• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.0°C
  4 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 35.5°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 38.2°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 34.9°C
  3 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.2°C / 34.4°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 32.7°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 35.5°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  57%

Από τις κινητοποιήσεις κατά της Amazon στην περσινή Black Friday

IndustriALL Global Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγορεύοντας λέξεις/κόσμους

 • A-
 • A+

Επί χρόνια οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Amazon (αναπτύσσοντας ταξική συνείδηση, που θα έλεγε κι ο Μαρξ;) παλεύουν πεισματικά για τη συγκρότηση συνδικαλιστικού σωματείου, μια προσπάθεια που αντιμετώπισε τη λυσσαλέα αντίδραση της εταιρείας. Οι λόγοι των εργατικών κινητοποιήσεων αφορούν τον φόρτο και τις συνθήκες εργασίας, αλλά κυρίως ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζεται περίπου τριπλάσιος αριθμός εργατικών ατυχημάτων σε σχέση με τον πανεθνικό μέσο όρο στις ΗΠΑ.

Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εταιρείες όπως η Amazon γνώρισαν τεράστια αύξηση του κύκλου εργασιών τους, που συνοδεύτηκε από περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, ενώ σημειώθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λόγω κορονοϊού.

Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων οδήγησαν στις απολύσεις των Κρις Σμολς και Τζέραλντ Μπράισον, οι οποίοι, ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και για περίπου έναν χρόνο βρίσκονταν καθημερινά έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, προωθώντας την ιδέα δημιουργίας συνδικαλιστικού σωματείου. Οι προσπάθειές τους έφεραν καρπούς: την προηγούμενη εβδομάδα, από τους 8.325 εργαζομένους ψήφισαν οι 4.785 (συμμετοχή 57,5%), εκ των οποίων 2.654 (55,5%) υπέρ της σύστασης σωματείου και 2.131 (44,5%) κατά. Το αποτέλεσμα θεωρείται τεράστια επιτυχία λόγω της πρωτόγνωρης αντισυνδικαλιστικής εκστρατείας που οργάνωσε η εταιρεία, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια, προχωρώντας σε αδικαιολόγητες απολύσεις και συλλήψεις και υποχρεώνοντας τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε συνεδρίες με ειδικούς επιστήμονες επί των εργασιακών, οι οποίοι ασκούσαν ψυχολογική και πολιτική επιρροή κατά του συνδικαλισμού.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα συνιστά νίκη των εργαζομένων και ίσως σηματοδοτήσει ανάλογες εξελίξεις στον χώρο της Amazon όπως και άλλων, αντίστοιχου μεγέθους, εταιρειών. Ωστόσο, το σχετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία αποτελεί σημείο προβληματισμού, καθώς και το υψηλό ποσοστό των συμμετασχόντων που τάχθηκαν κατά της ίδρυσης σωματείου.

Επιπλέον, η ίδια η εταιρεία δεν έμεινε άπραγη: αναφέρεται ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ενδοεπικοινωνίας των εργαζομένων στο οποίο θα λογοκρίνονται μηνύματα που θα περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις. Αναμενόμενο είναι ότι λέξεις όπως συνδικάτο, ένωση, αδικία, κινητοποίηση, δούλος, δουλεία, παρενόχληση, αύξηση μισθού περιλαμβάνονται ανάμεσα στις απαγορευμένες λέξεις. Αλίμονο στο μήνυμα που θα περιέχει κάποια από αυτές: θα το φάει το «μαύρο σκοτάδι», ίσως μαζί και τον αποστολέα του μηνύματος, μην πούμε και τον παραλήπτη.

«Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια το κόσμου μου», έλεγε ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σαφές ποιος είναι ο στόχος της Amazon. Εξίσου σαφές είναι και τι πρέπει να κάνουμε απέναντι σε μια τέτοια ζοφερή πραγματικότητα.

* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ζήτημα εντελώς δευτερεύον
Τριακόσια τριάντα χρόνια πριν, 2 Ιουνίου 1692, Σάλεμ, Μασαχουσέτη: ξεκινούν οι δίκες γυναικών που υποτίθεται ότι είχαν έλθει σε επαφή με τον Σατανά αυτοπροσώπως και είχαν αποκτήσει μαγικές ικανότητες, μέσω των...
Ζήτημα εντελώς δευτερεύον
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ηλίου φαεινότερον
Ας προχωρήσουμε συντεταγμένα προς ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ώστε στο τέλος κάθε κτίριο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Οι τεχνολογίες γι’ αυτό υπάρχουν και είναι...
Ηλίου φαεινότερον
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Γκαριμπάλντι χωρίς σύνορα
Μπορεί η 5η Μαΐου να είναι η ημέρα γέννησης του Καρλ Μαρξ (το 1818), αλλά είναι και η ημέρα θανάτου του Ναπολέοντα (το 1821), καθώς και η ημέρα έναρξης της Εκστρατείας των Χιλίων του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, η...
Γκαριμπάλντι χωρίς σύνορα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πλέοντα παγόβουνα
Σημαδιακή μέρα η σημερινή. Μεταιχμιακή ιστορική στιγμή που καταφέρνει να συγκεράσει τη σύγκρουση των οραμάτων και των αγώνων μιας γενιάς για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο με τη στυγνή πραγματικότητα των...
Πλέοντα παγόβουνα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ευθύνης Συνταγματικής Ραγή
Με τροπολογία που φέρει προς ψήφιση η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρείται ακόμα μια άκομψη παρέμβαση σε θέματα Τύπου.
Ευθύνης Συνταγματικής Ραγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας