• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 3.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.9°C / -1.5°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.0°C / -2.1°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.1°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.9°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  4 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.8°C / 4.9°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  5 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -6.2°C / -1.2°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.3°C / -1.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%

Ιερώνυμος Μπος, «Το πλοίο των τρελών»

Κάντε κλικ για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα

Καρκίνος και χρηματική ποινή

 • A-
 • A+

Παλιότερα τους πέταγαν στον Καιάδα. Αργότερα τους έβαζαν σε ποταμόπλοια που ανεβοκατέβαιναν χωρίς σταθμούς τα ποτάμια της Κεντρικής Ευρώπης. Μετά τους έκλειναν στα σπίτια τους και τους άφηναν εκεί να αργοπεθάνουν.

Αργότερα ιδρύθηκαν λεπροκομεία. Οι πάσχοντες από σωματικά ή ψυχικά νοσήματα πάντα έπρεπε να εξαφανιστούν από την κοινή θέα, οι γέροι και οι ανάπηροι να εκτοπιστούν.

Στην πολιτισμένη δυτική κοινωνία μας, οι αποκλεισμοί αυτοί έχουν πάψει να είναι θεσμοθετημένοι – όχι και εντελώς, βέβαια: συνεχίζουμε να έχουμε τρελοκομεία και γηροκομεία και άλλα άσυλα, παρόλο που τα αποκαλούμε με πιο καθωσπρέπει και πολιτικώς ορθά ονόματα.

Από παλιά οι άνθρωποι φοβούνταν, αποστρέφονταν και καταδίκαζαν τη διαφορετικότητα, ακόμα κι αν αυτή ήταν μια τυχαία απόκλιση από τον γενικό κανόνα της ευρωστίας. Οι άνθρωποι όφειλαν να είναι νέοι και υγιείς, κάθε τι άλλο ήταν καταδικαστέο, γιατί εμπεριείχε τον φόβο του αγνώστου, του θανάτου.

Δεν είναι σημείο των καιρών ο αποτροπιασμός για την αρρώστια. Ομως είναι σημείο των καιρών η κοστολόγησή της και πολύ περισσότερο η ποινικοποίησή της.

Μόνο σοκ και δέος μπορεί να προκαλέσει η ιδέα του υπουργού Υγείας για την υποχρεωτική πρόληψη του καρκίνου. Θα επιβάλλονται, λέει, υποχρεωτικές εξετάσεις για τέσσερα είδη καρκίνου και όποιος δεν τις κάνει, αν αρρωστήσει, θα πληρώνει το 50% του κόστους της θεραπείας του.

Κι αυτό επειδή, συνεχίζει το υπουργικό σκεπτικό, το κόστος για την αντιμετώπιση των καρκίνων αυτών είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εικοσαετία.

Μα ποιος αυταρχικός νους σκέφτηκε ότι η πρόληψη μπορεί να είναι υποχρεωτική; Αν το άτομο δεν θέλει να υφίσταται προληπτικές ιατρικές παρεμβάσεις -εξετάσεις, εμβόλια- δεν δικαιούται κανείς να το υποχρεώσει να τις υποστεί.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο υπουργικών αποφάσεων. Η φροντίδα της υγείας είναι ατομικό δικαίωμα και ατομική επιλογή˙ νόμος του κράτους μπορεί να γίνει μόνο η υποχρέωση για δωρεάν παροχή της φροντίδας αυτής.

Επειδή, ασφαλώς, η πρόληψη είναι καλή ιδέα, εκείνο που θα έπρεπε να σκεφτεί το υπουργείο είναι πώς θα διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες να εντάξουν προληπτικές πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή: να πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο, στον οφθαλμίατρο, στον παθολόγο, στον καρδιολόγο, στον γυναικολόγο οι γυναίκες και στον ουρολόγο οι άντρες. Να υιοθετήσουν το ασφαλές σεξ.

Να κάνουν ετήσιους έλεγχους υγείας, τουλάχιστον από μια ηλικία και μετά, έστω και αν αισθάνονται υγιείς. Να μην κάνουν μόνοι τους διαγνώσεις και να μην παίρνουν φάρμακα χωρίς την αιτιολογημένη σύσταση του γιατρού. Με πλατιές και πειστικές εκστρατείες ενημέρωσης, το υπουργείο θα έπρεπε να παρέμβει στις ιδέες των πολιτών για τη φροντίδα της υγείας τους.

Ομως, οι διαδικασίες για να επισκεφτεί κάποιος τον γιατρό, αν δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό, είναι τόσο δύσκολες και χρονοβόρες και η συμμετοχή του ασφαλισμένου (ο ανασφάλιστος είναι ήδη προγραμμένος και δεν απασχολεί πια κανέναν) για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις τόσο υψηλή, ώστε ο καθένας αποθαρρύνεται εκ προοιμίου, πολύ περισσότερο μάλιστα αν δεν έχει εμφανή ή πιεστικό λόγο για να το κάνει.

Επομένως, πριν σκεφτεί ο κ. Κουρουμπλής ότι μπορεί να διατάξει τις υποχρεωτικές -και στοχευμένες- εξετάσεις, θα έπρεπε να εξασφαλίσει την αβίαστη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Θα έπρεπε, επίσης, να εφοδιάσει το σύστημα κατάλληλα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί.

Από κοινωνική ευαισθησία, το επιχείρημά του θα έπρεπε να είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα ωφελούνταν αν προλάμβαναν μια αρρώστια στα αρχικά της στάδια – κι όχι ότι έτσι θα γλίτωνε λεφτά το υπουργείο του. Δυστυχώς, η επιβολή χρηματικής ποινής για τον καρκίνο σβήνει μονοκοντυλιά τα όνειρα όσων είδαν στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση την ελπίδα για καλύτερες συνθήκες – και στην υγεία.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ευπειθείς και ανελέητοι
Υγεία και ασφάλιση έχουν συρρικνωθεί σε φθίνοντα οικονομικά μεγέθη, σε μια χώρα όπου η ίδια η οικονομία μαζί με την πολιτική, τον πολιτισμό και τον καθημερινό βίο νοσούν, χωρίς στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον να...
Ευπειθείς και ανελέητοι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για εκείνους που δίνουν χαρά
Πώς υπάρχουν ακόμα μέσα σε αυτήν την κοινωνία τέτοιοι άνθρωποι, εξεταστέον - προκαλεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και διαχέει ρίγη συγκίνησης στην ατμόσφαιρα [εφόσον αυτά γίνονται αντιληπτά]. Οι άνθρωποι αυτοί...
Για εκείνους που δίνουν χαρά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ερνέστο Tσε Γκεβάρα
Λέει ο Τσε τον Αύγουστο του 1961: «Η οικονομία δεν μπορεί να ξεχωριστεί από την πολιτική. Γι’ αυτό δεν μπορείς να έχεις “ειδικούς” που μιλούν για μοντέλα όταν είναι σε κίνδυνο η μοίρα των ανθρώπων».
Ερνέστο Tσε Γκεβάρα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το σύμπτωμα*
Χρειάστηκε καιρός για να καταλάβω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι υπάρχουν ασθένειες του κορμιού και της ψυχής που δεν έχουν κραυγαλέα συμπτώματα. Και ότι οι αρρώστιες αυτές που τους αρέσει να κρύβονται, χρειάζονται...
Το σύμπτωμα*
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Χειμωνιάτικα
Μα γιατί μας ήρθε; Τι την έπιασε; Πού βρήκε χρόνο τώρα που ο χρόνος της φτάνει στο τέλος του; Τι μας ζήλεψε; Τη σφυρίδα μας; Τα γεμιστά μας έστω; Πάντως, για να ανακατευτεί στα εν οίκω και στα εν δήμω μας και...
Χειμωνιάτικα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Καλλιτεχνικές οφθαλμ-απάτες
Η τέχνη και ειδικά το στοιχείο της αναπαράστασης γίνονται μέρος αφηγήσεων, όπου δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει το μυθώδες από το ιστορικό στοιχείο. Ωστόσο, δεν είναι οι καλλιτέχνες που πρωταγωνιστούν στο...
Καλλιτεχνικές οφθαλμ-απάτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας