• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.9°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.2°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.8°C
  1 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  4 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 9.1°C
  1 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.5°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.1°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.1°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.4°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέχνη και Ψυχική Υγεία

 • A-
 • A+

Το Φόρουμ Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος εδώ και τρία χρόνια αφιερώνεται στη μνήμη του πρωτοπόρου ψυχίατρου και ψυχαναλυτή, του επίμονου Θεραπευτή Ψυχών που, όπως θύμισε η Κατερίνα Μάτσα, συνέβαλε με το έργο και τη ζωή του στην αποασυλοποίηση και στην εξάλειψη του στιγματισμού για τους ψυχικά νοσούντες.

Στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής που δημιούργησε με σημαντικούς συνεργάτες, θεραπευτές και θεραπευόμενοι είναι ισότιμα μέλη. Για τη φετινή διοργάνωση συνεργάστηκε με την Εταιρία το Dare Dance Digital Project. Καρπός της συνεργασίας αυτής ήταν ένα βίντεο, που μαζί με τη μουσική και το τραγούδι άλλων θεραπευομένων έδωσαν σάρκα και οστά στο διαρκώς διαφεύγον ζητούμενο, την παρηγορητική σχέση τέχνης και ψυχής. Η Αθηνά Φραγκούλη συνεχίζει σταθερά και δημιουργικά το έργο που ξεκίνησαν μαζί με τον Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο.

Το θέμα της συζήτησης ήταν η σχέση της Τέχνης με την Ψυχική Υγεία. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο κλινικός ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Δαμίγος, ενώ συμμετείχαν με τον λόγο και το έργο τους θεραπευόμενοι, θεραπευτές, άλλοι επιστήμονες και καλλιτέχνες σε έναν δημιουργικό διάλογο / συλλογικό έργο τέχνης.

Κάθε θεραπεία, ψυχική ή σωματική, θα έπρεπε να είναι ένας τέτοιος διάλογος. Και στον διάλογο αυτό οι συμβολικές δημιουργίες, τα όνειρα, οι φαντασιώσεις, τα καλλιτεχνικά έργα, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Προϋπόθεση για την κυριολεξία της θεραπείας είναι η κατανόηση της μεταφοράς.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αναζήτηση της ψυχικής υγείας δεν είναι απλώς καταναλωτής αισθητικών προϊόντων. Ψυχικά νοσούντες απέδειξαν με σπουδαία έργα ότι η νόσος δεν στομώνει υποχρεωτικά τη δημιουργία. Εγιναν για τον λόγο αυτό υγιείς; Αντιμετώπισαν δηλαδή σε διάρκεια την αγωνία τους; Ισως όχι ή όχι όλοι. Ομως με μια έννοια αυτό που δημιούργησαν, ο Βαν Γκογκ με τους πίνακές του, ο Αρτό με το θέατρό του, ο Σρέμπερ με τα γραπτά του έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο. Παλεύοντας με το σκοτάδι τους μας προσέφεραν φως.

Στο ιστορικό του Ντάνιελ Πάουλ Σρέμπερ, που ο ίδιος συστηματικά καταγράφει, λανθάνει η τέχνη και επιμένει η ιστορία του πολιτισμού, διανθισμένη από φυλετικά στερεότυπα όπως αυτά του Σλάβου και του Εβραίου. Κάποτε στο παραλήρημά του διακρίνεται μία ρωγμή και αυτή η ρωγμή έχει αποτέλεσμα την ταύτιση του Σρέμπερ, που νιώθει να τον διώκουν, με τον διωκόμενο Εβραίο.

Ποιος ο ρόλος του πολιτισμού στην αναζήτηση της ψυχικής υγείας; Ποια τέχνη, πώς και πότε θα μπορούσε να προσεγγίσει το ατομικό και το ιστορικό τραύμα; Λειτουργεί αυτομάτως το διαπολιτισμικό ή παραμένει ένα αίνιγμα και ένα ζητούμενο; Τα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα απαντώνται κάθε φορά μέσα στη θεραπευτική διαδικασία. Πάντως η μουσική και τα τραγούδια που άκουσα, το πλεκτό που ζήλεψα, ο χορός που είδα από τους θεραπευόμενους, μου έκαναν καλό στην ψυχή. Τους ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
H Χώρα των Ζώντων
Τον Αύγουστο του 2020 έγινε νόμος στην Τουρκία η βούληση του κ. Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί, εκτός από την Αγία Σοφία, και η Μονή της Χώρας ή Καριγιέ Τζαμί.
H Χώρα των Ζώντων
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Εικόνα σου είμαι κοινωνία
Νεανική βία. Που όταν φτάνει να παίρνει ακραίες μορφές μάς τρομάζει γιατί ανακαλύπτουμε, με έκπληξη υποτίθεται, ότι οι άγγελοί μας, οι νέοι και οι νέες μας, έγιναν δαίμονες. Η ακροδεξιά βία είναι μακράν η...
Εικόνα σου είμαι κοινωνία
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα «συρτάρια» της Αφροδίτης
Ο δρόμος προς το Λούβρο και προς την παγκόσμια δόξα είχε ανοίξει. Ποιητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι την ερωτεύτηκαν και την ύμνησαν, ιστορικοί της τέχνης τη μελέτησαν, διαφορετικά κράτη, στα οποία δεν...
Τα «συρτάρια» της Αφροδίτης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Σχεδιάζοντας το όρια του εφικτού
Σκέφτομαι εκείνα τα δύο παιδιά. Δεν ήταν Γίγαντες ούτε Τιτάνες, δύο νέοι άνθρωποι ήταν, που ήθελαν την ελευθερία. Το εγχείρημα αυτό του Γλέζου και του Σάντα ήταν μια ακραία αναρρίχηση, σχεδόν μια πτήση πέρα...
Σχεδιάζοντας το όρια του εφικτού
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το αποτύπωμα
Η Μελίνα δεν νοιάστηκε να αφήσει το αποτύπωμά της. Να γεμίσει εν ζωή τον τόπο με πινακίδες και αλλά θυμητικά κάθε λογής. Δεν νοιάστηκε, γιατί το αποτύπωμά της υπήρχε ήδη.
Το αποτύπωμα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο βιασμός ως νομιμότητα
Στη μοντέρνα εποχή ο Μαγκρίτ με τα έργα του με τίτλο «Βιασμός» επιμένει μέσα και από τα δικά του τραύματα στην παραμόρφωση του γυναικείου προσώπου όταν αυτό γίνεται το υποκατάστατο του σώματος, αποκτώντας έτσι...
Ο βιασμός ως νομιμότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας