• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για να αντέξουμε

 • A-
 • A+

Αλιεύοντας ειδήσεις στο διαδίκτυο τις μονότονες ώρες της πανδημίας σταμάτησα σε μία από την Κάρπαθο. Δεν είχε να κάνει με τους επίμονους αριθμούς του Covid-19, τα οικονομικοσεξουαλικά κυκλώματα, τους αλληλοκαταγγελτικούς διαλόγους των ανεύθυνων/υπεύθυνων για τη διάλυση από τον πρόσφατο χιονιά της «Ελπίδας». Ή ακόμα για την «επενδυτική» επιδρομή της J.P. Morgan, που ανανήψασα μετά το κραχ του 2008, τόσο ανάγλυφα δοσμένο στην ταινία το «Μεγάλο σορτάρισμα», υπόσχεται και πάλι τα μεγάλα κέρδη/φούσκες στους λίγους εκλεκτούς με ξένα κόλλυβα. Αυτή τη φορά ήταν για κάτι το θετικό και σπάνιο. Για έναν πατέρα που μόνος του μεγαλώνει σε δύσκολες ώρες τα τέσσερα παιδιά του, προσφέροντάς τους την αποδοχή, την καθημερινή φροντίδα και την αγάπη του.

Η ιστορία του κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ενδεχομένως η είδηση να προκαλέσει σχόλια για κάποια Μέσα που αρπάζονται από συγκινητικές ιστορίες για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα μεγάλα όντως δεινά που συμβαίνουν εδώ και αλλού. Αναγνωρίζω ότι αυτή είναι μία από τις τεχνικές τους, θεωρώ όμως ότι το να αναδεικνύεις το καλό των ανθρώπων δεν αποτελεί πάντοτε πρόσχημα και υπεκφυγή. Ο λόγος μάλιστα πηγαίνει μακρύτερα από την περίπτωση στην οποία αναφέρθηκα.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν μας έχουμε συχνά την τάση να υπογραμμίζουμε τις αρνητικές πλευρές, αυταπάτες και λάθη, απώλειες και τραύματα. Η τάση αυτή ενός αναδρομικού πεσιμισμού έχει γίνει πιο έντονη στις μέρες μας και αφορά όχι μόνον τις ιστορίες προσώπων, αλλά και αυτές των κοινωνικών και των εθνικών συνόλων, αυτές που εντάσσονται σε ό,τι αποκαλούμε Ιστορία.

Ετσι θα συναντήσουμε ξανά και ξανά κατεδαφιστικές κριτικές για τη διχόνοια μεταξύ Ελλήνων, την εξάρτηση της χώρας μας από τους ξένους Προστάτες, την ανυπαρξία ή τη δυσπλασία του κράτους, την «καθυστέρηση» απέναντι στην «πολιτισμένη» Ευρώπη. Θεωρώ τη μονόπλευρη αυτή τάση τόσο ανιστορική όσο και την αντίθετη, αλλά τελικά συμπληρωματική, φοβική και ομφαλοσκοπική ωραιοποίηση των περασμένων.

Σε κάθε ιστορική φάση υπήρξαν αυτοί που με το παράδειγμά τους διάλεξαν όχι το συνέχθειν του Κρέοντα αλλά το συμφιλείν της Αντιγόνης. Υπήρξαν οι ξενόδουλοι αλλά και αυτοί που με την πράξη τους σε ώρες δουλείας άνοιξαν τον δρόμο στην ελευθερία. Υπήρξαν εκείνοι που τίμησαν αυτήν τη χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που υπήρξαν όχι ουραγοί αλλά πρωτοπόροι στον πολιτισμό και κάποτε και στην πολιτική έναντι των ισχυρών οικονομικά κέντρων. Για να αντέξουμε στις καταιγίδες, χρειαζόμαστε το φως ενός δύσκολου εμείς, το ίχνος μιας λοιδορούμενης ανιδιοτέλειας μέσα μας και γύρω μας. Είναι αυτό που εδώ και αλλού, τότε και τώρα, αντιστάθηκε και αντιστέκεται προτάσσοντας τη δημιουργία και τον αγώνα απέναντι στην απανθρωπία και την υποδούλωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Υμνος και θρήνος για το κλειστό ελληνικό περίπτερο
Δεν ήταν ανέκδοτο. Ηταν πραγματικότητα. Οταν στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 οι τουρίστες από τις ανατολικές χώρες, επωφελούμενοι από το σχετικό άνοιγμα, ταξίδευαν στην Αθήνα σήκωναν οτιδήποτε πουλιόταν στα...
Υμνος και θρήνος για το κλειστό ελληνικό περίπτερο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα πρόσωπα και τα πράγματα
Αν και θρεμμένη με μελέτη της Ιστορίας, η Αριστερά, στην Ελλάδα και αλλού, έτεινε και τείνει συχνά να λησμονεί ότι η Ιστορία είναι σε μεγάλο βαθμό και το έργο συγκεκριμένων προσώπων και ότι η μονόπλευρη εμμονή...
Τα πρόσωπα και τα πράγματα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Βασίλι Γκρόσμαν: Ζωή και Πεπρωμένο
Στις σημερινές κοινωνίες της δεινής και πολύπλευρης κρίσης, πόλεμοι και δικτατορίες έχουν ίσως σε ένα βαθμό –αν και όχι απολύτως– αλλάξει μορφή και ρητορική. Δεν παύουν να σκοτώνουν τις ψυχές και τα σώματα, να...
Βασίλι Γκρόσμαν: Ζωή και Πεπρωμένο
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
Ο ρομποτικός κάδος διαχείρισης απορριμμάτων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μας λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης, τον «διάβασε» σαν σκουπίδι.
«Τον διάβασε σαν σκουπίδι»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
19 του Σεπτέμβρη το βράδυ σας τηλεφώνησα –Να πάνε όλα καλά αύριο, είπα. –Ευχαριστώ απάντησες. –Είσαι έτοιμος ρώτησα; –Οχι δεν είμαι, απάντησες. Την σκεφτόμουν την απάντησή σου όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα, όταν...
Για τον Κυριάκο Κατζουράκη
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Για τo Φεστιβάλ ΜΙΡ: μία ελεγεία*
Από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα ξεκίνησε το «χειροποίητο», όπως το αποκαλεί η δημιουργός και καλλιτεχνική του διευθύντρια Χριστιάνα Γαλανοπούλου, φεστιβάλ ΜΙΡ. Ενα φεστιβάλ για την ειρήνη.
Για τo Φεστιβάλ ΜΙΡ: μία ελεγεία*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας