Σαν σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1989, άνοιξε ξανά η Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο κέντρο του Βερολίνου. Η Πύλη είχε κατασκευαστεί μεταξύ των ετών 1788 και 1791 και έκτοτε συνδέθηκε ως τοπόσημο με μια σειρά από γεγονότα της γερμανικής ιστορίας. Γεγονότα άλλοτε αρνητικά, όπως ο εορτασμός της ανάληψης της εξουσίας από τους Εθνοσοσιαλιστές του Χίτλερ το 1933, και άλλοτε θετικά, όπως ο συμβολικός λαϊκός εορτασμός της επανένωσης των δύο Γερμανιών, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τις 9 Νοεμβρίου του 1989, 28 έτη μετά την ύψωση του τείχους του Βερολίνου.
Πέρα από την άρση του τεχνητού διαχωρισμού ενός έθνους σε δύο ξεχωριστά κράτη, ο οποίος είχε επιβληθεί με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το άνοιγμα της Πύλης σήμαινε και το επίσημο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την αυγή μιας νέας εποχής, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Πόσα και πόσα δεν είχαν ακουστεί την περίοδο εκείνη ως επακόλουθο αυτών των εξελίξεων. Η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα έμπαινε πλέον σε νέα, πιο ελπιδοφόρα τροχιά. Παραμερίζονταν οι εκατέρωθεν επιφυλάξεις, οι κατοπτρικές αγκυλώσεις, τα επαμφοτερίζοντα μισόλογα. Η πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποκτούσε απροσδόκητα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, νέο περιεχόμενο, νέα δυναμική, λαμβάνοντας ως θετικό υπόδειγμα και κατευθυντήριο άξονα τη γερμανική επανένωση ως αφετηρία ευρύτερων, υπερεθνικών συναινέσεων.
Οι ανακατατάξεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα είναι πολλές και ποικίλες. Και αν είναι κάτι που εμπεδώνεται πλέον για τα καλά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο είναι ότι οι όποιες ελπίδες, για μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία ως μια ενιαία πολιτική και κοινωνική οντότητα θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών της, αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση υπεραισιόδοξα σενάρια, στη χειρότερη περίπτωση αφελή αφηγήματα. Και, ασφαλώς, δεν χρειάζεται να έλθουν στην επιφάνεια περιπτώσεις βαθιάς διαφθοράς υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως αυτή που ενέσκηψε πρόσφατα. Ολα αυτά, ασφαλώς πάρα πολύ σοβαρά, δεν είναι παρά τα επιφαινόμενα, απλές εκδηλώσεις, συμπτώματα και φανερώματα της υποβόσκουσας αβελτηρίας που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές ιδέες και τα ιδανικά ενός δίκαιου κόσμου.
Η πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου που αντικρίζει το κέντρο του Βερολίνου κοσμείται από ένα ανάγλυφο, όπου παρουσιάζονται τα δίκαια όπλα, τα οποία προστατεύουν την αθωότητα. Τα ανάγλυφα της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της Πύλης, ακολουθώντας το πρότυπο της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, απεικονίζουν τη μάχη των Κενταύρων με τους Λαπίθες, έναν αγώνα που λειτουργεί ως υπόμνηση της αντίστασης του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ειρωνικό.
* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας