• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 4.0°C / 11.6°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 15.2°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  3 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γκαριμπάλντι χωρίς σύνορα

 • A-
 • A+

Μπορεί η 5η Μαΐου να είναι η ημέρα γέννησης του Καρλ Μαρξ (το 1818), αλλά είναι και η ημέρα θανάτου του Ναπολέοντα (το 1821), καθώς και η ημέρα έναρξης της Εκστρατείας των Χιλίων του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, η οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Βασιλείου των Δύο Σικελιών (Σικελία και Νάπολη) - ουσιαστικά το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η ημερολογιακή αυτή σύμπτωση αποτελεί έναυσμα αποτίμησης της επίδρασης των ναπολεόντειων πολέμων στη γονιμοποίηση των ευρωπαϊκών πληθυσμών με τις ιδέες και τα προτάγματα της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι ιταλικοί πληθυσμοί, παρ’ όλο που πρωταγωνίστησαν στην εκδήλωση και διάχυση της Αναγέννησης από τον 14ο αιώνα, στη συνέχεια παρουσίασαν αδυναμία παρακολούθησης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, ο κεντρικός άξονας του οποίου μετατοπίστηκε σταδιακά προς τις χώρες της ΒΔ Ευρώπης.

Ο Ιταλός ιστορικός Μπενεντέτο Κρότσε αποδίδει αυτή την καθυστέρηση με τον όρο «spagnolismo» (ισπανισμός), θέλοντας να επισημάνει την (κακή) επιρροή της ισπανικής κυριαρχίας στη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ιταλίας, προτείνοντας ένα σχήμα όπου «μια παρακμή αγκαλιάζεται με μια άλλη παρακμή». Ως εκ τούτου η Ιταλία «χάνει το τρένο» των μεγάλων μεταρρυθμίσεων του Διαφωτισμού, της θέσμισης των ευρωπαϊκών μοναρχιών, του επανακαθορισμού των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, της μετάβασης από τον εμπορικό στον βιομηχανικό καπιταλισμό. Η φεουδαλική αριστοκρατία καλά κρατεί: ακόμα και οι Δημοκρατίες της Γένοβας και της Βενετίας μένουν εκτός μεταρρυθμίσεων, παρά τις έντονες μεταρρυθμιστικές πιέσεις της ισχυρής, εμπορικής κατά βάση, αστικής τάξης.

Καταλυτική επίδραση φαίνεται ότι διαδραμάτισε η σχεδόν εικοσάχρονη επικράτηση των ναπολεόντειων στρατευμάτων στα ιταλικά εδάφη, την περίοδο 1796-1815. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ντόπιοι πληθυσμοί ήρθαν σε στενή επαφή με τα φιλελεύθερα κηρύγματα της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο που αυτή παρήγαγε: εισαγωγή Συντάγματος, τριμερής διάκριση των εξουσιών, επανεξέταση των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας και μια πρωτόλεια προσπάθεια οργάνωσης ενός κοινού εκπαιδευτικού συστήματος. Ωστόσο, δεν ευνοήθηκε η ενοποιητική διαδικασία σε ένα ενιαίο ιταλικό κράτος, καθώς διατηρήθηκε σχεδόν αλώβητος και αναλλοίωτος ο μεσαιωνικός εδαφικός διαχωρισμός σε επιμέρους κρατίδια.

Το βασικότερο όμως είναι ότι η ναπολεόντεια παρουσία στην Ιταλία έδειξε τον δρόμο και τα αποτελέσματα του γαλλικού επαναστατικού μοντέλου και της ένοπλης επανάστασης, ενισχύοντας τη μακραίωνη επιθυμία των αστικών τάξεων για δυναμική διεκδίκηση του ρόλου τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αποτέλεσμα αυτών των ζυμώσεων ήταν η νικηφόρα εκστρατεία του Γκαριμπάλντι που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο οικοδόμησης του σύγχρονου ιταλικού κράτους.

Αλήθεια, μπορεί κάποια από τις σύγχρονες «σταυροφορίες» της Δύσης (τα παραδείγματα πάμπολλα: Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία) να καυχηθεί για κάτι αντίστοιχο;

* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία. Μετά;
Και για το περίφημο δημοκρατικό έλλειμμα επισημαίνει: «Οι υπεύθυνοι δεν δίνουν την εντύπωση ότι προβληματίζονται από την εκλογική κόπωση των πολιτών της Ε.Ε. Παρακολουθούν ασυγκίνητοι την αρχή της...
Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία. Μετά;
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ε.Ε. και ΝΑΤΟ το ίδιο σουλτανάτο
α ουσιαστικά ουδέτερα και δημοφιλή σχετικά με το επίπεδο δημοκρατικότητας των πολιτευμάτων τους επί δεκαετίες. Η Τουρκία, με κατάλληλους και, ασφαλώς, μακρόχρονης πνοής και μεγάλου στρατηγικού βάθους...
Ε.Ε. και ΝΑΤΟ το ίδιο σουλτανάτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Ελιζέ στο Κυρινάλιο
Η ευρωπαϊκή συμμαχία Μακρόν - Ντράγκι είναι βέβαιο ότι θα καλύψει και την εναρμόνιση των στοχεύσεων των δυο χωρών στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα θα ευνοήσει τη διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στην Τουρκία...
Από το Ελιζέ στο Κυρινάλιο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Φυσική των εξοπλισμών
Με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα μας επανήλθε στην πεπατημένη των στρατιωτικών εξοπλισμών, καλό είναι να θυμηθούμε ένα ιστορικό προηγούμενο αντλώντας από τη διεθνή σκηνή της δεκαετίας του 1980.
Φυσική των εξοπλισμών
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υπενθύμιση
Πέραν όλων των άλλων, το 1821 είναι το έτος γέννησης του Γκιστάβ Φλομπέρ. Ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας γεννήθηκε στη Ρουέν, από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας.
Υπενθύμιση
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Βαπτίσεις
Aς βαφτίζεται όσο θέλει και η Βόρεια Μακεδονία, πρώτη ΠΓΔΜ, πρώην Σκόπια για τους φίλους, κοιτάζει στα δόντια ο Μακρόν και βλέπει τη βαλκανική τερηδόνα πίσω από τον αγώνα των μικρών και αδυνάτων για συμβιβασμό...
Βαπτίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας