• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 31.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 25.2°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.9°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 22.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.9°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 33.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 22.5°C / 29.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  4 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ξένος

 • A-
 • A+

Μπήκε το καλοκαίρι, για άλλους οι διακοπές έχουν ξεκινήσει, για άλλους δεν θα υπάρξουν ποτέ, για άλλους πάλι -τους πιο τυχερούς;- η ζωή τους η ίδια μοιάζει με διακοπές. Ερχονται διάφορες λέξεις στον νου και μία από αυτές είναι το ξενοδοχείο, μια αρκετά παράξενη λέξη σήμερα. Αν δει κανείς λέξεις με το ίδιο δεύτερο συνθετικό, όπως λ.χ. το μελανοδοχείο ή το σταχτοδοχείο, σκέφτεται ότι τα αντικείμενα αυτά δέχονται κάτι ρευστό, όπως το μελάνι, ή κάτι που διαλύεται, όπως η στάχτη, και αναρωτιέται αν και η κίνηση στα ξενοδοχεία, αυτή η διαρκής κίνηση ανθρώπων, δεν είναι μια κίνηση συνεχούς ροής, δηλαδή ρέουσα, αν όχι ρευστή, μια κίνηση ανθρώπων που περνούν και φεύγουν, χάνονται, το πέρασμά τους δεν αφήνει ίχνη, διαλύεται όπως η στάχτη.

Η λέξη ξένος, πάλι, είναι και αυτή σχετική. Τα ξενοδοχεία σήμερα δεν δέχονται ξένους, με την παλιά έννοια του όρου. Γιατί όσοι μετακινούνται για εργασία ή για τουρισμό στις σημερινές συνθήκες ταχύτητας των μεταφορών δεν είναι πουθενά ακριβώς ξένοι, όπως δεν είναι και πουθενά ακριβώς ντόπιοι, με τη φόρτιση που είχαν αυτές οι έννοιες άλλοτε. Πιο πολύ ξένος σε μια πόλη μπορεί να αισθάνεται ένας κάτοικός της που δεν έχει τα χρήματα να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο, παρά κάποιος που χρησιμοποιεί συχνά τα ξενοδοχεία της. Και ως προς το βλέμμα των άλλων, το διαρκές πηγαινέλα των τουριστών και των μπίζνεζμεν και, βέβαια, τα χρήματα που ξοδεύουν στους προορισμούς τους, τους καθιστούν ουδέτερου φορτίου, σχεδόν δικούς, ανθρώπους που πιο πολύ θέλει μια πόλη να τους έχει παρά να μην τους έχει.

Η λέξη ξένος έχει να κάνει με κάτι που δεν γνωρίζουμε, με κάποιον απρόβλεπτο που πρέπει να φιλοξενούμε ή να συμβιώνουμε μαζί του αλλά με τον οποίο δεν μπορεί παρά να είμαστε επιφυλακτικοί, ακόμα και εχθρικοί. Ενώ τον τουρίστα και τον άνθρωπο που μετακινείται για δουλειές τον γνωρίζουμε, ίδιοι είναι όλοι πάνω-κάτω με παρόμοιες συμπεριφορές, αναμενόμενες, που τις επιβάλλει ο ρόλος τους. Επομένως σήμερα η έννοια του ξένου είναι πιο κοντά στην έννοια του αποσυνάγωγου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, του «αλλοδαπού κακοποιού», παρά στην έννοια του τουρίστα.

Ισως όχι τυχαία η ξένη λέξη hotel χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και μπορεί η λέξη ξενοδοχείο να πάψει σιγά σιγά να χρησιμοποιείται, όπως παλιότερα έπαψε να χρησιμοποιείται η λέξη πανδοχείο. Αν οι πανδημίες και οι νέες μορφές εργασίας από απόσταση καταργήσουν τις πολλές μετακινήσεις, ίσως ξενοδοχεία να αρχίσουν να ονομάζονται ολόκληρες οι πόλεις, καθώς μοιάζουν με δοχεία ανθρώπων που γίνονται μεταξύ τους όλο και πιο ξένοι. Μπορεί και γι’ αυτό τα κέντρα των πόλεων να γεμίζουν με boutique hotels, συμβολίζοντας ότι όλοι, τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι, δεν είναι παρά μικρές παραλλαγές μιας νέας κατηγορίας ανθρώπου, του μισο-ξένου και του ημι-διαμένοντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Δύσκολες ιστορίες
Στήνω αυτί ευπρεπώς, όσο γίνεται. Παρακολουθώ παρέα των γυναικών που κολυμπούν κοντά μου, το βοριαδάκι μάς πηγαίνει όλες προς την ίδια κατεύθυνση. Κουτσομπολεύουν, το κουτσομπολιό είναι διαρκώς αναγκαία τροφή...
Δύσκολες ιστορίες
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ζητείται ελπίς
Λένε ότι πολιτική είναι η διαχείριση της ελπίδας. Ωστόσο αυτή την περίοδο, όποιος πουλάει ελπίδα ακούγεται σχεδόν γραφικός. Γι’ αυτό και ζούμε πολύ κακές ημέρες για την πολιτική.
Ζητείται ελπίς
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Παραμύθια για κορίτσια και χρώμα από κεράσια
Το βράδυ, στο μπαλκόνι, στο μισόφως και με ένα φεγγάρι στη χάση του, έτρωγε τα υπέροχα φρούτα με ανοιχτά τα μάτια του μικρού παιδιού, που όλα τα βλέπει καινούργια και θαυμαστά.
Παραμύθια για κορίτσια και χρώμα από κεράσια
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο χρόνος τα βράδια με βροχή
Τώρα η αναμονή τής φαινόταν μόνο ανούσιο χάσιμο χρόνου και βασανιστική παράταση της κούρασής της. Στωικά αποφάσισε να περιμένει. Τι μπορούσε να κάνει;
Ο χρόνος τα βράδια με βροχή
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
Ο ρομποτικός κάδος διαχείρισης απορριμμάτων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μας λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης, τον «διάβασε» σαν σκουπίδι.
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στο εδώ και στο τώρα
Οι δρόμοι της γειτονιάς, που άλλες μέρες δεν αντέχονταν από τα αυτοκίνητα και τη φασαρία, ήταν άδειοι. Οι περισσότεροι ακόμη έλειπαν -εκμεταλλευόμενοι τις μέρες των αργιών είχαν αποφασίσει προφανώς να ενώσουν...
Στο εδώ και στο τώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας