο σωστά ανθρώπους με κοινωνική και προσωπική ευαισθησία, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια ελπίδα και μια προοπτική. Γι' αυτούς που βρίσκονταν...
Τα αυτονόητα ΙΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας