Ηταν 13 Δεκεμβρίου 1990 όταν ψηφίστηκε από την τότε κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο νόμος 1916/90 της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχετικά με την απαγόρευση της δημοσίευσης προκηρύξεων ή υλικού που «προήγαγε την τρομοκρατία». Η ψήφιση του νόμου αυτού ήταν απόρροια ενός τραγικού γεγονότος: της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη (26/9/1989), πράξη για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «17N». Ωστόσο πολύ σύντομα κάποιες εφημερίδες παραβίασαν τον εν λόγω νόμο, δημοσιεύοντας ανάλογη προκήρυξη της ίδιας οργάνωσης που αφορούσε την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) στην Αθήνα (16/12/1990). Ως αποτέλεσμα στις 7/6/1991 ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά εφτά εκδοτών και διευθυντών εφημερίδων.
Οι Σεραφείμ Φυντανίδης («Ελευθεροτυπία»), Χρήστος Θεοχαράτος («Εθνος»), Δημήτρης Μαρούδας («Νίκη»), Κώστας Κοντοπάνος («Αυριανή»), Κώστας Γερονικολός («Δημοκρατικός Λόγος»), Σπύρος Καρατζαφέρης («48 Ωρες») και Κώστας Παπαϊωάννου («Ποντίκι») τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Οι εφτά καταδικασθέντες αρνήθηκαν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, όπως επίσης και να καταβάλουν προσωπικά τα καταλογισμένα ποσά εξαγοράς της ποινής τους (τα ποσά εξαγοράς καταβλήθηκαν από την Ενωση Ιδιοκτητών και την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Η πολιτική τύχη της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι γνωστή: κατέρρευσε εκ των ένδον έπειτα από απώλεια της δεδηλωμένης.
Με τροπολογία που φέρει προς ψήφιση η παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρείται ακόμα μια άκομψη παρέμβαση σε θέματα Τύπου. Και αυτό γίνεται κατά τρόπο εξόχως προβληματικό, καθώς προσδίδεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ρόλος ελεγκτικός και κυρωτικός για θέματα που δεν αφορούν το πεδίο δραστηριοποίησης αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί), αλλά για θέματα εφημερίδων οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκ του Συντάγματος και του νομικού πλαισίου απορρέουσες αρμοδιότητες του ΕΣΡ.
Και βέβαια, πέρα από το πολιτικό ζήτημα της παράκαμψης του Συντάγματος προκειμένου να ασκήσει μη προβλεπόμενες αρμοδιότητες μια Ανεξάρτητη Αρχή, γεννάται επιπλέον ένα ερώτημα που αφορά τα ίδια τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν το ΕΣΡ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα κάνουν αποδεκτή την εν λόγω ρύθμιση και αν είναι διατεθειμένα να την εφαρμόσουν στην πράξη. Στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ αναφέρεται το Αρθρο 101Α παρ. 1 του Συντάγματος: «Οπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της (…) διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία (…)». Μαζί με αυτό καλό είναι να θυμηθούμε και το ακροτελεύτιο Αρθρο 120 του Συντάγματος που αναφέρεται στην ευθύνη των πολιτών για την τήρηση και τη διαφύλαξή του.
* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας