• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 23.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 20.7°C / 21.2°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  5 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί δημογραφικού

 • A-
 • A+

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής, το δημογραφικό επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η επίσημη καταγραφή της μείωσης του πληθυσμού της χώρας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον δεν αφήνουν περιθώρια· είναι γενική εκτίμηση ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προς ανάσχεση του προβλήματος.

Σε σχέση με το τι μπορούμε να κάνουμε, υπάρχουν δυο κυρίαρχες αντιλήψεις. Η πρώτη, εγκλωβισμένη σε ασφυκτικά εθνοκεντρικά στεγανά, δίνει έμφαση στα κίνητρα και στις διευκολύνσεις προς τα νέα ζευγάρια Ελλήνων πολιτών ώστε να αποκτήσουν (περισσότερα) παιδιά. Ακόμα κι αν η ελληνική πολιτεία μπορούσε να εξασφαλίσει στους επίδοξους νέους γονείς συνθήκες και υποδομές εφάμιλλες πρωτοπόρων δυτικών χωρών, τα αποτελέσματα θα διαφαίνονταν σε μεγάλο βάθος χρόνου και μάλλον θα ήταν αναιμικά, αν λάβουμε υπόψη πως και αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν δημογραφικές δυσκολίες.

Η δεύτερη κυρίαρχη αντίληψη βλέπει μια ευκαιρία στο μεταναστευτικό. Η άμεση απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους μη Ελληνες πολίτες ζουν και εργάζονται στη χώρα θα μπορούσε να διευρύνει την επίσημη πληθυσμιακή της βάση, να εντάξει στον εθνικό κορμό ομάδες ανθρώπων που το επιθυμούν και να προσφέρει, σε συνδυασμό με την παροχή διευκολύνσεων και κοινωνικής μέριμνας προς τους νέους γονείς, άμεσα οξυγόνο στο οξύ οικονομικό και κοινωνικό δημογραφικό ζήτημα. Αλλωστε είναι ιστορικά τεκμηριωμένο πως το ελληνικό έθνος διαχρονικά ενσωμάτωνε πληθυσμούς, οι οποίοι το αιμοδοτούσαν κοινωνικά και πολιτισμικά.

Μολαταύτα και οι δυο παραπάνω αντιλήψεις δείχνουν να υποβαθμίζουν μια κρίσιμη παράμετρο: όσο οι δείκτες ευζωίας και ευημερίας στη χώρα παραμένουν αξιοθρήνητα χαμηλοί σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πληθυσμιακή αιμορραγία δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι πιο νέοι Ελληνες πολίτες θα συνεχίσουν να ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σε άλλα κράτη, όπως αθρόα συνέβη τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Επιπρόσθετα, τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με το κύμα φυγής των οικονομικών μεταναστών προς τη Δύση, όπου μπορούν να εξασφαλίσουν και αυτοί καλύτερα μεροκάματα και πιο ανθρώπινη εργοδοτική αντιμετώπιση. Αρα, ακόμη κι αν η ελληνική πολιτεία (σωστά) απέδιδε την ελληνική ιθαγένεια σε ανθρώπους που διαβιούν σήμερα στη χώρα, απλώς θα διευκόλυνε το κύμα φυγής τους προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών.

Συμπερασματικά, δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό αποσπασματικά και αποσυνδεδεμένο από τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Ελλάδα. Οι χαμηλοί μισθοί, οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες, εργοδοτική αυθαιρεσία, άσχημο εργασιακό περιβάλλον), η διάλυση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας των εργαζομένων, το υψηλότατο κόστος ζωής (ενοίκια, μεταφορές κ.λπ.) αποτελούν τις καινούργιες βόμβες στα θεμέλια του δημογραφικού ζητήματος. Οσο δεν τις απασφαλίζουμε, οι όποιες προτεινόμενες λύσεις θα είναι απλώς προσχηματικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η καρέκλα
Είχε την αμηχανία του ανθρώπου που βρίσκεται εντελώς έξω απ’ τα νερά του. Δεν ήταν ο μόνος· οι περισσότεροι γονείς που έρχονται στο σχολειό για να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, ειδικά σε...
Η καρέκλα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα μαύρα χέρια
Το μεγαλύτερο δώρο του Σεπτέμβρη είναι τα καρύδια. Να τα θωρείς να ξεπροβάλλουνε μες στο πυκνό φύλλωμα της καρυδιάς, ν’ αποκρεμιέσαι στις μύτες των ποδιών σου να τα κόψεις, και σαν είσαι πιο τολμηρός και...
Τα μαύρα χέρια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μια πετυχημένη γιορτή
Στη γιορτή της Δημοκρατίας καλό είναι να αναδεικνύονται όλες οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολίτευμα στη χώρα: η διαπλοκή, η παραπληροφόρηση, η διασπορά ψευδών...
Μια πετυχημένη γιορτή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ζωναράδικος
«Δω στα λιανοχορταρούδια, τι τρανός χορός θα γένει» και πιανόμαστε στον κύκλο, αφηνόμαστε στον ρυθμό του και συμπαρασυρόμαστε στη δίνη του που πότε μας απογειώνει στα επουράνια και πότε μας καταβυθίζει στα...
Ζωναράδικος
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ταλαιπωρία
Διαβάζω αναλυτές κι «αναλυτές», σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το τουρκικό ωκεανογραφικό, λέει, βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας· η μόνη διμερής διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα σε σχέση...
Ταλαιπωρία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Παλιά μου τέχνη
Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε τους ανθρώπους, μορφωμένους κι ανειδίκευτους, οπότε τι να κάνουμε; Επιδιδόμαστε στην αγαπητή μας τέχνη, που τόσο έχουμε καλλιεργήσει, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Παλιά μου τέχνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας