• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.9°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  3 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  5 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  84%
AP Photo / Petr David Josek
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλάμα διαρκείας

 • A-
 • A+

Σε άλλες εποχές θα μιλούσαν για θεϊκά σημάδια, σε ακόμη παλιότερες θα έκαναν σίγουρα θυσίες στους θεούς. Η ξηρασία στην Ευρώπη και η δραματική μείωση του όγκου των υδάτων των μεγάλων ποταμών έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, προκαλεί φόβους, αλλά ανασύρει και μακάβρια ευρήματα. Στο σερβικό κομμάτι του Δούναβη εμφανίστηκαν, σαν φαντάσματα, τα κουφάρια καμιά εικοσαριά βυθισμένων γερμανικών πολεμικών πλοίων. Κομμάτι στολίσκου που υποχωρούσε από τη Μαύρη Θάλασσα, που και πάλι τότε ήταν θέατρο πολέμου, καθώς οι Σοβιετικοί νικούσαν και επέλαυναν.

Στον Ελβα, που πηγάζει στην Τσεχία, διασχίζει τη Γερμανία και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα, εμφανίστηκε βράχος που κανονικά είναι βυθισμένος και αποκαλύφθηκε μια φράση χαραγμένη πάνω του το 1616: «Αν με δεις, κλάψε». Στον ίδιο βράχο είναι χαραγμένες και άλλες ημερομηνίες: 1417, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 και 1893. Σε άλλο βράχο του Ελβα, κάποιοι χάραξαν παλιά τη φράση: «Κλάψαμε, κλαίμε και θα κλάψετε». Οι ειδικοί αποκάλεσαν τις χαραγμένες πέτρες «πέτρες της πείνας». Γιατί η ξηρασία, αυτές τις χρονιές, έφερε πείνα.

Το 2018 ήταν για την Ευρώπη, λέει κάποια μελέτη, η χρονιά της μεγαλύτερης ξηρασίας των τελευταίων 250 ετών. Εκείνη τη χρονιά η Greenpeace χάραξε κι αυτή με τη σειρά της μια φράση σε πέτρα, στον Ελβα κι αυτή, κοντά στο Μαγδεμβούργο: «Αν με δείτε, πρόκειται για κλιματική κρίση. Αύγουστος 2018». Η φετινή ξηρασία, λένε πάλι οι ειδικοί, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη των τελευταίων 500 χρόνων.

Παρά όμως τα μακάβρια ευρήματα, κάποιος αθεράπευτα αισιόδοξος θα μπορούσε να δει το ποτήρι μισογεμάτο. Ή να επιβεβαιώσει την καχύποπτη φύση του. «Αφού το 1616 είχαμε μεγάλη ξηρασία, ίσως να μη φταίει τώρα η κλιματική αλλαγή», θα μπορούσε να πει. Ή: «Η τεχνολογία σήμερα είναι τόσο ανεπτυγμένη που θα βρει λύσεις».

Είναι κι αυτά κάποιου τύπου επιχειρήματα. Αυτοί που ξέρουν λένε όμως με στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν και, επίσης, ότι η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο αυτής της μεταβολής.

Φέτος όμως έχουμε κι άλλα να σκεφτόμαστε: τη μείωση της παραγωγής σιτηρών σε Ουκρανία, Ρωσία, την απογείωση των τιμών στην ενέργεια, την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων (λόγω των τιμών της ενέργειας και του πολέμου) που φέρνει παγκόσμια πτώση της γεωργικής παραγωγής, τα ποταμόπλοια που μεταφέρουν πολύ λιγότερα εμπορεύματα, καθώς γεμίζουν μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητάς τους για να μην «κάτσουν» στον πάτο. Σαν πολλά σύννεφα να μαζεύονται μαζί. Και οι πέτρες της πείνας, για να εμφανίζονται δυο φορές σε μια πενταετία, μπορεί να θέλουν οπωσδήποτε κάτι να μας πουν.

Ας ανησυχήσουμε λοιπόν και λίγο, έστω και χωρίς θυσίες στους θεούς. Κι ας τα ξανασκεφτούμε όλα ξανά από την αρχή. Δεν βλάπτει. Γιατί οι μεγάλες καταστροφές είναι σαν τις επαναστάσεις: ένα τέταρτο πριν συμβούν κανένας δεν πίστευε ότι θα συνέβαιναν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ακινησία
Οταν φτιάχτηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η κεντρική ιδέα ήταν να υπάρξει συνεννόηση και ειρήνη σε μια ήπειρο μικρή αλλά πολύ κινητική και συχνά εμπόλεμη, που μεταπολεμικά μάλιστα είχε πια και υπερβολικά μεγάλο...
Ακινησία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σε αναζήτηση νοήματος και αξιοπρέπειας
Οι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις δουλειές τους, δεν βρίσκουν νόημα, δεν έχουν κίνητρα, δεν κάνουν την εργασία που ίσως είχαν ονειρευτεί, δουλεύουν πάρα πολλές ώρες για κάποιον εργοδότη του οποίου...
Σε αναζήτηση νοήματος και αξιοπρέπειας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η ρήση του Σέλεϊ…
Πριν γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, πρέπει και η Ευρώπη να ξαναγίνει Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη γίνεται Ελλάδα. Και ίσως έτσι, η ρήση του ποιητή Σέλεϊ, πριν από διακόσια χρόνια, «είμαστε όλοι Ελληνες» αποκτά τώρα...
Η ρήση του Σέλεϊ…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μετά
Το μεσαιωνικό πανεπιστήμιο ως θεσμός όχι μόνο άντεξε στις αντιξοότητες της πανδημίας, αλλά εξήλθε από αυτήν δυναμωμένο σε τέτοιο βαθμό που αποτέλεσε το προπύργιο στο μέτωπο της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής...
Μετά
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Οταν φουσκώσει το ποτάμι
Το κορίτσι με τα όμορφα μεγάλα μάτια, κορίτσι δικό μας, κορίτσι αγαπημένο αγαπημένων ανθρώπων, δεν θα γυρίσει πίσω. Ηταν η Μυρτώ-Ευδοκία που τα παιδικά της όνειρα τα βάφτισε σ’ αυτό το ποτάμι που τώρα το...
Οταν φουσκώσει το ποτάμι
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για έναν Αμαζόνιο και έναν Βόλγα
Εικονοποιούσε τις καρδιές των ανθρώπων, έβλεπε τις κεντρικές αρτηρίες τους σαν πραγματικά μεγάλα ποτάμια, όπως ο Νείλος ή ο Ρήνος ή ο Αμαζόνιος ή ο Βόλγας - αυτός κυρίως γιατί της άρεσε το όνομά του. Τις...
Για έναν Αμαζόνιο και έναν Βόλγα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας