• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.9°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.8°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.4°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  0 BF
  59%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εύχομαι, εύχεσαι, εύχεται…

 • A-
 • A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 77η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Δηλωμένος στόχος (και) της φετινής συνόδου είναι η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Κάτι που για ακόμη μια φορά ακούγεται ως ευχολόγιο, χωρίς πρακτικό αντίκτυπο. Και πρόκειται για ευχολόγιο, καθώς ποτέ στο μεταπολεμικό παρελθόν τα προβλήματα δεν ήταν οξύτερα. Δυστυχώς, ταυτόχρονα, το ίδιο οξύς είναι και ο διχασμός ανάμεσα στα μέλη του Οργανισμού όπως προκύπτει από τα παρακάτω.

Ποτέ πριν οι ανισότητες, κοινωνικές και οικονομικές, δεν ήταν τόσο απάνθρωπα διευρυμένες· η φτώχεια τόσο μαζική· το διχαστικό μίσος και η μισαλλοδοξία τόσο βαθιά εδραιωμένα· οι διακρατικές σχέσεις τόσο πολύ δηλητηριασμένες από την καχυποψία· οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές στοχεύσεις των μεγάλων δυνάμεων τόσο ακραία και αμοιβαία αντιτιθέμενες· ο αριθμός των πιθανών εμφανίσεων νέων εστιών πολέμου τόσο αυξημένος· τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής τόσο εξόφθαλμα ορατά και καταστροφικά. Ταυτόχρονα (και παρ’ όλα αυτά!), ποτέ πριν δεν διαγραφόταν τόσο εύγλωττα η αδυναμία επίτευξης παγκόσμιας ενότητας και συνεννόησης.

Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην τρέχουσα σύνοδο του ΟΗΕ αναφέρονται: η ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιοτική εκπαίδευση, η παγκόσμια ενεργειακή, επισιτιστική και υγειονομική ασφάλεια, η καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι παραπάνω προτεραιότητες απηχούν μια ξεκάθαρα δυτικότροπη προσέγγιση των προβλημάτων, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκαθορίζει την οπτική μέσω της οποίας θα αναζητηθούν οι όποιες λύσεις τους. Δεν είναι λίγοι οι μη Δυτικοί αξιωματούχοι που επισημαίνουν δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον ότι μεγάλης κλίμακας πολεμικές συγκρούσεις σημειώνονται σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη, χωρίς να προσελκύουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Δεύτερον, ότι ενώ οι υπανάπτυκτες χώρες ελάχιστα συμβάλλουν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είναι οι πρώτες που υφίστανται τις συνέπειές της!

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι η ανθρωπότητα είχε ήδη καταναλώσει τους πόρους και τα περιβαλλοντικά περιθώρια που δικαιούνταν για φέτος. Δηλαδή, έχοντας διανύσει μόλις το 57,3% των ημερών του έτους, είχαμε ξοδέψει το 100% όσων δικαιούμαστε για φέτος, συνεπώς παρουσιάζεται ετήσιο έλλειμμα 42,7%. Κατά σύμπτωση τα ίδια περίπου ποσοστά εμφανίζονται σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά κάθε μήνα: φτάνοντας λίγο μετά το μέσο του μήνα διαπιστώνεται ότι στερεύουν οι διαθέσιμοι πόροι (χρήματα). Είναι λοιπόν σαφές ότι η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων οφείλει να ξεκινήσει από τον πυρήνα που τα παράγει. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη δυτικότροπη φρενήρη δήθεν ανάπτυξη που φτωχοποιεί τους ανθρώπους, καταστρέφοντας παράλληλα τον πλανήτη. Ολα τα άλλα είναι απλώς ευχολόγια...

* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μετά 48 χρόνια, ισχύει το «Δεν Ξεχνώ» για το Κυπριακό;
Δεν ξεχνούμε, λοιπόν, ότι ακριβώς πριν από 48 χρόνια γράφτηκε η πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας, με δεύτερη την εισβολή της Αγκυρας και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά 48 χρόνια, ισχύει το «Δεν Ξεχνώ» για το Κυπριακό;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κύπρος όπως 1821
Ανήμερα της τουρκικής εισβολής την Τρίτη 20 Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Κύπρος όπως 1821
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οτομ και Γκρέτα
Τον Δεκέμβριο του 1993 στην εκπομπή «120 Minutes» του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού MTV προβλήθηκε σε πρεμιέρα το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Freedom» του ραπ-μέταλ συγκροτήματος Rage against the Machine.
Οτομ και Γκρέτα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η πολιτική κληρονομιά του Μαντέλα
Τον Νοέμβριο του 2009, η Γ.Σ. του ΟΗΕ όρισε ομόφωνα τη 18η Ιουλίου Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, γιατί στις 18 Ιουλίου 1918 γεννήθηκε ο μεγάλος αγωνιστής και παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτης του λαού της Νότιας...
Η πολιτική κληρονομιά του Μαντέλα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Θα το βρούμε στο αλάτι
Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές και προέρχονται από διαφορετικές και ανεξάρτητες πηγές. Κάθε χρόνο πετιούνται πλαστικά περιτυλίγματα μιας χρήσης αξίας 80-120 δισ. δολαρίων και ότι αν συνεχίσουμε με αυτόν τον...
Θα το βρούμε στο αλάτι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα πολλά πρόσωπα της βίας
Είναι μια μοναδική μέρα του χρόνου, ορισμένη από τον ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας θυμόμαστε και συμπονάμε δεόντως διάφορα θύματα του κόσμου μας, των πολιτισμών μας, της βλακείας και της αδιαφορίας μας.
Τα πολλά πρόσωπα της βίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας