Ζούμε έναν πόλεμο που ρημάζει την Ουκρανία, χωρίζει τον πλανήτη σε στρατόπεδα και ανοίγει περισσότερο τον δρόμο στην επιβουλή κατά της ακεραιότητας της χώρας μας. «Ο πόλεμος πολύ δύσκολα είναι ωραίος, έντιμος, ένδοξος». Και «ο πόλεμος είναι, ήταν πάντοτε, αρχίζοντας από τον Τρωικό, και εμφύλιος». Βρίσκω αλήθεια στις απόψεις αυτές. Κι ακόμη στην άλλη, που συναντάται στην παθολογία του πολέμου του Θουκυδίδη, και που υποστηρίζει ότι στον πόλεμο οι άνθρωποι αλλοιώνουν τη σημασία των λέξεων, κάνοντάς τες να σημαίνουν το αντίθετό τους και οδηγώντας έτσι τη ζωή από το κακό στο χειρότερο. Η τελευταία αυτή άποψη ήρθε ξανά στον νου μου με την ευκαιρία της εφιαλτικής αλλοίωσης της λέξης ειρήνη από αυτούς που σχεδιάζουν και σπέρνουν τον θάνατο. «Ειρηνοποιός» (El Pacificador) λεγόταν στην ταινία «Βίβα Μαρία» του Λουί Μαλ του 1965 μια τεθωρακισμένη αμαξοστοιχία που θέριζε με τα πολυβόλα της όσους αγωνίζονταν εναντίον μιας δικτατορίας στη Νότια Αμερική.
Ξαναδιάβασα τη λέξη Ειρηνοποιός στο Press Project ως το όνομα παρακρατικής ουκρανικής οργάνωσης, η οποία επικήρυξε συμπατριώτες μας που κατά τη γνώμη της κρατούν φιλορωσική στάση στον πόλεμο αυτό που καταστρέφει πόλεις και ψυχές. Ανάμεσά τους κάποιους που είχαν δημόσια αξιώματα, όπως η Νάντια Βαλαβάνη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Κώστας Ησυχος, είτε δικηγόρους, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πανεπιστημιακούς. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες για το τι προσάπτει ο «Ειρηνοποιός» στον καθένα, ξέρω ότι ορισμένοι, όπως η Βαλαβάνη, δηλώνουν ότι είναι υπέρ της ειρήνης και ότι το υποτιθέμενο «έγκλημά» τους είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον απόδημο ελληνισμό της Κριμαίας.
Δεν θα ανοίξω εδώ τη συζήτηση για τις ευθύνες του ουκρανικού πολέμου. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενεργά και θεαματικά ταχθεί με την πλευρά της Ουκρανίας πρωτοστατώντας στο θέμα αυτό στο δυτικό στρατόπεδο, που με όλα τα μέσα -περιλαμβανομένης της διπλωματικής, της οικονομικής και της στρατιωτικής ενίσχυσης- υποστηρίζει το καθεστώς Ζελένσκι.
Η κυβέρνηση ωστόσο αυτή είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων. Και για τον λόγο αυτό έχει την απόλυτη υποχρέωση να υπερασπίζεται ενεργά τη ζωή όλων, όταν αυτή απειλείται με οποιονδήποτε τρόπο και κατά μείζονα λόγο για ζητήματα σχετικά με τη δημόσια έκφραση πολιτικών απόψεων. Ελπίζοντας ότι η επίσημη αντίδραση δεν θα είναι να κληθεί τιμητικά κάποιος εκπρόσωπος του «Ειρηνοποιού» στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως συνέβη σχετικά πρόσφατα με εκπρόσωπο του Τάγματος Αζόφ, αναρωτιέμαι ποια είναι τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να υπερασπίσει άμεσα την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τη ζωή των συγκεκριμένων απειλούμενων υπηκόων της.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας