• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 13.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 13.9°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο άνθρωπος εν αμφιβόλω

 • A-
 • A+

Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να το έχει γράψει κάποιος άλλος από αυτόν που το υπογράφει; Θα μπορούσε να το έχει γράψει για λογαριασμό του μια μηχανή; Αυτή τη στιγμή όχι, αλλά αύριο μάλλον ναι. Κάτι που, εκτός από θαυμασμό, προκαλεί και τρόμο.

Το πρόγραμμα (καλύτερα: ρομπότ) ChatGPT έχει την ικανότητα να κάνει διάλογο με τον συνομιλητή του σε σχεδόν ανθρώπινο επίπεδο. Λανσαρίστηκε στο ίντερνετ πριν από ελάχιστο διάστημα και έχει ήδη ένα εκατομμύριο χρήστες. Απαντά σε ερωτήσεις, όχι μόνο γνώσεων, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως chatbox, που σημαίνει ότι αν στείλετε ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα μιας τηλεφωνικής εταιρείας θα σας απαντήσει αμέσως κάτι αντί για την εξυπηρέτηση πελατών, ώστε η τελευταία να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει να ασχοληθεί μαζί σας λίγο αργότερα. Απαντά όμως και σε ερωτήσεις γνώσεων. Επίσης, μπορεί και γράφει κείμενα. Μπορεί να γράψει μια επιστολή, ένα κινηματογραφικό σενάριο, ένα ποίημα, οτιδήποτε. Και αυτό παραπάνω από ικανοποιητικά: ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στην Τουλούζη τού έδωσε να ετοιμάσει μια εργασία νομικού περιεχομένου που είχε δώσει και στους φοιτητές του. Το κομπιούτερ πήρε τον καλύτερο βαθμό.

Καλώς ήρθαμε λοιπόν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Οταν ο Deep Blue, το 1997, έγινε η πρώτη μηχανή που κέρδισε παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Γκάρι Κασπάροφ, ο τελευταίος (που το είχε κερδίσει πρώτα, σε άλλο αγώνα το 1996) θεώρησε αρχικά ότι η μηχανή είχε από πίσω κρυφή ανθρώπινη υποστήριξη. Ο χρόνος έδειξε κατόπιν ότι οι μηχανές εξελίσσονταν και ότι ακόμα και απλά προγράμματα μπορούσαν να κερδίζουν μεγάλους πρωταθλητές. Αυτό είναι κοσμοϊστορικό γεγονός, γιατί δείχνει ότι ικανότητες όπως η στρατηγική, η τακτική αλλά και η διαίσθηση μπορούν να νικηθούν από γυμνούς υπολογισμούς, οι οποίοι, αφού γίνονται σε πολύ μεγάλο βάθος, τις περιλαμβάνουν και τις υπερβαίνουν. Επιπλέον, η μηχανή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μαθαίνει από τα ίδια της τα παιχνίδια.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει τώρα δεν είναι αδιανόητο: τα ρομπότ που μαθαίνουν να μιλάνε μιμούμενα τις ανθρώπινες αντιδράσεις, ενσωματώνοντας στη μνήμη τους εκατομμύρια ανθρώπινους διαλόγους που μετά χρησιμοποιούν, έρχονται όλο και πιο κοντά στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχοντας ως επιπλέον όπλο την απέραντη μνήμη. Είναι σαν ένας άνθρωπος με όλη την google μέσα του. Αλλωστε θα την αντικαταστήσουν και την google ενώ δεν αποκλείεται να αντικαταστήσουν και τον άνθρωπο. Υπάρχουν κάποιοι που ήδη μιλούν για το τέλος της βασιλείας του Homo Sapiens και δεν μοιάζουν τόσο κινδυνολόγοι όσο θα ακούγονταν παλιότερα.

Αυτή η αλλαγή μοιάζει ακόμα φοβερότερη από την κλιματική. Ο άνθρωπος δεν καταστρέφει μόνο το περιβάλλον του, αλλά και τον εαυτό του. Η ίδια η υπαρξιακή δομή του –γλώσσα, δημιουργικότητα, ευφυΐα, αισθήματα– τίθεται για πρώτη φορά εν αμφιβόλω, μετατρέπεται σε ασύλληπτα θεμελιακή, διαλυτική κρίση ταυτότητας. Η ανθρωπότητα δεν προκαλεί απλώς καταστροφή, την κατασκευάζει κιόλας. Μίγμα απόλυτης φιλοδοξίας (μέχρι αυτοθυσίας) και ύβρεως, χωρίς προηγούμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνολογία και θαυμαστός νέος κόσμος
Το πόσο αντέχει αυτή η «τεχνολογική» προσέγγιση και θεώρηση του κόσμου στη δοκιμασία της πραγματικότητας φαίνεται από μερικά αδιαμφισβήτητα στοιχεία της πραγματικότητας της γενιάς του διαδικτύου:
Τεχνολογία και θαυμαστός νέος κόσμος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα θετικά, τα αρνητικά και το μέλλον
Οι τρομακτικές δυνατότητες των δύο υπερσύγχρονων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT και Stable Diffusion ● Τεχνητή Νοημοσύνη - Αναγνώστης σημειώσατε άσσο και αυτό είναι μόνο η αρχή!
Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα θετικά, τα αρνητικά και το μέλλον
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ηλίου φαεινότερον
Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα προς ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ώστε στο τέλος κάθε κτίριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οι τεχνολογίες γι’ αυτό υπάρχουν και είναι...
Ηλίου φαεινότερον
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
Ο ρομποτικός κάδος διαχείρισης απορριμμάτων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μας λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης, τον «διάβασε» σαν σκουπίδι.
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κινητά στοιχεία
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε μάλλον το 1397 στο Μάιντς της Γερμανίας και περίπου το 1430 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο, ασχολούμενος με τη μεταλλουργία και τη χρυσοχοΐα, όντας μέλος της αντίστοιχης...
Κινητά στοιχεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στην εποχή της παραπλάνησης
Η COVID-19 εκδηλώθηκε στην εποχή που ο ανθρώπινος εγκέφαλος υποκαθίσταται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Μηχανική Μάθηση, τη Ρομποτική και τη Βιομηχανική Αυτοματοποίηση και ο ρόλος της εργασίας αποδυναμώνεται.
Η εργασία στην εποχή της παραπλάνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας