• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 14.8°C
  5 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  7 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.0°C
  6 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  4 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 9.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  5 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ονειροπαρμένοι

 • A-
 • A+

Στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου είχε στρογγυλοκαθίσει το σύννεφο της προκατάληψης. Και το αίσθημα της αδικίας για όσα συνέβησαν πρόσφατα. Οι αστυνομικές σφαίρες το υπογράμμισαν με δραματικό τρόπο. Αφαίρεσαν τη ζωή από ένα παιδί κι έβγαλαν στους δρόμους την κοινότητα των Ρομά. Αλλά και όσους συναισθάνονται πως οι σφαίρες δολοφόνησαν την ισονομία. Εκτέλεσαν την ανοχή στην ανθρώπινη ζωή, συστατικό στοιχείο μιας δημοκρατικής πολιτείας.

«Πάμε σχολείο;» ήταν ο τίτλος διημερίδας για τη σχολική διαρροή των Ρομά. Που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το ερωτηματικό στον τίτλο, αυτονόητο. Η εκπαίδευση, που για όλους τους άλλους γίνεται καθημερινότητα, για τους Ρομά βιώνεται ως ένα αγώνισμα με πολλά εμπόδια. Που προκαλούνται από σχολικούς και εξωσχολικούς παράγοντες. Από στερεότυπα για τη ζωή των Ρομά. Τα γράμματα λίγα, ίσα ίσα για κανένα λογαριασμό και μετά γυρολόγος, ζητιάνος, με τελική κατάληξη στη φυλακή ως επιστέγασμα μιας «συνήθους» διαδρομής.

Ομως στην ημερίδα αποκαλύφθηκε ένα άλλο πρόσωπο. Αυτό που αποκρύπτεται από πολλά μέσα ενημέρωσης. Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Να του φορτώσουν όλες τις αμαρτίες για το κακό ριζικό των πολιτών. Να διοχετεύσουν κάπου την οργή. Να έχουν κάποιον βολικό να μισούν. Κι αυτός είναι ο κλεφτοκοτάς ο Ρομά. Βουρ, λοιπόν, στο ψαχνό.

Το αμφιθέατρο πλημμύρισε από δίψα για το δικαίωμα στη ζωή. Φωτίστηκε η αίθουσα από το άλλο πρόσωπο των Ρομά. Εκείνων που παλεύουν κόντρα στις δυσκολίες και τον αποκλεισμό. Από το σχολείο, από την αγορά εργασίας. Αυτών που κουβαλάνε τα όνειρά τους να μορφωθούν. Να σπουδάσουν, να υπερασπιστούν τον πολιτισμό τους και το δικαίωμα στην ένταξη και στη συνύπαρξη. Πέρα από το χρώμα του δέρματος και την κοινότητα προέλευσης.

Είναι οι ονειροπαρμένοι. Αυτός ο χαρακτηρισμός συνοδεύει όσους δεν συμμορφώνονται με την «κανονικότητα». Εκείνους που χτίζουν βήμα το βήμα έναν άλλο κόσμο. Αυτό έπραξε ο Λευτέρης. Δικηγόρος πλέον, υπερασπίζεται το δίκιο των ανθρώπων της κοινότητάς του που συνήθως θάβεται κάτω από τη σκόνη της προκατάληψης. Ο βίος του, η ατσάλινη θέλησή του. Που τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο.

Και είναι πολλά τα παραδείγματα. Ατομα που φτιάχνουν το ρυάκι ενός άλλου προσώπου. Σ’ αυτούς και ο Γιάννης που το πάθος του φλογίζει την επιθυμία των άλλων. Κοντά τους και οι γυναίκες Ρομά, οι οποίες αρνούνται να ακολουθήσουν τη «μοίρα» τους. Να παντρευτούν μικρές και πολύ γρήγορα να γίνουν άβουλα όργανα, γεννώντας παιδιά-στόχους για τις σφαίρες της κοινωνικής αναλγησίας. Η Γεωργία και η Ειρήνη αλλά και άλλες πολλές είναι το νέο πρόσωπο. Που διεκδικούν έναν άλλο ρόλο. Που θα τον επιλέξουν οι ίδιες.

Αυτοί οι ονειροπαρμένοι Ρομά είναι το μέλλον μιας κοινωνίας πιο δίκαιης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σαρακοστεύοντας τη σάτιρα
Πλημμύρισαν οι πλατείες, οι δρόμοι και οι λόφοι με κόσμο. Κάθε ηλικίας. Με εμφανή τη διάθεση να βγάλουν από μέσα τους την κάπνα που μαζεύτηκε τόσα χρόνια. Το κρυφτούλι με την πανδημία και οι φοβίες.
Σαρακοστεύοντας τη σάτιρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στα Ανω Λιόσια
Ανω Λιόσια. Πήραν τη σκυτάλη της ιστορίας από την αρχαία Φυλή, στους Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν εδώ και μετά έφτασαν όσοι ονειρεύτηκαν να ξεφύγουν από τον χωροφύλακα και το πιστοποιητικό κοινωνικών...
Στα Ανω Λιόσια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Θωράκιση
Σοτάρισμα χρειάζονται οι πολίτες. Να πιστέψουν σε όσους κατέχουν δημόσιο λόγο και θέση. Να μη χαθούν όλοι οι κοινωνικοί χυμοί. Και γίνουμε ένα άθροισμα αρπάγων και αμοραλιστών. Οσοι κάνουν κουμάντο, απ’ όποια...
Θωράκιση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μπροστά στο λευκό χαρτί
Κάποιοι που βουτάνε στα βιβλία για να πάρουν τις απαντήσεις που δεν βρίσκουν γύρω τους ή μέσα τους. Και γίνονται έτσι σοφοί και ανεκτικοί και αποκτούν το βλέμμα αυτού που ξέρει τι σημαίνει η ζωή, γιατί έμαθαν...
Μπροστά στο λευκό χαρτί
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ευέλικτη αβελτηρία
Η παροχή Παιδείας και Υγείας δεν χωράει στο σχήμα αυτό. Γι’ αυτό και δεν δικαιολογούνται οι παρατηρούμενες και επισήμως πλέον ομολογημένες ελλείψεις σε αίθουσες, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα...
Ευέλικτη αβελτηρία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μεσοσταθμικά
Κατ’ αναλογία, αν μεσοσταθμικά θέλουμε 17 μαθητές ανά σχολική αίθουσα, λίγο ενδιαφέρει αν κάπου μπορεί να είναι 10 μαθητές και κάπου αλλού 24. Η στατιστική λέει ότι ο μέσος όρος για τις δύο τάξεις είναι 17....
Μεσοσταθμικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας