• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
kalamatajournal.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμαρχος Τριφυλίας εναντίον... μουριάς

 • A-
 • A+

Σε μικρή, πλακόστρωτη πλατεία, παρακείμενη στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών, ομολογουμένως μια από τις ομορφότερες της χώρας, στέκεται περήφανο, εδώ και πάνω από τρεις αιώνες, ένα δέντρο-σύμβολο της περιοχής, μια ιστορική μουριά, η μουριά Ταμβάκη, της οποίας η στηθαία περίμετρος ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Καμάρι των κατοίκων αλλά και σημείο αναφοράς και καθημερινών συναντήσεων, πλατύφυλλη και δροσερή, εξακολουθεί να προσελκύει κατοίκους αλλά και λογής επισκέπτες, που εντυπωσιάζονται από το φυσικό αυτό και ιστορικό μνημείο.

Ιδού τώρα οι βουλές του δημάρχου: Αντί να προστατεύει σαν τα μάτια του το μνημείο αυτό της φύσης, έχει βάλει σκοπό στη θητεία του να το αφανίσει [έχει λυσσάξει, λένε μερικοί κάτοικοι, από τους λίγους που αντιδρούν έμπρακτα στις περίεργες επιθυμίες του δημάρχου]. Δυο φορές έως τώρα έχει προσπαθήσει να το εντάξει σε σχέδιο ανάπλασης αλλά και τις δυο φορές έχει απορριφθεί. Το σπουδαίο είναι ότι την πρώτη φορά απορρίφθηκε από τον περιφερειάρχη, πρόσφατα όμως, ποιος ξέρει γιατί, συμπράττουν οι δυο τους στη βάρβαρη κοπή, παρότι διαφορετική γνώμη έχει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και ευάριθμοι, είναι αλήθεια, κάτοικοι των Φιλιατρών. Γιατί δεν ξεσηκώνονται ομοθυμαδόν οι κάτοικοι είναι ένα ζητούμενο για την περιοχή. Δεν αγαπούν την ιστορία τους; Δεν τα έχουν καλά με τη φυσική ομορφιά; Δεν υποψιάζονται τι επιζητεί ο δήμαρχος;

Το σπουδαίο είναι -και αυτό είναι μεγάλο κρίμα για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- ότι ο δήμαρχος αποφασίζει και διατάσσει, με την πλειοψηφία μεν του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς καμία διαβούλευση όμως με την τοπική κοινωνία· φαίνεται ότι δεν σέβεται και τόσο τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημοκρατικές εν γένει διαδικασίες. Θα μπορούσε λ.χ. να καλέσει λαϊκή συνέλευση στον χώρο του ιστορικού δέντρου, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ιστορικών, οικολόγων και γενικά ευαίσθητων και «ανήσυχων» πολιτών, και να συναποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνει ή όχι. Η αυθαιρεσία δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία, ας το εμπεδώσουν επιτέλους οι δημοτικοί μας άρχοντες.

Η κουτοπονηριά αυτών των αρχόντων δεν έχει όρια. Αφού απορρίφθηκαν οι δύο πρώτες προσπάθειες, προσπαθούν τώρα να εντάξουν την κοπή σε ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης και της κεντρικής πλατείας και επιχειρούν να το κάνουν κομμάτι κομμάτι, αρχίζοντας από το βορειοανατολικό μέρος και καταλήγοντας στο νότιο, όπου και η ανεπιθύμητη γι' αυτούς μουριά. Σημειώνεται ότι το δέντρο αυτό είναι επιπλέον ενταγμένο στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης, που αριθμεί εβδομήντα ένα (71) μνημειακά δέντρα ελευθερίας σε όλη την Πελοπόννησο. Ποιος δήμαρχος δεν θα ήθελε να ευρίσκεται στην περιοχή του ένα τόσο σημαντικό μνημείο τόσο της ιστορίας όσο και της φύσης; Φαίνεται παράλογο να θέλουν μερικοί να κοπεί ένα τέτοιο μνημείο, ακριβώς διότι δείχνουν ότι δεν σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό [και την ομορφιά!]. Περίεργη αισθητική κουβαλάνε οι δημοτικοί μας άρχοντες.

Ας ελπίσουμε ότι το δέντρο θα παραμείνει όρθιο και ζωντανό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Στο ξέφωτο του αρχαίου σταδίου
Μερικοί άνθρωποι ανοίγουν δρόμους εκεί που οι περισσότεροι τα παρατάνε ή σαγηνεύονται από τις Σειρήνες της μαλθακότητας και παραδίδονται στην τύρβη του αχνιστού καφέ στα μαγαζάκια, που εξαπλώνονται στους...
Στο ξέφωτο του αρχαίου σταδίου
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Πλατάνια της Αθήνας
Μύθοι και πραγματικότητα. Πώς αλλιώς να μιλήσεις για πλατάνια! Από τους μύθους και την Ιστορία μέχρι τη λαογραφία των δημοτικών μας τραγουδιών και τις ευχές: «Να ζήσεις σαν τον πλάτανο!» και μέχρι το σήμερα...
Πλατάνια της Αθήνας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αδιάφοροι δασάρχες και δασονόμοι και...
Ξέρω ότι τα δασοπυροσβεστικά οχήματα ανήκουν στον δήμο και είναι αλήθεια ότι τα βλέπω κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την πεδινή με την ορεινή Κορινθία. Αυτό όμως δεν αρκεί -προηγείται, όπως παντού άλλωστε,...
Αδιάφοροι δασάρχες και δασονόμοι και...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αηδόνια, χελιδόνια και κερασιές
Πάμφορτες οι κερασιές και οι κορομηλιές του χωριού -λυγίζουν ώς το χώμα οι κλάρες από το βάρος των καρπών και αναγκάζομαι να τις ξαλαφρώσω μαζεύοντάς τους για να μη σπάσουν.
Αηδόνια, χελιδόνια και κερασιές
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Φοιτητές, έρμαια των πολιτικών κομμάτων
Οπου υπάρχουν κομματικές ντιρεκτίβες και κομματική καθοδήγηση επικρατεί πλήρης στασιμότητα και φτώχεια νέων ιδεών, που θα πήγαιναν ένα βήμα μπροστά τις διεκδικήσεις των λαϊκών τάξεων.
Φοιτητές, έρμαια των πολιτικών κομμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας