• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.4°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γιαγιάδες της Ιστορίας

 • A-
 • A+

Συχνά οι γυναίκες στα χωριά γίνονται γιαγιάδες και θείες σε παιδιά της γειτονιάς. Τα φροντίζουν, τα ταΐζουν, τα παίρνουν στο σπίτι, τα προσέχουν όσο οι μανάδες τους είναι στη δουλειά, είναι απασχολημένες.

Παλαιότερα οι πόρτες των σπιτιών ήταν ανοιχτές, ξεκλείδωτες. Οι γειτόνισσες έμπαιναν στο σπίτι, πρόσεχαν το φαΐ που ήταν στη φωτιά, μάζευαν τα απλωμένα ρούχα από το σκοινί. Η φροντίδα ήταν ιδιαίτερη στην περίπτωση ανημποριάς ή αρρώστιας.

Ενδιαφέρουσα, άξια αναφοράς ήταν η περίπτωση θηλασμού ενός μωρού από κάποια άλλη γυναίκα, στην περίπτωση που η μάνα του δεν είχε γάλα. Η τροφός, η παραμάνα, θήλαζε δύο μωρά, το δικό της κι αυτό μιας άλλης γυναίκας.

Στις μεγάλες αυλές γίνονταν οι συναντήσεις της γειτονιάς. Επλεκαν, έγνεθαν, καθάριζαν φασολάκια, λέγαν τα νέα, αλλά και κουτσομπόλευαν. Κάποιες άλλες συναντιόνταν στον δρόμο, στα τρίστρατα, ήταν η μεγάλη αυλή της γειτονιάς. Οσες ήταν τυχερές και το χωριό τους είχε θάλασσα, κάθονταν πάνω στην άμμο, σε μικρά καρεκλάκια ή σε κουρελούδες.

Οσο κι αν πέρασαν τα χρόνια, ξεχάστηκαν πολλά, άλλαξαν οι συνήθειες, ήρθαν καινούργιες, κάποιες απ’ αυτές παραμένουν. Ετσι συμβαίνει και στην πολυσύχναστη Σκάλα Σκαμιάς της Λέσβου. Μόλις έρθει τ’ απόγευμα, κάποιες γυναίκες του οικισμού κατεβαίνουν στην παραλία ή κάτω απ’ τα ράχτα της Παναγιάς της Γοργόνας. Κάνουν παρέα, μιλάνε για την καθημερινότητα, παρατηρούν την κίνηση του ψαράδικου λιμανιού και τις βάρκες που έρχονται απ’ το απογευματινό ψάρεμα.

Τα χρόνια γύρω απ’ το 2015 είδαν ανθρώπους απ’ άλλα μέρη της Γης να βγαίνουν στον οικισμό τους. Ηταν άνθρωποι της ανάγκης που αναζητούσαν μια νέα ζωή, έναν άλλο τόπο. Σχεδόν όλοι στον μικρό όρμο άνοιξαν την αγκαλιά τους και βοήθησαν όπως μπορούσαν, έκαναν το καλό. Αυτό έκαναν μια μέρα κι οι τρεις γιαγιάδες της Σκαμιάς. Η Μαρίτσα Μαυραπίδου, η Ευστρατία Μαυραπίδου κι η Μηλίτσα Καμβύση.

Δεν είχαν γάλα στα στήθια τους, αλλά τάισαν με το μπιμπερό ένα μουρέλ’(ι) που έβγαλε η θάλασσα στο χωριό τους. Σαν να ήταν το μωρό της γειτόνισσάς τους, που είχε δουλειά, είχε πάει στον φούρνο ή για να μαζέψει ελιές. Σήμερα ίσως να τις κατηγορούσαν ότι βοήθησαν άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Κι αυτό δεν είναι εικασία. Γιατί στις μέρες μας διώκεται η βοήθεια, η υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους. Συνέχισαν να βοηθούν, όπως μπορούσαν.

Πέρασαν τα χρόνια, οι γιαγιάδες μάς άφησαν χρόνους, τις θυμόμαστε, θα τις αναπολούμε για πάντα. Για την ανθρωπιά τους, έστω κι αν έκαναν μια απλή καθημερινή κίνηση. Η εμβληματική φωτογραφία τους (φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης) όπου ταΐζουν ένα βρέφος είναι ιστορική. Αργά ή γρήγορα θα μπει στα σχολικά βιβλία.

*Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Θωράκιση
Σοτάρισμα χρειάζονται οι πολίτες. Να πιστέψουν σε όσους κατέχουν δημόσιο λόγο και θέση. Να μη χαθούν όλοι οι κοινωνικοί χυμοί. Και γίνουμε ένα άθροισμα αρπάγων και αμοραλιστών. Οσοι κάνουν κουμάντο, απ’ όποια...
Θωράκιση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Φως
Αυτή είναι η κοινωνία μας όπως την κατάντησαν οι κυβερνώντες της. Ευτυχώς, η διακοπή δεν έγινε καθώς, έστω και την ύστατη ώρα, βρέθηκαν κάποιοι που με πνεύμα αλληλεγγύης συγκέντρωσαν το οφειλόμενο ποσό για να...
Φως
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για εκείνους που δίνουν χαρά
Πώς υπάρχουν ακόμα μέσα σε αυτήν την κοινωνία τέτοιοι άνθρωποι, εξεταστέον - προκαλεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και διαχέει ρίγη συγκίνησης στην ατμόσφαιρα [εφόσον αυτά γίνονται αντιληπτά]. Οι άνθρωποι αυτοί...
Για εκείνους που δίνουν χαρά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η άγνωστη περιπέτεια (*)
Η Ιστορία δεν βρίσκεται πια στη λιμνάζουσα αφετηρία της ούτε σε μια θριαμβική πορεία προς ένα λαμπρό μέλλον. Η Ιστορία έχει κατακρημνιστεί σε μια άγνωστη περιπέτεια. Στην πραγματικότητα είμαστε, χωρίς να το...
Η άγνωστη περιπέτεια (*)
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αλλος άνθρωπος
Στην ενδιαφέρουσα βρετανική σειρά «Years and Years», που παρακολουθεί μια οικογένεια του Μάντσεστερ από το 2019 μέχρι το 2034, γινόμαστε μάρτυρες μιας δυστοπίας, τουλάχιστον ως προς το πολιτικό σκέλος. Εξίσου...
Αλλος άνθρωπος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα βράδια που όμορφα μυρίζει η γη
Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μια πόλη που με παιδεύει, που γίνεται όλο και πιο ξένη, πιο αφιλόξενη. Οι δρόμοι της δεν περπατιούνται εύκολα, ειδικά τα καλοκαίρια που πλημμυρίζει από τουρίστες, τα καφέ της δεν...
Τα βράδια που όμορφα μυρίζει η γη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας