• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.5°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 15.3°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  0 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  84%
AP Photo/Hannibal Hanschke
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη φυσική εξόντωση του αντιπάλου

 • A-
 • A+

Πώς ακόμη και σήμερα ο πόλεμος γίνεται αποδεκτός ή τέλος πάντων κανείς δεν κουνάει το δαχτυλάκι του για να τον αποτρέψει, είναι ένα μυστήριο, για όσους τουλάχιστον πιστεύουν στη ζωή και στον άνθρωπο και όχι στον θάνατο. Αυτό είναι ο πόλεμος: θάνατος. Οι στρατιώτες επιζητούν τη θανάτωση, τη φυσική εξόντωση του αντιπάλου –δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς θάνατο. Πόλεμος επίσης είναι: βίαιοι εκπατρισμοί, ξεριζωμοί, προσφυγιά. Ωσαύτως: ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα, αναπόδισμα ψυχισμού, τρόμος.

Ο τρόμος είναι και στις ψυχές των στρατιωτών –μη νομίζουμε ότι όλοι εκείνοι που πολεμάνε με κάθε είδους όπλα είναι τίποτα ατρόμητοι και γενναίοι άνθρωποι υπέρ τον μέσο όρο τάχα· παιδάκια είναι, που τρέμει το φυλλοκάρδι τους μη σκοτωθούν και προβαίνουν έτσι σε πράξεις αποτρόπαιες, που πιθανώς να μην περνούσαν ποτέ από το μυαλό τους στην ειρηνική ζωή τους. Τι να κάνουν όμως όταν δέχονται κρατικές διαταγές, όταν καλούνται να υπηρετήσουν δήθεν την «πατριωτική» θητεία τους, να εκτελέσουν το «εθνικό» τους καθήκον; Θα μπορούσαν να πετάξουν τα όπλα οι αντίπαλοι, να τρέξουν να αγκαλιαστούν και να πιουν και να χορέψουν; Θα ήταν η μεγαλύτερη επανάσταση που θα πετύχαινε ποτέ ο άνθρωπος στην πολυχιλιετή παρουσία του σε τούτον τον πλανήτη.

Ποιος κατέχει ενεργειακά κοιτάσματα; Αυτός και θα επικρατήσει στις αγορές αλλά και στο γεωπολιτικό πεδίο, αυτός θα φτιάξει πολεμικές βιομηχανίες αλλά και φαρμακευτικές, αυτός θα κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτός θα ελέγχει τράπεζες και θάλασσες και οτιδήποτε θα του αποφέρει κέρδος. Ολα αυτά έχουν συμβεί, συμβαίνουν, αλλά δεν φτάνουν όλοι σε κρίση, σε μέθη μεγαλείου, ούτε κουβαλάνε ρεβανσιστικές διαθέσεις επειδή κάποτε η χώρα τους ήταν η δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο.

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στρατιωτικά σε μια άλλη χώρα προξένησε εντύπωση, διότι απλώς θυμίζει πρακτικές και στρατηγικές σκοτεινών για την ανθρωπότητα εποχών. Στον εικοστό πρώτο αιώνα τέτοιες μέθοδοι δεν γίνονται αποδεκτές από πολίτες που έχουν ας πούμε αποκτήσει μια ελάχιστη δημοκρατική συνείδηση. Θα πει κανείς: Τα ίδια συνέβησαν και τον προηγούμενο αιώνα και μάλιστα από αυτούς που σήμερα αγανακτούν για τις αυθαιρεσίες του Ρώσου προέδρου –και θα έχει απόλυτο δίκιο.

Αρα και τούτος ο αιώνας πολλά φαίνεται να επιφυλάσσει, με μια ανθρωπότητα αμήχανη και αδύναμη [απροστάτευτη], να παρακολουθεί με δέος και να μην μπορεί να αντιδράσει, διότι πολλοί από τους ηγέτες του πλανήτη δεν φαίνεται να χολοσκάνε για τις απώλειες ανθρώπινων, αθώων ζωών, κυρίως αμάχων και μικρών παιδιών.

Μας έμαθαν μάλιστα αυτοί οι ηγέτες [και τα τσιράκια τους, ιδίως τα δημοσιογραφικά] να αποκαλούμε όλη αυτή τη φρίκη της απώλειας «παράπλευρες απώλειες» [«μην κάνετε έτσι, συμβαίνουν αυτά στους πολέμους, λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις απώλειες, δικαιολογούνται εξάλλου από το δίκαιο (!) του πολέμου»] –κάπως έτσι, ωμά και κυνικά δίνουν απαντήσεις στο αδιανόητο και αιτιολογούν τη φρίκη. Για την υποκριτική αδράνεια και ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ έχουν γραφεί τόσα και τόσα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος και ειρήνη, τότε και τώρα
Πρόσωπα από την πολιτική και τη διανόηση με τα έργα και τους λόγους τους δημιούργησαν στο ιστορικό ευρωπαϊκό παρελθόν παρακαταθήκες που αποδεικνύονται απολύτως χρήσιμες και στο επίσης ταραγμένο σήμερα,...
Πόλεμος και ειρήνη, τότε και τώρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς απαντούν οι ηγεσίες στον πόλεμο;
Γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος; Δεν τελειώνει γιατί υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο να ανθίζει ο κλάδος και να δουλεύουν με υπερωρίες τα εργοστάσια όπλων.
Πώς απαντούν οι ηγεσίες στον πόλεμο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιταχυντής χειραφέτησης;
Η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να καθυστερήσει και...
Επιταχυντής χειραφέτησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών».
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας