• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.5°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έκπτωση του πατριάρχη

 • A-
 • A+

Τρομάζω με το γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες, ένα εν σειρά έγκλημα από διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας, κοινωνικού στρώματος και ηλικίας δολοφόνους, επανέρχεται όλο και πιο συχνά παίρνοντας την όψη μιας εφιαλτικής «κανονικότητας». Το ρεπορτάζ δίνει κάθε φορά τα «συγκλονιστικά» στοιχεία. Τόσων ετών, τόσα χρόνια δεσμού, τόσες μαχαιριές ή σφαίρες, τόσες «παράπλευρες» απώλειες, το παιδί ας πούμε του ζεύγους καταδικασμένο να ζήσει σημαδεμένο ψυχικά ή κάποτε νεκρό. Και η υπόθεση παίρνει τον ποινικό δρόμο της στο πλαίσιο που ορίζει ο σημερινός νόμος ο οποίος δεν αναγνωρίζει στα εγκλήματα αυτά μια ειδεχθή ιδιαιτερότητα.

Γυναικοκτονίες συμβαίνουν και σε πολλά άλλα μέρη. Και δεν μπορεί να αποδοθούν αποκλειστικά στην αρνητική επιρροή ενός εν γένει πατριαρχικού μοντέλου που υπήρχε πάντα, πριν και από την εποχή του ιστορικού «Κυανοπώγωνα» ή του σουλτάνου στη μυθοπλασία των «Χιλίων και μίας νυκτών». Αν το πατριαρχικό αυτό μοντέλο βαραίνει πράγματι σήμερα, οφείλεται και στις επιδεινούμενες συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης. Οι «εκπεσόντες πατριάρχες» αρνούνται να δεχτούν την «πτώση» τους. Είναι άντρες οι οποίοι μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και των ακήρυχτων ή εν εξελίξει πολέμων, που τσακίζουν μνήμες, σύνορα, κώδικες, σπιτικά χωρίς να προσφέρουν κάτι άλλο θετικό, νιώθουν το δικαίωμα της γυναίκας στην ερωτική, οικονομική, πολιτική «αυτονόμηση» ή «ανυπακοή» σαν «προδοσία» που τους καταργεί ως αρσενικούς, όπως τους θέλει ο κοινωνικός τους περίγυρος. Την ντροπή, την ενοχή που νιώθουν για τον εαυτό τους, όσοι από αυτούς μπορούν να τη νιώσουν, την προβάλλουν στη σύντροφό τους. Αυτή φταίει και πρέπει να τιμωρηθεί. Η προσφυγή στην εγκληματική βία, όταν δεν είναι η κατάληξη βαρύτατης ψυχικής νόσου, είναι ο τρόπος να δείξουν ότι παραμένουν παρά την πτώση «αληθινοί άντρες» που δεν θα τους κάνει κουμάντο μια γυναίκα. Προτιμούν το καταφύγιο μιας πλαστής ταυτότητας παρά την αναζήτηση μιας νέας τάξης στο υπαρξιακό τους χάος.

Δεν θα μιλήσω για την ανάγκη σωστότερης νομικής ρύθμισης και για την αντίστοιχη ευαισθητοποίηση των αστυνομικών αρχών, που άλλοτε επεμβαίνουν έγκαιρα, άλλοτε όμως υποτιμούν τις εκκλήσεις γυναικών. Θα μιλήσω για την πρόληψη ως πολιτισμικό ζήτημα. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η γυναίκα δεν είναι ένα αντικείμενο ειδικής ή περιορισμένης χρήσης ή έστω ένα πλάσμα εσαεί ανήλικο, καταδικασμένο να «εκπαιδεύεται» από τον άντρα με την τιμωρία. Ενα ον «ανάπηρο», διότι δεν στερείται μόνο το αντρικό μόριο αλλά και τις «αρσενικές» αρετές της σωματικής δύναμης, του θάρρους, της ειλικρίνειας και της εντιμότητας. Οι άντρες που χρειάζονται οι κοινωνίες στην Ελλάδα και αλλού είναι αυτοί που καταφέρνουν να συνειδητοποιήσουν ότι το δικαίωμα στην επιθυμία, τη δουλειά, τη δημιουργία δεν είναι το μονοπώλιο ενός φύλου μόνο και η κοινωνική αναγνώριση ή η συμπερίληψη δεν είναι ζήτημα ποσόστωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της...»
Γυναίκες που έζησαν την απώλεια μέσα στον εφιάλτη της τριπλής Κατοχής που γνώρισε η χώρα μας στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της...»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κρατήρας
Ας μην κοιτάμε την Ανατολή αφ’ υψηλού, λοιπόν. Αν συνηθίζεις να παίζεις ανέμελος γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου αναλογιζόμενος απλώς τι πρόβλημα είχαν αυτοί που σκόνταψαν και έπεσαν, κάποια στιγμή ή θα...
Κρατήρας
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Για τις γυναίκες, για τη ζωή
Είναι από τις συγκυρίες που θαρρείς και δόθηκε ένα παγκόσμιο σήμα και έβγαλε τις γυναίκες στους δρόμους να βροντοφωνάξουν ενάντια στη βία και για το δικαίωμα να ορίζουν τις ζωές τους όπως αυτές θέλουν.
Για τις γυναίκες, για τη ζωή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η τόλμη των γυναικών
Το καινούργιο στοιχείο στις μηνύσεις για βιασμό τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς αυτό: οι μηνύσεις. Η τόλμη των γυναικών που αργά και δύσκολα γεννήθηκε και προχωρά μέσα σε αντιδράσεις.
Η τόλμη των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχε γεια, Παναγιά
Αφήσαμε πίσω μας την Παναγιά. Πίσω, σε ένα μικρό εκκλησάκι μιας άνυδρης γης στη μέση του πελάγους. Πίσω, εκεί που φωλιάζουν η ελπίδα μας και οι πιο κρυφοί μας φόβοι.
Εχε γεια, Παναγιά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο βιασμός ως νομιμότητα
Στη μοντέρνα εποχή ο Μαγκρίτ με τα έργα του με τίτλο «Βιασμός» επιμένει μέσα και από τα δικά του τραύματα στην παραμόρφωση του γυναικείου προσώπου όταν αυτό γίνεται το υποκατάστατο του σώματος, αποκτώντας έτσι...
Ο βιασμός ως νομιμότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας