• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  6 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.2°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  8 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.6°C / 7.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.8°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  33%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  75%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «κακό αντικείμενο» του πόθου

 • A-
 • A+

Οι απειλές του «ισχυρού αρσενικού» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κατά Φρόιντ «αρχέγονης ορδής» που τον ακολουθεί, το πλήθος δηλαδή των φίλα προσκειμένων πολιτικών, αναλυτών και ΜΜΕ, είναι πλέον καθημερινές. Η «κοινοτοπία του κακού» αναπτύσσεται από την επίσημη Τουρκία λόγω και έργω με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους, για τη φύση και τον πολιτισμό. Οι συνθήκες έχουν γίνει κουρέλια στις νέες βάναυσες αναγνώσεις εναντίον της οντότητας της Ελλάδας, η οποία μετά τη Συρία παραμένει το κυρίως πιάτο της νοσηρής επιθυμίας του. «Γιατί ο ψεύτης είναι ελεύθερος να τακτοποιεί τα "γεγονότα" του προς ίδιον όφελος και ηδονή. [...] Τα μοντέρνα πολιτικά ψεύδη χειρίζονται αποτελεσματικά πράγματα τα οποία δεν είναι καθόλου μυστικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως γνωστά τοις πάσι.

Κάτι που είναι προφανές στην περίπτωση της επανασυγγραφής της σύγχρονης ιστορίας υπό το βλέμμα εκείνων οι οποίοι υπήρξαν οι μάρτυρές της. Είναι όμως εξίσου αληθές και στην κατασκευή εικόνων κάθε λογής, όπου εκ νέου κάθε γνωστό και διαπιστωμένο γεγονός μπορεί να διαψευσθεί ή να αγνοηθεί εάν θεωρηθεί ότι ενοχλεί την επιδιωκόμενη εικόνα. Και αυτό διότι μία εικόνα, σε αντίθεση με ένα παλαιομοδίτικο πορτραίτο, δεν θεωρείται πως πρέπει να εξωραΐζει την πραγματικότητα, αλλά να προσφέρει ένα πλήρες υποκατάστατό της…» (Χάνα Αρεντ, «La crise de la culture».)

Ο φονικός ναρκισσισμός του λευκού εξ Ανατολών άντρα, που κατηγορεί τη Δύση για αποικιοκρατία ξεχνώντας τη διακηρυγμένη δική του, που σαν τον τυφλοπόντικα ανοίγει λαγούμια στον χώρο, τον χρόνο και τις ψυχές των δικών του ανθρώπων και όσων έχει επιλέξει ως το «κακό αντικείμενο» προς το οποίο προσανατολίζεται η βία της ενοχής του ως οιονεί εισβολέα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασχολίαστος. Αντιμετωπίζεται ως ακόμη μία «κανονικότητα» στον διασπασμένο από κώδικες αλληλεγγύης κόσμο συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα δέχεται μετά την εκ Δυσμών επίθεση του 2010 των γερμανικών κυρίως αλλά και άλλων ΜΜΕ και πολιτικών, τη νέα αυτή κλιμακούμενη επίθεση εξ Ανατολών. Συμπληρώνεται δηλαδή μια 12ετία ενός κύκλου βίας με συνέπειες στο επίπεδο της επιβίωσης, της ποιότητας ζωής αλλά και της αυτονομίας των κατοίκων της, με επιχειρήματα εκτός δικαίου και εκτός στοιχειώδους λογικής. Η άρνηση ενδοβολής της κακοποιητικής αυτής συμπεριφοράς, η απόρριψη ενός ρόλου θύματος που δεν μας αφορά και η ειλικρινής συζήτηση για όσα γίνονται γύρω μας (και μέσα μας) ας είναι ένας δικός μας δρόμος αντίστασης .

«Το οργανωμένο ψέμα τείνει πάντοτε να καταστρέψει αυτό που αποφάσισε να αρνηθεί, αν και μόνο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα υιοθετούν το ψέμα σαν πρώτο βήμα προς τη δολοφονία» (Χάνα Αρεντ, ό.π. ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η Ιστορία πληγώνει. Και όμως…
Οι πολεμικές ιαχές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, μονότονες, αλλά ικανές να φανατίζουν τα πλήθη των νέων που συρρέουν να τις ακούσουν, ενσωματωμένες σε ένα...
Η Ιστορία πληγώνει. Και όμως…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Και ενώ
Ο χαμός ενός και μόνο αξίζει τη θύμηση, τον θρήνο, την οργή μας. Στην αντίδρασή μας απέναντι στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου υπάρχει πιστεύω αυτή η πτυχή.
Και ενώ
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το «βασικό» ένστικτο
Το «βασικό» ένστικτο. Αυτό που κινητοποιούν οι δικτάτορες όταν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα χειρότερα ένστικτα που ενεδρεύουν στο συλλογικό ασυνείδητο. Η ρητορική που ακούγεται στη γειτονική χώρα από επίσημα...
Το «βασικό» ένστικτο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα μείζονα και τα ελάσσονα
Υπάρχουν τα μείζονα. Τα σπουδαία γεγονότα που δεν κάνει να τα αφήνεις «ες αύριον» γιατί μπορεί να το πληρώσεις με το κεφάλι σου. Ή και τα λιγότερο σπουδαία, που μπορεί να μην είναι τόσο τρομερά, αλλά αξίζει να...
Τα μείζονα και τα ελάσσονα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε μια ακόμη πιο συγκεντρωτική εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα στη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα διέρχεται μια δεινή οικονομική κρίση που εκτός από τα άλλα δυσχεραίνει τις όποιες...
Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Η επικίνδυνη θέση
Τρία μπρούτζινα αγάλματα που στέκουν πάνω σε ισάριθμες ξύλινες καρέκλες. Ετοιμα να ταξιδέψουν μεταφέροντας το τολμηρό μήνυμά τους ή να ζητήσουν στέγη, καταφύγιο ίσως, αλλού. Η αντίθεση ανάμεσα στα υλικά, με...
Η επικίνδυνη θέση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας