• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 11.1°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 16.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 15.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 12.8°C / 17.8°C
  0 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 11.2°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  91%

Μέσα σ’ αυτήν την εθνική αφήγηση, οι αναφορές των Ελλήνων τού σήμερα στην αρχαία κληρονομιά αποκτούν διάφορες εκφάνσεις ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν διαφορετικές σκοπιμότητες

Ποιος περιμένουμε να αναστηθεί στην Αμφίπολη;

 • A-
 • A+

Μια τεράστια ανακάλυψη προσδοκούμε που θα αλλάξει, ως διά μαγείας, τα δεδομένα τής κατά τα άλλα μελανής πραγματικότητας στη χώρα μας. Η διάσταση που έχει λάβει στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η επί το έργον ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο έναν «παλιό καημό» του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Την ιδέα της ιστορικής συνέχειας με την αρχαία Ελλάδα ως θεμέλιο λίθο της ταυτότητας του νεο-ελληνικού έθνους-κράτους αλλά και της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας γενικότερα.

Μέσα σ’ αυτήν την εθνική αφήγηση, οι αναφορές των Ελλήνων τού σήμερα στην αρχαία κληρονομιά αποκτούν διάφορες εκφάνσεις ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν διαφορετικές σκοπιμότητες.

Χαρακτηριστική είναι η πίεση που ασκήθηκε και ασκείται στους αρχαιολόγους από την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης για αποκαλύψεις, και μάλιστα υπαγορεύθηκαν αυτές οι αποκαλύψεις να αφορούν σε πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα της αρχαίας ιστορίας.

Αν ο τάφος αυτός είναι τελικά ο τάφος κάποιου γνωστού μέλους της αρχαίας μακεδονικής βασιλικής οικογένειας, ακόμα καλύτερα κάποιου προσώπου του ευρύτερου περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναμένει σύσσωμο το έθνος ότι κάτι θα συμβεί!

Φανταζόμαστε ότι θα κάνουμε τους «Σκοπιανούς» να φάνε το καπέλο τους, και ότι θα έχουμε πιεστικότερα πλέον επιχειρήματα σε οποιαδήποτε διεκδίκηση ή αμφισβήτηση της εδαφικής και πολιτισμικής μας ακεραιότητας. Μας διαφεύγει ίσως το γεγονός ότι έχουμε μπει σε κανονική διαδικασία εκποίησης μέρους της εθνικής μας ακεραιότητας, είτε αυτό αφορά γεωγραφικές περιοχές είτε τη λεγόμενη εθνική περιουσία.

Ορισμένοι με αγγλο-σαξονική παιδεία και φρασεολόγιο ομιλούν για Branding, και αντιμετωπίζουν τους «τάφους των προγόνων» σαν την κορωνίδα της ακμάζουσας ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Γιατί δεν έχουμε σκεφτεί να κάνουμε ένα copyright, αναρωτιέμαι, σε όλα τα ονόματα, κείμενα και αναφορές σε οτιδήποτε αρχαιοελληνικό, «να τους τα πάρουμε»;

Μήπως γιατί αν η αρχαία Ελλάδα αποκτήσει στενό ιδιοκτησιακό καθεστώς, και πάψει να αφορά ένα διεθνές ακροατήριο που ταυτίζεται με τον αρχαίο αυτό πολιτισμό και αναγνωρίζει σε αυτόν τις δικές του ρίζες, τότε θα χάσει και την αξία που έχει ως παγκόσμια πηγή έμπνευσης και γλώσσα επικοινωνίας;

Αν δε, λόγου χάρη, ο τάφος αυτός φιλοξενεί κάποιον Κέλτη φύλαρχο που έτυχε να περνάει από εκεί και είχε αφομοιώσει «κιτς» στοιχεία του διευρυμένου τότε ελληνικού κόσμου (γιατί, εδώ που τα λέμε, η ύπαρξη μικτών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών στην κατασκευή του τάφου έχει προβληματίσει κάποιους αρχαιολόγους), η ανακάλυψη θα είναι απλώς μια κακοφωνία στην αδιάσπαστη αρμονία της επιλεκτικής ιστορίας.

Μια τεράστια ανακάλυψη προσδοκούμε, λοιπόν, που θα αλλάξει, ως διά μαγείας, τα δεδομένα τής κατά τα άλλα μελανής πραγματικότητας στη χώρα μας. Δεν διαφέρει και πολύ από ένα θαύμα, που θα κάνει όλο τον κόσμο να δει τη μεγαλοσύνη της ιστορικής μας καταγωγής και μέσα σ’ αυτήν να αντανακλάται το σημερινό μας αξίωμα για σεβασμό ή για λύπηση κατά περίπτωση.

Ποιος περιμένουμε να αναστηθεί στην Αμφίπολη; Μήπως εμείς οι ίδιοι;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
16 Αυγούστου 1936: ο ελληνικός Μάης του '33 (85 χρόνια)
Γκέτε, Σο, Φρόιντ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουεϊ κ.ά. ήταν ονόματα σε εξώφυλλα «καταραμένων» ανθελληνικών βιβλίων που κατ' εντολήν της δικτατορίας Μεταξά παραδόθηκαν στις φλόγες των πλατειών κεντρικών...
16 Αυγούστου 1936: ο ελληνικός Μάης του '33 (85 χρόνια)
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στην άκρη του γιαλού
Κάθομαι στην Τσιχράντα, μια αμμουδιά της βορειοδυτικής Λέσβου, απέναντι από το ακρωτήρι Μπαμπάς της Μικράς Ασίας. Οταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σου επιτρέπει να δεις τα σπίτια του τούρκικου χωριού. Με γυμνά...
Στην άκρη του γιαλού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η κρίση της Δύσης και οι αρχαίοι
«Για να γίνει ο κόσμος ασφαλής για τις δυτικές δημοκρατίες, θα πρέπει να γίνει όλη η υφήλιος δημοκρατική, η κάθε χώρα καθώς και η κοινωνία των εθνών».
Η κρίση της Δύσης και οι αρχαίοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ιπτάμενες χαρτοπετσέτες
Φυσάει αεράκι στην παραλία, παίρνει τις χαρτοπετσέτες της παραθαλάσσιας ταβέρνας. Στροβιλίζονται πάνω από τραπέζια, πάνω από βότσαλα, πάνω από το αλμυρό νερό. Εκεί που σκάει το κύμα γίνονται πέτσα χαρτοπολτού.
Ιπτάμενες χαρτοπετσέτες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Επιδημίες και κοινωνίες
Μια στοιχειώδης ιστορική αναδρομή φανερώνει ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εμφάνιση επιδημιών συσχετίζεται με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, κάποιες φορές πολύ σημαντικές, άλλες μη...
Επιδημίες και κοινωνίες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ελληνικό, ελληνικότατο…
Το είπαν Ελληνικό (τοπωνύμιο) τότε… κάποτε. Υπάρχουν πέντ’-έξι εκδοχές για την ονομασία. Μέχρι από το Λοιμικό, κατά παραφθορά ή λόγω πολιτικής ορθότητας, επειδή, τον προπερασμένο αιώνα, υπήρχε στην περιοχή...
Ελληνικό, ελληνικότατο…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας