• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.4°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.0°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.0°C / 18.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.1°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  79%
 • Λάρισα
  Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 12.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.2°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.5°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.0°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυκλοφορούμε γιατί μπορούμε

 • A-
 • A+

Το κομφούζιο που επικρατεί στους δρόμους δημιουργεί εύλογες απορίες. Σε μια πρόσφατη έρευνα, συγκοινωνιολόγοι είπαν ότι, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, τον φετινό Σεπτέμβριο η αύξηση του φόρτου στον Κηφισό ήταν 10% με 15% και στη λεωφόρο Κηφισίας πάνω από 30%. Είπαν επίσης ότι η κυκλοφορία στις ώρες αιχμής είναι λίγο χειρότερη από το 2019. Αν και πρόσθεσαν ότι οι ώρες αιχμής είναι κάπως διευρυμένες.

Στην εξίσωση προστίθεται και το ότι οι επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κατά ένα τέταρτο μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2019. Οσοι φοβούνται δηλαδή να μπουν σε αυτά, λόγω Covid-19, παίρνουν αυτοκίνητο.

Τέλος, η άρση των περιοριστικών μέτρων, λένε, αύξησε την κινητικότητα.

Σε αυτό το τελευταίο θα πρέπει, ίσως, να σταθούμε περισσότερο. Γιατί η αύξηση της κυκλοφορίας, με γυμνό μάτι, δείχνει κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτό που περιγράφεται παραπάνω. Θυμίζει σχεδόν τις εποχές προ μετρό ενώ καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με την πρώτη μνημονιακή περίοδο, όπου η κυκλοφορία είχε κοπεί μαχαίρι. Καμιά φορά, μάλιστα, η κατάσταση θυμίζει μεγαλουπόλεις ή και αυτοκινητόδρομους του εξωτερικού, όπου σε ώρες αιχμής η ροή είναι διαρκής, όλες οι λωρίδες γεμάτες και οι αποστάσεις μεταξύ των αυτοκινήτων μηδαμινές, σαν κύματα που ποτέ δεν σκάνε, και όπου ο φόβος είναι ακριβώς τι θα συμβεί εάν σκάσει ένα από αυτά.

Και όλα τούτα όταν τα καύσιμα είναι πιο ακριβά από ποτέ. Πολύ πιο ακριβά από τη μνημονιακή περίοδο, οπότε η κυκλοφορία είχε μειωθεί δραματικά ακριβώς γιατί ο κόσμος δεν είχε χρήματα να βάλει βενζίνη.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων, λοιπόν. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι μια φυσιολογική αντίδραση μετά από μια περίοδο εγκλεισμού. Σωστό. Αλλά αν προσπαθήσει κανείς να σκάψει λίγο βαθύτερα, αν το δει αυτό με τα μάτια ενός παρατηρητή, μπορεί να πει ότι ο κόσμος πια κινείται σαν να μην υπάρχει αύριο. Σαν η υπερδεκαετής κρίση που ζει, πρωτίστως οικονομική, οπωσδήποτε όμως και πολιτική, και πλέον και κλιματιστική και επιδημιολογική, που είναι ταυτόχρονα και μια κρίση της ελπίδας, μια αγωνία όχι για εξέλιξη αλλά για τη διατήρηση των υπαρχόντων, σαν λοιπόν αυτή η κρίση να βαραίνει υπερβολικά τους ώμους του.

Κάπως έτσι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, μια από τις λιγοστές συνταγματικές ελευθερίες για την οποία μπορούσε κανείς να είναι σχετικά βέβαιος ότι δεν είναι υπονομευμένη, και η οποία κλονίστηκε και αυτή στη δίνη της πανδημίας, μοιάζει να γίνεται το τελευταίο ψυχολογικό οχυρό μιας κοινωνίας σε απόγνωση. Και κάπως έτσι, η θάλασσα των αβεβαιοτήτων γίνεται θάλασσα αυτοκινήτων. Κυκλοφορούμε άσκοπα, απλώς γιατί μπορούμε ακόμα – όσοι μπορούμε. Μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά. Ή οι βενζίνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
Στη χώρα που εν μέσω πανδημίας ο υπουργός Υγείας δεν είναι γιατρός κάποιοι μέσα από το κόμμα του κοροϊδεύουν τον κορυφαίο γιατρό της παράταξης και του κόμματος γιατί προφανώς δεν τους συμφέρουν αυτά που λέει.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κάπως έτσι ξεκίνησαν…
Η ποσοτικοποίηση της Ιστορίας αποτελεί μεγάλη τομή της ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα και σηματοδοτεί τη δεύτερη περίοδο της εξέλιξης της Σχολής των Ανάλ (Annales).
Κάπως έτσι ξεκίνησαν…
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
H Χώρα των Ζώντων
Τον Αύγουστο του 2020 έγινε νόμος στην Τουρκία η βούληση του κ. Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί, εκτός από την Αγία Σοφία, και η Μονή της Χώρας ή Καριγιέ Τζαμί.
H Χώρα των Ζώντων
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αφήστε λίγο παρελθόν
Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγο παρελθόν στο χτισμένο περιβάλλον, στην πόλη που ζούμε, όπως χρειαζόμαστε αλάτι στο φαγητό.
Αφήστε λίγο παρελθόν
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Κοριτσάκι χωρίς σπίρτα
Η οκτάχρονη Ρομά είναι το κοριτσάκι με τα σπίρτα της εποχής μας. Είναι από τα παιδιά που, όπως το κοριτσάκι του Αντερσεν, πρέπει κάτι να φέρει στη σπιτική τρώγλη, ίσως ο πατέρας της να την κακομεταχειριστεί κι...
Κοριτσάκι χωρίς σπίρτα
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Ωρες απογραφής
«Επιτέλους, απογραφήκαμε» είπε και αποθήκευσε το αρχείο με την απόδειξη ότι το «νοικοκυριό» της είχε καταγραφεί πλήρως. Πόσοι κατοικούν μόνιμα στο σπίτι, αν κάποιοι κάποτε που ζούσαν εκεί έφυγαν για το...
Ωρες απογραφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας